Pretraga

Zašto žene ostaju s muškarcem koji je bio nevaljao? Zašto ih štite i zašto čiste njihov nered?

Zašto žene ostaju s muškarcem koji je bio nevaljao? Zašto ih štite i zašto čiste njihov nered?

Tekst: Iva Čuljak

Vrijeme leti, a u dvije i dvadesetoj kao da je uhvatilo posebno ubrzanje.

Kao da je jučer bila hladna februarska subota kad sam nakon više od deset godina otišla posjetiti zoološki vrt, pa hodala i zabezeknuto se pitala kako su žirafu iz njenog habitata transportirali na Dorćol.

A kad sam počela razmišljati kako je na Dorćolu i njoj i ostatku egzotične animalne družine, pao mi je šećer, pa sam došetala na baklavu i tufahiju u vintage poslastičarnicu. Vikendom volim tradicionalnu klasiku. Ništa banoffee i foundant, samo baklave, tulumbe i tufahije.

Skidala sam kaput i ostatak zimskog asesoara. Kolači su stigli na stol. Zazvonio je telefon. S druge strane “žice” bila je moja sestra koja mi te subote u kasnim popodnevnim satima donosi radosnu vijest.

Kod mene se uzimao treći zalogaj baklave, na njenoj se strani gledalo u dvije crte na jednom testu. Imat ćemo bebu, saznala sam.

Vrijeme leti, sigurna sam da ćete se složiti.

Kao da je jučer bila ta zimska februarska subota, a evo nas sada u jesenjem novembru. Od dvije crte na testu, već smo došli do malog živog bića koje je fokus svakog našeg dana.

Kako s tim novim životom živimo repeticiju, pelene, hranjenje, hranjenje, pelene, u trenucima kad sve utihne, tragala sam za sadržajem koji će moju, trenutno mirnu (da ne kažem monotonu) liniju života, razdrmati, a mene natjerati da se zapitam, iščekujem i igram pretpostavki.

Zašto žene ostaju s muškarcem koji je bio nevaljao? Zašto ih štite i zašto čiste njihov nered? (фото 1)

I u pravom trenutku, HBO GO lansira dugo najavljivanju seriju “The Undoing”, domaćeg naziva “Slom”.

Može! Prst je stisnuo play.

U prvoj epizodi gledam naoko savršen život psihoterapeutkinje Grace i njezina muža Johnatana, onkologa pedijatra. Njihov divni dom, uzornog sina i sve izgleda kao uobičajena limunadica visokog društva. A onda se na samom kraju gledateljima servira intrigantno ubojstvo i tu nježna drama prerasta u napeti triler.

Upravo to ubojstvo otvara Pandorinu kutiju mračnih tajni i od gorespomenute limunade pravi snažni gorko-kiseli koktel čiji je sastojak, između ostalih, i prevara.

I dok je u fokusu serije traganje za počiniteljem ubojstva, mene je svakom novom epizodom vozila i upitanost nad odlukom povrijeđene i prevarene žene da spašava svog muža, koji, osim što ju je varao, također je i glavni osumnjičeni za spomenuti zločin.

Pa kako možeš, Grace sestro?

Svi uvijek nastupamo iz svojih cipela, a u mojima decidirano stoji da se prevare bilo koje vrste ne toleriraju. Imam prijateljice koje ih dijele i svrstavaju u razne ladice, te fizička, te online, te emocionalna, fizičko-emocionalna, te osvetnička. Za mene je prevara prevara, bez obzira na opisni pridjev koji joj dodamo.

Zašto žene ostaju s muškarcem koji je bio nevaljao? Zašto ih štite i zašto čiste njihov nered? (фото 2)

I čim čujem tu riječ, aktivira mi se centar za gnjev i odmah bih izbrisala nevjernog za vijeke vjekova.

Priznajem da imam pomješane osjećaje prema ženama koje oproste i nastave dalje s istim partnerom. Miješa mi se tu neobjašnjivo divljenje, a istovremeno i osuda. Posebno mi je ta pomiješanost izražena prema ovima poput Grace, koje možda i ne oproste, ali se na trepavice postave ne bi li počistile sranje koje je muž napravio.

Ne ponosim se, ali priznajem da pomalo osuđujem.

Kako uvijek volim pronaći širu sliku, kad vidim da su dimenzije moje prilično uske, pitala sam o ovoj temi žene oko sebe, starije i mlađe, s više i manje iskustva.

Sjetila sam se i svoje majke, koja je mom muškom stvoritelju prešla preko planine sranja.

A još jednu planinu je počistila, pa pretvorila u brežuljak. I u pauzi mijenjanja na početku spomenutih pelena, sa sestrom sam porazgovarala o majci, Grace i sličnim ženama.

Zašto žene ostaju s muškarcem koji je bio nevaljao? Zašto ih štite i zašto čiste njihov nered? (фото 3)

Zašto žene ostaju s muškarcem koji je bio nevaljao? Zašto ih štite i zašto čiste njihov nered?

Shvatile smo da ne postoji univerzalan odgovor i samo jedan razlog. U svakoj takvoj i sličnoj situaciji imamo niz faktora koji utiču na ženinu odluku. Od brige za djecu i njihov mir, preko brige za vlastite roditelje, do nemanja volje za objašnjavanjem okolini, pa i brige o položaju na društvenoj ljestvici. Ima i onog, promjenit će se, omaklo mu se.

Ljubav je tu, usudim se zaključiti nakon svega što sam čula, nerijetko posljednji faktor.

Sjetimo se samo da je nekadašnja prva dama Hillary Clinton svom suprugu Billu oprostila aferu Lewinsky, nakon što je Bill prvotno sve zanijekao, pa se potom s njim upustila u maratonske razgovore s bračnim savjetnicima, kako bi zajedno prošli kroz krizni period.

Zašto žene ostaju s muškarcem koji je bio nevaljao? Zašto ih štite i zašto čiste njihov nered? (фото 4)

I upravo je Grace, glavna protagonistica serije Slom, u jednoj od epizoda rekla svom suprugu “Nije važno šta osjećam prema tebi, jer je moj um važniji od mog srca.”!

Pa ako je prednost dala svom raciju u odnosu na emocije, zašto ga je onda odlučila spašavati zatvorskih okova? Kriju li se tu značajno dublji i mračniji razlozi od želje da poštedi sina odrastanja bez oca? Krije li i Grace neke tajne?

Ostaje mi da nagađam odgovore dok ne vidim razvoj događaja u sljedeće dvije epizode.

Do tada, kolikogod moji stavovi na ovu temu bili radikalni, ponavljat ću si da svaka žena za svoje poteze i oproste ima niz njoj valjanih razloga.

I Grace iz serije, kao i Mara iz banke, Kata iz marketa, vaša majka, pa i moja!

Seriju "Slom" možete gledati na HBO GO

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor