Pretraga

\"Ženski ugao\": Ove filmove ne propustite na Španskom metru

"Ženski ugao": Ove filmove ne propustite na Španskom metru

Tekst: BURO.

Važna informacija za sve hispanofile: u toku je filmski festival Španski metar, i to četrnaesti po redu, tako da će publika do kraja meseca moći da pogleda dvadeset uzbudljivih igranih i dokumentarnih ostvarenja na španskom jeziku. Programske celine osmišljene su tako da publiku provedu kroz najzanimljivija ostvarenja snimljena poslednjih godina na španskom jeziku, ali i da ih upoznaju sa odabranim filmskim klasicima. Bilo da su u pitanju romantične priče, komične situacije, porodični odnosi ili političke turbulencije, odabrani filmovi podstaći će publiku da sagledava svet oko sebe na posve nov način. Međutim ove godine na repertoaru je i program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ koji ove godine donosi četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki, koja se će biti prikazana od 25. do 29. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Od preispitivanja (ne)sposobnosti za romantično vezivanje do uslova života u prekarijatu, ova selekcija otvara brojna pitanja i donosi zanimljive, sveže i uzbudljive poglede autorki na probleme današnjice. 

DIŠI 

"Ženski ugao": Ove filmove ne propustite na Španskom metru (фото 1)

Dokumentarni film o zatvorenicama katalonskog kazneno-popravnog centra Brians 1 koji oslikava njihov odnos prema činjenici da se nalaze u zatvoru i da su u ograničenom prostoru. „Diši“ je realističan i direktan prikaz života u zatvoru i razumevanju života bez slobode. Nastao je sa ciljem da bude glas zatvorenica, prikaže odnose među njima i navede na razmišljanje o današnjem pravosudnom sistemu i o tome koliko je pravičan sa stanovišta zdravlja, higijene i bioetike.

PRKOSNI BLJESAK 

"Ženski ugao": Ove filmove ne propustite na Španskom metru (фото 2)

Žene iz jednog malog sela koje pati od depopulacije, žive u monotonoj svakodnevici u kojoj se ne dešava ništa posebno, ali imaju žarku želju za novim iskustvima, koja ih navodi da ponovo otkriju mesto u kom su nekad bile srećne ili su sanjale da to budu.

ŠTA SMO URADILI POGREŠNO?

"Ženski ugao": Ove filmove ne propustite na Španskom metru (фото 3)

Lili je u stabilnoj vezi koja traje nekoliko godina. Iako deluje da između njenog partnera i nje sve funkcioniše kako treba, ona se ipak oseća nesrećno u svom svakodnevnom životu. Lilijana se priseća njihove prošlosti i pita se: šta smo uradili pogrešno?

#PRECARITYSTORY

"Ženski ugao": Ove filmove ne propustite na Španskom metru (фото 4)

Dve profesorke i istraživačice, Lorena Servera i Isabel Segi, kreiraju jedno kontroverzno mesto u kojem se legitimnost profesija u doba prekarijata razbija na hiljadu delova.  Film je snimljen tokom štrajkova visokog obrazovanja u Velikoj Britaniji 2018-2020 i on razotkriva malo poznatu stvarnost akademskog prekarijata i podstiče tekuću javnu debatu o razornim efektima neoliberalne politike u britanskom visokom obrazovanju .

PANTERKE 

"Ženski ugao": Ove filmove ne propustite na Španskom metru (фото 5)

Joana i Nina žive  u kontradikcijama ženskog puberteta. Obe su savremene devojke: uronjene u društvene mreže, neposredne i žive u trenutku. Fil prati trenutak kada je Joana odlučila da osmisli igru u koju će uključiti i prijateljicu Ninu. Taj odlučujući trenutak puberteta zauvek će promeniti nešto u svakoj od njih.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor