INTERVJU: Petra Pelemiš, umetnica iz Ljubljane specijalno za BURO. povodom svog novog EP-a

    Umetnica iz Ljubljane, Petra Pelemiš, poznata na muzičkoj sceni kao MISH predstavlja svoj debitanski EP »Ne čujem«!
    07.03.2024.
    RECOMMENDED

    Umetnica iz Ljubljane, Petra Pelemiš, poznata na muzičkoj sceni kao MISH predstavlja svoj debitanski EP –Ne čujem! EP je kolekcija od pet novih pesama koje oslikavaju lično putovanje umetnice kroz ljubav, odnose, muziku i samospoznaju. MISH je poznata u Ljubljani i regionu kao umetnica, muzičarka koja pliva u različitim muzičkim žanrovima, najpre hip hopu ali istražujući različite žanrove poput jazza, druma and bassa, alternativnog popa i repa.

    U svom muzičkom stvaralaštvu, ova mlada umetnica Petra Pelemiš teži da prevaziđe površnost i dotakne suštinu. Sa svojim nežnim ali opet snažnim tekstovima nas uvlači u svoj doživljaj sveta oko sebe.

    Povod za EP je bila želja za pronalaženjem svog autentičnog zvuka i potreba za prenošenjem ličnih osečaja i vizija drugima. Kako smo imali prilike da ga poslušamo, možemo slobodno da donesemo i svoj sud. Mlada Petra je definitivno uspela u tome. A naša redakcija je vidi kao novo, uspešno lice regionalne muzičke scene.

    petra pelemis

    Petra Pelemiš je izdvojila vreme kako bi specijalno za BURO. u kratkim odgovorima predstavila sebe i svoj rad publici u našoj zemlji.

    Mi vam savetujemo da pored pažljivog čitanja, poslušate i sami novi EP mlade muzičke regionalne zvezde.

    Petra Pelemiš, autentičnost i lična osećanja

    Koliko dugo se baviš muzikom? Da li možeš ukratko da nam se predstaviš?

    – Muzikom se bavim 7 godina, dolazim iz Ljubljane ali već poslednjih 10 godina živim I stvaram u Beogradu. U Beogradu sam diplomirala glumu, i brzo shvatila da želim da se bavim samo muzikom jer se tu osećam najbolje. Uvek sam pisala poeziju i kad sam uzela prvu gitaru u ruke su krenule da nastaju i prve pesme, tako da je kod mene muzika uvek bila prisutna.Tokom studiranja 2019 godine sam se pridružila bendu MAiKA, nakon uspešne turneju kreće lockdown, i tako je krenuo moj solo projekat MISH. Imala sam dovojlno vremena i mira da se posvetim tome šta zaista čujem i šta želim da kažem.

    Koje su bile glavne inspiracije za debi EP?

    – Inspiracija ima mnogo, čitav EP je nastajao u poslednje dve godine i svaka pesma je svoj period i svoja emocija. Iskreno nisam imala plan dal će to da bude album ili EP I tokom stvaranja se nisam odredila za jedan žanr ili jednu temu. Tek kad sam završila poslednju pesmu na EPu Ne čujem, mi se sklopila cela slika.

    Najveća inspiracija su definitivno ljubav, samospoznaja i beg od realnosti. Ja sam jako emotivna I empatična osoba i shvatila sam da mi ne prija da stvari toliko intenzivno osećam stalno. Zato mi je lakše da nekad ne čujem svet oko sebe i samo plutam u svom svetu stvaranja, ljubavi i hedonizma. U retrospektivi to je najveća inspiracija za EP.

    Snapinsta.app 66503023 442368903021547 4621992924852879076 n 1080

    Kako je došlo do snimanja takođe i live session-a? Da li će to biti ekipa sa kojom ćeš izvoditi muziku uživo?

    – Želja za time se je krčkala nekih godinu dana, ali se je ceo plan desio jako spontano. Moja najbolja drugarica Mina Nikolić je našla prelepu kuću pored reke blizu Novog sada, krenula je da me ubedjuje da ja moram sad da snimim live session, da ne smem da čekam na ‘’pravi trenutak’’. Ja sam je poslušala I uplašeno krenula u planiranje poprilično teškog projekta, u porilično haotičnom period mog života. Tek sada kad gledam nazad, vidim da me je taj projekat držao na nogama i dao mi je novu percepciju o svoj stvaranju i šta zaista želim.

    Da bend ili moji mishići kako ih ja zovem, su ekipa koji samnom sviraju i saradjuju. Sa basistom i producentom Vukom Starincem saradjujem već duže vremena i drago mi je da smo se okupili I napravili potpuno nov vajb EPu. Petar Pitarević svira klavijature, Ljubiša Milošević na bubnju i dve predivne back up pevačice Lilien Ozsvr i Lara Pogačnik.

    Koji su planovi za dalje? Šta nam spremaš – nastupi, izdanja?

    – Spremam 7. Marta u Kvaki 22 koncertnu promociju EP-a. Napravićemo koncert a i žurkicu da proslavimo izlazak EP-a. Za dobar mesec dana izlazi i spot za poslednju pesmu sa EP-a ‘’Ne čujem’’. Trenutno se bavimo letnjom balkan turnejom i završavanjem engleskog EP-a. A usput svakako već pišem pesme i za prvi album, tako da će i to verovatno doći brže nego što mislim. A pošto me je obuzela i forma live sessiona, sam već našla brutalnu lokaciju za novi live session. Tako da stay tuned!

    Omiljena numera svih vremena? Jedna samo – znam da je teško…

    – Uf, uf uf… teško jako teško.

    Pharoh Sanders – Harvest Time

    Snapinsta.app 98128765 246519000116919 2020311791798851068 n 1080 edited

    Ova pesma u meni budi baš čudan i vanzemaljski spoj emocija. Kao da me je neko vratio nazad na moju planetu kada krene ova pesma svaki ton mi je poznat i svaka harmonija je savršenstvo. Čudan osećaj! Zato je i volim.

    Nešto za kraj? Koju poruku želiš da pošalješ?

    – Znam da zvuči kliše ali budite svoji! Na kraju dana shvatimo da jedino što zaista imamo smo mi sami. Treba spoznati ko smo, šta želimo, šta je naša fukcija u ovom svetu i kako ga mi možemo učiniti boljim. Biti svoj i autentičan nevezano za prostor, vreme i ljude je po meni najveća moć koju mogu da posedujem.

    Foto: Lovefets, MISH Petra Pelemiš

    Saznaj više:
    Povezani članci: