Ako knjige progovore: Dela koja čine odu letu

    06.07.2024.
    RECOMMENDED

    Volim leto i knjige, vreme koje zove na put, vreme koje koristim za putovanja sa porodicom, kratke izlete, dane na bazenu, plaži, u prirodi. Volim da čitam tokom čitave godine, ali leti je to poseban doživljaj i ambijent, bilo da sam na plaži ili na svojoj terasi. I bez obzira gde se nalazim, u kakvom sam raspoloženju, knjiga je ono što uvek prija.

    Šta čitati leti? Nema tu previše razmišljanja. Sigurno neću čitati filozofiju dok prži sunce, a dete vrište od sreće na “pjeni od mora”, ali sve od najnovijih knjiških poslastica do bezvremenskih klasika, dolazi u obzir.

    Svakog leta poverujem da ću prestati da čitam vesti, a onda hvatam sebe kako pratim ekonomiju, vremensku prognozu i Novakove rezultate na Vimbldonu. Srećom, kratko zalutam u čitanje vesti, a mnogo više lutam predelima koje su izmaštali domaći i svetski autori.

    Bez obzira da li preferirate trilere, ljubavne romane ili dramu, knjige koje ćete poneti na put treba da vas zabave i opuste. Zvuk talasa i morski povetarac doprineće uživanju u čitanju. A ovo su moji predlozi.

    Pet knjiga za plažu koje vam preporučujem, a koji u naslovu imaju reč more ili leto.

    KNJIGE 2

    AKO KNJIGE PROGOVORE

    Leto kad je nestala Sara Leroj, Mari Varej

    Nestanak petnaestogodišnje Sare Leroj šokirao je gradić Buvil na Moru i dirnuo celu Francusku. Svi stanovnici su imali svoje hipoteze, ali niko nije nikad saznao pravu istinu.

    Dvadeset godina kasnije, Fani, koja je postala novinarka, prinuđena je da se vrati na poprište ove tragedije koja je obeležila njenu mladost. Iako bi Fani najradije zaboravila svoju prošlost, moraće da se suoči sa neprijatnim činjenicama. Jer priča o Sari Leroj ima veze i sa njom… Istina će naći svoj put, a neke optužbe će zaprepastiti sve one koji se sećaju misterioznog Sarinog nestanka.

    Sa finoćom i pravim osećajem neizvesnosti, Mari Varej razotkriva snagu ženskog prijateljstva u zadivljujuće dirljivom romanu koji se ne ispušta iz ruku.

    leto kad je nestala sara leroj mari varej v

    Jedno leto – Amerika 1927, Bil Brajson

    U leto 1927. Amerika je imala procvat na berzi, predsednika koji je radio samo četiri sata dnevno (a ostatak vremena provodio uglavnom u spavanju), polumahnitog vajara sa ludačkim planom da iskleše četiri ogromne glave u nepristupačnoj planini po imenu Rašmor, razornu poplavu Misisipija, senzacionalno suđenje zbog ubistva i mladog avijatičara po imenu Čarls Lindberg koji je leto započeo potpuno nepoznat, da bi ga završio kao najslavniji čovek na svetu (toliko slavan da je država Minesota pomišljala da promeni ime i nazove se po njemu).

    Bilo je to leto kada je rođen zvučni film, kada je došlo do pronalaska televizije, kada je vladavina terora Ala Kaponea bila na vrhuncu, leto užasnog bombašnog napada koji je na školu u Mičigenu izveo jedan ludak, loše odluke koja će izazvati Veliku ekonomsku krizu, neverovatnog povratka uspehu zadihanog, vremešnog bejzbol igrača po imenu Bejb Rut, i još nebrojenih drugih stvari.

    U ovoj izuzetno zabavnoj knjizi Bil Brajson pripoveda priču o razuzdanim pustolovinama, nemarnom optimizmu i deliričnoj energiji. Sa svojim uobičajenim poletom, duhovitošću i autoritetom zbog kojih je postao omiljeni pisac pripovedačke publicistike, on nam dočarava nezaboravnu galeriju živopisnih i ekscentričnih ličnosti kako bi oživeo zaboravljeno leto (1927) kada je Amerika sazrela, zauzela centar pozornice i zauvek promenila svet.

    jedno leto amerika 1927 bil brajson v

    Leto prekršenih pravila, K. L. Volter

    Bestseler Njujork tajmsa i BookTok hit inspirisan pesmama Tejlor Svift.

    Biće to leto flerta, zabave i ostvarenih snova.

    Biće to moje leto. Leto prekršenih pravila.

    Meredit Foks čitavog života letuje u Martas Vinjardu. Ali ovo je prvo leto od smrti njene sestre. Biće teško, pogotovo zato što će cela njena velika porodica biti tu, zbog venčanja njene rođake.

    Iako nema pratioca jer ju je dečko iznenada ostavio, uzbuđena je što će učestvovati u tradicionalnoj igri njene porodice: njena sestra je oduvek volela ovu igru i na taj način će čuvati sećanje na nju.

    Sasvim slučajno, njen partner je zgodan mladoženjin prijatelj. Rešena je da se ne prepusti, da ne upadne u još jednu vezu bez budućnosti. Ipak, kako vreme prolazi, Meredit shvata da ne može da mu odoli – da li će se ovog leta ljubav vratiti u njen život?

    Leto prekrsenih pravila – roman 768x1089 1

    Kao leto, Vesna Dedić

    Roman Kao leto svideće se ženama koje su želele da imaju lepši život od svojh majki, onima koje su od prve velike ljubavi pobegle, i onima kojima nijedan uspeh nije bio dovoljno veliki da bi zaboravile neuspeh u ljubavi.

    Lola, odrasla uz samoživog oca i uplašenu majku, seli se zbog fakulteta iz Niša u Beograd i upoznaje studenta slikarstva Danila. Njeno nezadovoljstvom vezom, državom, besparicom i atmosferom u Beogradu 1991. godine odvode je u London.

    Kao leto je melodrama, nostalgična priča o vremenu i ljubavima, koje se više nikada neće vratiti.

    kao leto vv

    Poslednje leto u gradu, Đanfranko Kaligarič

    Atmosfera sedamdesetih godina prošlog veka u Večnom gradu ima posebnu draž za sve pridošlice. Leo Gazara stiže iz Milana u Rim bez naročitih ambicija, ali sa velikim apetitom za lagodnim životom. Upoznaje bogataše, umetnike, galeriste, niže poslove u novinskim redakcijama, mnogo izlazi i ne haje za vreme koje protiče. Čak i kada mu lepa Arijana padne u zagrljaj, deluje da Leo ne mari ni za ljubav. A kad mu ona izmakne, i kada se poslovni planovi rasprše a prve umetničke ambicije surovo slome, obuzima ga nesavladivi splin.

    Ovaj roman prvenac nagrađivanog italijanskog pisca i scenariste Đanfranka Kaligariča danas ponovo privlači pažnju jer njegov senzibilitet podseća na klasike poput Velikog Getsbija i Lovca u žitu, a glavni junak kao da je izašao sa stranica romana Ernesta Hemingveja i Trumana Kapotea.

    Knjige koje nam se nađu u koferu kada krenemo na more, za mnoge je ritual koji se ne propušta. Ne propustite da ovo leto pročitate bar neku dobru knjigu, jer leto bez knjige je kao plaza bez sunca.

    poslednje leto u gradu djanfranko kaligaric v

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: