Pretraga

Ako kolačić sreće ne pomaže, donosimo self-help knjige koje stvarno inspirišu na promenu

Ako kolačić sreće ne pomaže, donosimo self-help knjige koje stvarno inspirišu na promenu

Tekst: BURO.

U jeku pandemije koja možda popušta ali još uvek nije prošlost, svima nam je potrebno malo pomoći. Ako niste baš tip koji se upušta u beskonačan niz saveta i trikova sa samopomoć moguće je da ste skeptični i prema knjigama za isto. Međutim, s vremena na vreme je sasvim okej staviti skepticizam i podignutu obrvu na pauzu, i dati nekim knjigama šansu. Nisu sve sasvim isprazne priče. Od sasvim novih do legendarnih naslova, izdvojili smo neke knjige kojima vredi dati priliku da se pokažu. Pokušajte, i ko zna? Možda zadobijete sasvim novu perspektivu i duboki novi udah koji nam je preko potreban.

“THE ASTROLOGY FIX: A MODERN GUIDE TO COSMIC SELF CARE”: ZA MODERNE MISTIKE

THERESA CHEUNG

Ako kolačić sreće ne pomaže, donosimo self-help knjige koje stvarno inspirišu na promenu (фото 1)

Idealan priručnik za sve koji veruju u mistične moći univerzuma, The Astrology Fix: A Modern Guide To Cosmic Self Care koji potpisuje Theresa Cheung je delom oruđe za self help a delom savremeni spiritualni vodič. Cheung čitaoce maestralno sprovodi kroz “astrološke tipove ličnosti” i zatim predlaže preko 50 načina na koje možemo da transformišemo svoj život: odaberite između ovnovskih rituala za motivaciju, preko rituala za osnaživanje u toku punog Meseca, do lavovske poze za samopouzdanje, blizanačkog čantanja smehom ili kupke bojama za slomljeno srce. Nekome može zvučati besmisleno ali za one koji veruju da rešenje problema leži u zonama van objašnjivog i logičnog, ovo je ultimativni vodič kroz galaksiju, prepun lekovitih kosmičkih saveta.

“THE ENERGY EQUATION: FROM THE NAKED APE TO THE KNACKERED APE”: ZA ONE KOJI ZNAJU KAKO IZGLEDA BURN-OUT

SARAH MYHILL I CRAIG ROBINSON

Ako kolačić sreće ne pomaže, donosimo self-help knjige koje stvarno inspirišu na promenu (фото 2)

Nakon godine kao što je 2020, prilično je tačno ako kažemo da smo svi na rezervama sa energijom. Ukoliko se svako jutro borite sa tim da li da ustanete iz kreveta ili javite da ste bolesni do kraja nedelje, ako se osećate iscrpljeno, i premoreno, okušajte sreću sa The Energy Equation: From The Naked Ape To The Knackered Ape. Doktorka Sarah Myhill, zajedno sa urednikom i nekadašnjim pacijentom Craigom Robinsonom potpisuje ovu knjigu, koja se fokusira na njenu studiju o ljudima koji pate od hroničnog umora. Jednostavno, čitljivo, i zaista pametan izbor i koristan vodič ukoliko osećate da je vašoj energiji potreban mali boost. Neophodno štivo za početak nove sezone, i sigurni smo da ćete se i vi složiti sa tim nakon čitanja.

“sve je rešivo”: ZA ONE KOJI SU UVEK ZAUZETI

MARIE FORLEO

Ako kolačić sreće ne pomaže, donosimo self-help knjige koje stvarno inspirišu na promenu (фото 3)

Svi znamo onu jednu osobu koja jednostavno ne sta-je. Nekada smo ta osoba mi sami. Svakako idealno štivo za ovaj tip ličnosti dolazi u vidu The New York Times bestselera, "Sve je rešivo". Moguće je da ste već čuli za ovu knjigu budući da je višestruko hvaljena od strane velikih imena kao što su Oprah Winfrey i Cheryl Strayed, a funkcioniše po principu da kreativni, ambiciozni ljudi s vremena na vreme natrče na problem ili blokadu, ali da manje više sve može da se reši osvešćivanjem činjenice da nema pitanja na koje ne postoji odgovor, kao ni problema bez rešenja. Vodič za pozitivno razmišljanje, i razbijanje svakog izazova i zadatka u manje, savladivije korake, a knjiga pokriva sve probleme savremenog čoveka od imposter sindroma, do fokusiranja na napredak ne na savršenstvo. Brzo, lagano i ozbiljno motivaciono.

 “THE POETRY PHARMACY”: ZA ONE KOJI MRZE SELF-HELP SAVETE

WILLIAM SIEGHART

Ako kolačić sreće ne pomaže, donosimo self-help knjige koje stvarno inspirišu na promenu (фото 4)

Ako vam ništa od pomenutog ne pije vodu, i ne zvuči kao niti dobar niti koristan izbor, onda je trenutak za alternativno rešenje. Predivno, i legendarno delo, zbirka poezije The Poetry Pharmacy, je klasik s razlogom. Po jedna pesma je prepisana za svako stanje, od neraspoloženja, preko očeja, do ne uzvraćene ljubavi i nudi zonu komfora i sigurno mesto za malo promišljanja i uživanja. Sva stanja, raspoloženja, i “bolesti” su toliko precizno raščlanjeni da postoji čak i pesma prepisana za “prezasićenost vestima” što je posebno korisno u ovim teškim danima. Knjiga koja nudi utehu, i obavezna literatura za police svih ljubitelja poezije (i mrzitelja priručnika za samopomoć).

“7 NAVIKA USPEŠNIH LJUDI”: ZA ONE KOJI ŽELE DA PROMENE KARIJERU

STEPHEN R. COVEY

Ako kolačić sreće ne pomaže, donosimo self-help knjige koje stvarno inspirišu na promenu (фото 5)

Nekada su stare stvari neprevaziđene. Knjiga koju potpisuje Stephen R. Covey “7 navika uspešnih ljudi” je nekoliko puta objavljivana i apdejtovana a ove godine slavi svoj 30. rođendan što samo govori u prilog tome koliko je ova knjiga neprevaziđena. Odgovorna je za važne životne odluke i promene u životima mnogih predsednika, CEO gigantskih kompanija, roditelja, predavača i mnogih drugih, a njena tajna je u sedam (relativno) jednostavnih principa za rešenje problema. Kupite ovaj naslov prijatelju kom je potrebno malo dobre motivacije da prelomi i donese neku odluku– izuzetno je efikasna, objašnjeno je jednostavnim jezikom, i ako je verovati svim iskustvima, dokazano radi, a takođe je preporučuje i Arianna Huffington, spisateljica i motivaciona govornica. Da li je potrebno još da vas ubeđujemo?

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor