Pretraga

Ako se ni ovog leta niste zaljubili, predlažemo da čitate one koji jesu

Ako se ni ovog leta niste zaljubili, predlažemo da čitate one koji jesu

Tekst: BURO.

Savremena, digitalna komunikacija je toliko brza, instant i konstantna da se nekada malo uželimo onih vremena u kojima je sve bilo sporije. Kada smo bili dostupni samo na fiksni i to ako želimo. Nema poruka, mejlova, poziva i svega drugog što nas inače zatrpava već jedan jedini oblik komunikacije. Nekada odemo i korak dalje i upadnemo u još nostalgičnije raspoloženje pa poželimo još sporije još čarobnije, i nije teško zamisliti kako li je magično nestrpljenje i uzbuđenje kada iščekuješ pismo od nekoga. Komunikacija kroz pisma je poznata mnogima kroz istoriju, i period od 18. do 20. veka je zlatna era pisanja pisama, i postoji pregršt vredne, uzbudljive, zabavne korespodencije. To za nas u savremenom dobu znači mnogo kvalitetno napisanih tekstova koje je pravo uživanje čitati.

Kako smo kada dođe leto svi posebno vetropirasti i sa punom glavom zaljubljenih misli i leptirića u stomaku, biramo da ta pisma budu ljubavna. I lepa i bolna i nežna ali na temu emocija. Iskreno se nadamo da vam je ovo leto donelo barem jednu letnju simpatiju ili avanturu i da umesto da čitate tuđa ljubavna pisma, pišete neka svoja, ali ako ste avgust sačekali solo kao još neki ovde, a još uvek ne gubite veru u ljubav, bacite pogled na ove naslove. 

“Virginia Woolf and Vita Sackville-West: Love Letters”

Ako se ni ovog leta niste zaljubili, predlažemo da čitate one koji jesu (фото 1)

Prepiska između Virginiae Woolf and Vitae Sackville-West

Sve je počelo kada je u tom trenutku relativno nepoznata spisateljica Virginia Woolf upoznala popularnu autorku, aristokratkinju i “ozloglašenu Safistkinju” Vitu Sackville-West. To je bio početak skoro 20 godina odnosa, komunikacije, flertovanja, književne inspiracije i dubokog iskrenog prijateljstva. Virginia je svoj možda i najzanimljiviji roman “Orlando” napisala za Vitu i zbog nje, a njihov blizak odnos je trajao do samog kraja Virginijinog života. Ova knjiga donosi pogleda na njihov emotivan i strastven odnos, i kroz njihova pisma priča pravu priču o ovim ženama, njihovim kompleksnim i promenljivim osećanjima i složenosti odnosa. Strastveno, zabavno i poetično i aposlutni čitalački must.

"Letters to Sartre"

Ako se ni ovog leta niste zaljubili, predlažemo da čitate one koji jesu (фото 2)

Prepiska između Simone de Beauvoir i Jean Paula Sartra

Pisma koja je Simone pisala Sartru je pronašla njena usvojena ćerka i objavila ih što je sa sobom povuklo mnogo kontroverzi i otkrilo prirodu njihovog odnosa koji je uvek podrazumevao mnogo emocija ali i mnogo toksičnosti. Ova knjiga kroz pisma potanko i detaljno prati emotivne trougle, i druge komplikacije njenog života sa Sartrom, koliko je bio fascinantan ali i težak i pisma otkrivaju njenu ranjivost, povređenost ali i strastvenost i nekada ozbiljnu ljubomoru. 

"Letters to Vera"

Ako se ni ovog leta niste zaljubili, predlažemo da čitate one koji jesu (фото 3)

Prepiska između Vladimira Nabokova i Vere Slonim

Verovatno je malo brakova u 20. i 21. veku koji su trajali duže od onog između Vladimira Nabokova i Vere Slonim. Njihova zaljubljenost i opčinjenost jedno drugim je trajala punih 46 godina, jednako jaka i posvećena, i Vladimir je uvek govorio da imati Veru uz sebe znači imati ženu sa najboljim i najbržim smislom za humor. Od kada su se upoznali postali su nerazdvojni, i Vladimirova pisma voljenoj Veri to i potvrđuju i u narativnoj formi prepričavaju pola veka dugu ljubavnu priču. Razigrano, lako, romantično i pored toga što nam daje uvid u njihov odnosa, govori nam i o tome kako je Nabokov i kao pisac i kao čovek posmatrao svet oko sebe. 

"My Faraway One" 

Ako se ni ovog leta niste zaljubili, predlažemo da čitate one koji jesu (фото 4)

prepiska između Georgiae O'Keeffe i Alfreda Stieglitza

Georgia i Alfred su pored toga što su mnogo vremena proveli stvarajući svoju umetnost, proveli sate i sate pišući jedno drugom, pogotvo u periodu kada nisu živeli zajedno jer je Alfredu prijao grad, a Georgiji osamljenost na ranču. Između 1915, kada su se prvi put upoznali i počeli da razmenjuju pisma, i 1946. kada je Stieglitz umro, O'Keeffe i Stieglitz su razmenili preko 5000 pisama, više od 25,000 strana. Na njima su opisivali svoje dnevne obaveze, planove i dužnosti i to veoma detaljno. Njen stil je brz i vibrantan, njegov usijan i poetičan a kroz pisma spojena u ovoj knjizi saznajemo sve o tome kao su se upoznali i zaljubili, kako su izgradili zajednički život tokom 1920-ih, kako im se veza gotovo potpuno urušila tokom prvih godina Velike depresije, i kako su je obnovili početkom 40-ih. Moćni tekstovi, i pregršt zanimljivih detalja o stvaralaštvu i životu jednih od najpoznatijih autora XX veka. 

"Love Letters of Great Men and Women"

Ako se ni ovog leta niste zaljubili, predlažemo da čitate one koji jesu (фото 5)

Za one koji ne mogu da se opredele samo za jednu ljubavnu priču, postoji rešenje - kompilacija! Pregled najlepših pisama najpoznatijih ljudi, i ova kolekcija na jednom mestu povezuje dva veka istorije prateći nit emocija. Ljubav se u svojoj suštini nije ni malo promenila od 18. veka do danas, a to ova knjiga i dokazuje i to kroz pisma imena kao što su: Ludwig Van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Winston Churchill, Nathaniel Hawthorne, Harriet Beecher Stowe, Napoleon Bonaparte, John Keats, King Henry VIII, Voltaire, Vincent Van Gogh, Charlotte Bronte, Lord Byron, Lewis Carrol, Leo Tolstoy, Mary Wollstonecraft, F. Scott Fitzgerald, i mnogi drugi. Korisno i za inspiraciju i za uživanje. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor