Pretraga

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika

Knjige su još jedan način da probudite praznični duh. Počnite od ovih

Tekst: BURO.

Ideja o čitanju kniga tokom Božića može delovati potpuno asocijalno, naročito u vreme kada nam nedostaje socijalizacije, ali možda je to i poenta- pogotovo što su žurke svakako otkazane. Možda ste samo veliki introvert i uživate u svom vremenu i novim svetovima koji se u knjigama otvaraju. Možda su vam dosadili Božićni filmovi. Možda tražite izgovor da se kvalitetno osamite. Šta god da je situacija, knjige mogu biti rešenje. Pored toga, božićne knjige, služe i da se ubacimo u ono što se zove “praznično raspoloženje”. Zauzvrat osetićete nalet ljubavi prema prijateljima i porodici, želju da pečete kolače od cimeta, kuvate tople čokolade i ukrašavate kuću, a nikakva anksioznost i strah pored toga nemaju šanse. Rečju, pravo malo Božićno čudo!

Ako ste u potrazi za božićnom reading listom, preporučujemo ove naslove!

Charles Dickens
“Božićna bajka”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 1)
"Božićna priča", Čarls Dikens, Vulkan

Nijedna božićna lista koja iole drži do sebe i svog kredibiliteta ne može biti kompletna bez ove Dickensove priče. Ultimativni klasik koji je i učinio Božić onim čime ga smatramo danas, i priča o iskupljenju i novoj prilici koja dolazi uoči praznika.

Hans Christian Andersen
“Snežna kraljica”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 2)
"Snežna kraljica", Hans Christian Andersen, Delfi

Praznična bajka koja je delimično inspirisala Disneyev crtani film “Frozen”. Jeste dečija bajka, znamo, ali je isto tako ova Andersenova priča i čist eksapizam u detinjstvo. Ako želite da se na deset minuta osetite slboodno, lako i nežno, onda obnovite gradivo iz bajki.

Truman Capote
“A Christmas memory”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 3)
"A Christmas Memory", Truman Capote, Bookdepository

Truman Capote nam nije doneo samo proslavljeni roman “Doručak kod Tifanija”. “A Christmas Memory” je nepravedno zapostavljena i u velikoj meri autobiografska kratka priča o njegovim prvim susretima sa Božićem, porodične tradicije, i uspomena koje ima na ovaj praznik i period svog detinjstva. Predivno i pretoplo štivo.

Louisa May Alcott
“Male žene”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 4)
"Male žene", Louise May Alcott, Odiseja

Bilo koja knjiga koja ima toliki fokus na porodicu kao što je to slučaj sa ovom knjigom Louise May Alcott zaslužuje da se nađe na ovoj listi i oslikava pravi praznični duh.

Dr. Seuss
“How the Grinch stole Christmas”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 5)
"How the Grinch stole Christmas" Dr. Seuss, Delfi

Tačno, još jedna dečija knjiga na listi, ali verujte nam na reč još uvek je prelepa i čarobna kao i kad smo je prvi put čitali (to jest kad nam je čitana ili prepričavana). Biti prvi član porodice koji će ovo znanje preneti na mlađu generaciju, i male rođake je prava privilegija koju valja iskoristiti.

Agatha Christie
“Božić Herkula Poaroa”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 6)
"Božić Herkula Poaroa", Agatha Christie, Delfi

I u realnom svetu i u onom Agathe Christie, zločini se događaju tokom cele godine i ne biraju da li su praznici ili ne. Srećom, u njenom svetu je tu Hercule Poirot koji je takođe na dužnosti gotovo stalno, i nije tražio slobodne dane za ovaj Božić iz knjige koji nije baš prošao slavljenički.

Maja Angelou
“Celebrations: Rituals of peace and prayer”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 7)
"Celebratons: Rituals of Peace and Prayers", Maya Angelou, Amazon

Ako vam je dosta fikcije, onda je vreme za zbirku poezije koju poptisuje Maya Angelou. Ova knjiga može da bude sjajna alternativa tipičnim božićnim knjigama, a kao dokaz da jeste u bliska njima imamo i to što je Maya recitovala “Amazing Peace” 2005. na događaju osvetljavanja božićne jelke. Pesmu je napisala posebno za tu priliku, a mnogo atmosferski sličnih se nalazi u ovoj zbirci.

Brett Easton Ellis
“Manje od nule”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 8)
"Manje od nule", Brett Easton Ellis, Laguna

Sasvim je okej što ste zaboravili da je radnja debitantskog romana Bretta Eastona Ellisa “Manje od nule” smeštena u dane oko Božića. Ali jeste! I obožavamo je.

James Krikwood Jr.
“P.S. Your cat is dead”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 9)
"P.S. Your cat is dead", James Kirwood, Amazon

Originalno objavljen 1972. ovaj roman Jamesa Kirkwooda nije možda nužno prema svim parametrima praznična fikcija kakvu očekujemo i koju bismo mogli da zamislimo. Ali s obzirom na to da ga Nora Ephron opisuje kao “apsolutno zadiviljujuć” sasvim je okej da se nađe na listi.

Nancy Mitford
“Christmas pudding”

Božićna reading lista: Omiljeni naslovi koji nas podsećaju na lepotu praznika (фото 10)
"Christmas Pudding", Nancy Mitford, Bookdepository

Roman Nancy Mitford donosi priču o Božiću provedenom u Cotswoldsu tokom FMD pandemije. Ovo nije ni blizu celog zapleta tako da pretpostavljamo da ćete morati ipak sami da pročitate i saznate zašto se  kotira tako visoko u književnim krugovima. 

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na buro247.com

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor