BURO. ekskluziva: odlomak iz knjige „Plant Tribe“ – saznajte kojih to 6 biljaka pročišćavaju vazduh u stanu

    01.04.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/planttribe_cover.jpg

    Autori bestselera „Urban Jungle“ Igor Josifović i Judith de Graaff ovog proleća vratili su se u knjižare sa novom knjigom „Plant Tribe“ koja se bavi magijom brige o kućnim biljkama. Radi se o knjizi koja na pitak i zabavan način donosi znanje i savete o održavanju biljaka kroz priče o prostorima ispunjenim životom i njihovim vlasnicima širom sveta. Igor i Judith posetili su 17 stanova od Amerike, preko Brazila, sve do Evrope i pokazali kako živi pleme onih koji vole i poštuju biljke. Zanimljive priče otkrivaju na koji način zelenilo obogaćuje njihove dane, ili im je čak promenilo život. Čitaoci mogu lako naučiti kako biljke podstiču kreativnost kroz terapiju hortikulturom i kako usporavanje i povezivanje sa prirodom može uticati na sve aspekte života. Tu je i vodič za svaku sobu u domu, sa preporučenim biljkama kao i savetima i trikvoima kako da ih održavate. Danas vam ekskluzivno donosimo odlomak iz knjige „Plant Tribe“: ovo je šest biljaka koje će učiniti vazduh u vašem prostoru zdravijim i čistijim.

    Dobro je poznato (i naučno potvrđeno) da biljke pomažu u pročišćavanju vazuha u stanovima. Ne samo da apsorbuju toksine i oslobađaju svež kiseonik, već utiču pozitivno na energiju prostora jer poboljšavaju uslove života genralno. Dobra vest je da većina biljaka ima tu sposobnost. One uklanjaju toksine koje emituju sintetički materijali i vlakna u zatvorenim prostorima (kao što su plastika, tepisi itd.), ali i one koji stižu sa zagađenim vazduhom spolja.

    Ženska sreća (Spathiphyllum)

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1585764746244523.jpg

    Engleski naziv za ovu biljku je Peace Lily (Ljijan mira) i jasno je da je na svim jezicima označava nešto lepo i pozitivno. Zaista donosi mir i harmoniju u prostore gde živi, zanimljivog je izgleda, ima tamnozelene listove i bele delove nalik cvetovima, a radi se o pricvetnim listovima u čijoj se sredini nalazi manje vidljiv valjkasti cvet. Relativno je laka za održavanje i prija joj da bude na mestu gde nema previše svetla.

    Uklanja: benzen, ugljen-monoksid, formaldehid, trikloretilen i ksilen


    Ovo je jedna od biljaka koja najlakše uspeva u kućnim uslovima, a kada je reč o čistom vazduhu ona kao da ima super moći pošto efikasno smanjuje koncetraciju štetnih čestica u vazduhu. Osim što je jako korisna, ova puzavica je i jako lepa sa listovima nepravilnog oblika u razičitim bojama. Lako se uzgaja u saksijama, visećim korpama, pa čak i u vodi.

    Uklanja: benzen, formaldehid, trikloretilen i ksilen


    Ovo je jedna zaista sjajna biljka: pre svega teže ju je ubiti nego održati u životu i podiže nivo pozitivne energije svuda oko sebe, pa čak i ako je smestite u mračan hodnik. Po feng šuiju ovo je biljka sa najviše pozitivne energije. Savršen je izbor za spavaću sobu, jer će upiti ugljen-dioksid, a tokom noći će otpustiti kiseonik, što će vaš san učiniti boljim.

    Uklanja: benzen, formaldehid, trikloretilen i ksilen


    Ovo nije samo biljka, ovo je doktor među biljkama! Aloe vera je kroz istoriju korišćena i voljena upravo zbog svoje sposobnosti da leči i podstiče dobru energiju. Aloe vera gel ima protiupalna svojstva. Briga o njoj naučiće vas da još više cenite prirodu i njene darove. Ona neće samo pročistiti vazduh u stanu, ona će pokazati i količinu zagađenosti. Ukoliko se na listovima pojave braon tačke, to je indikator da su u vazduhu prisutne štetne hemikalije.

    Uklanja: formaldehid


    Neki ljudi smatraju da je Zeleni ljiljan, odnosno Pauk biljka obična i nezanimljiva ne shvatajući da je upravo ona izvor velike radosti. Svi vlasnici oni koji je imaju kod kuće uverili su se u njene pozitivne efekte na ambijent, čak i kada se posebno ne brinu o njoj. Potrebno joj je minimalno nege i ona će bujati. Prizor novih, svežih listova, garantovano donosi osmeh na lice.

    Uklanja: formaldehid i ksilen


    Filodendron je mega popularna biljka koji svi vole. Veliki listovi srcolikog oblika i veličina koju može da dostigne čine ga omiljenom biljkom mnogih. Takođe, plus je što raste i razvija se brzo, posebno kada je izložen direktnom svetlu. Filodendron je idealan da ga postavite pored polica, vrata, ili okvira prozora, on će pronaći svoj put uz koji će se „popeti“. Izaberite ga zbog instant feelinga džungle, sam pogled na ovu prelepu biljku smiruje.

    Uklanja: formaldehid