BURO. izbor: coffee table knjige (deo drugi)

    12.11.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/grand_cover_udpate.jpg

    Ako nas čitate od samog početka sigurno vam je za oko zapao tekst u kome smo vam preporučili naslove koje čitamo i čuvamo u BURO. biblioteci (ako to nije slučaj, nije zgoreg utvrditi gradivo). Coffee table knjige su magičan način da brzo uronite u temu koja vas zanima. 

    Rad u medijima je često napet i zahteva konstantnu (mentalnu) prisutnost, pa je lepo imati opciju da se na trenutak udaljite od posla na kome u trenutno radite. Kada mozak počne da vergla u prazno često se članovi BURO. redakcije grupišu u dnevnoj sobi redakcije i listaju knjige u potrazi za dodatnom inspiracijom. Popodne kad su svi već na ivici snage, uz tek pripremljenu svežu mlevenu Grand Aroma kafu u ruci okrećemo stranu, po stranu. Dodatan kofeinski boost (uz blagotvorno dejstvo prelepog mirisa prave kvalitetne kafe) čini da povratimo fokus misli, a kratka pauza u kojoj istražujemo čaroban svet mode i dizajna brzo nas vraća u pravo raspoloženje i za radni sto se vraćamo sa novom perspektivom. I novom šoljicom kafe, jer kombinacija koja nas uvek osvaja jeste taj savršeni miks jedinstvene arome, bogat ukus koji traje, i neodoljiv miris. Savetujemo vam da počnete sa kreiranjem sopstvene male biblioteke na poslu i da uvedete te dragocene čitalačke minute, mi vam preporučujemo još BURO. favorita, dobra kafa se podrazumeva!

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573570749306602.jpg

    Akademie X: Lessons in Art + Life

    Radi se o jedinstvenom priručniku za umetnike (volimo da verujemo da nas ta uloga u životu tek čeka), knjiga obuhvata mudre savete 36 izabranih legendarnih umetnika, između ostalih tu su: Marina Abramović, Carol Bove, Mark Dion, Olafur Eliasson, Dan Graham, Joan Jonas, Miranda July, Bob Nickas… I predstavlja idealnu polaznu tačku za sve one koji imaju bilo kakve art ambicije.

    Zašto vam je potrebna ova knjiga: svako od poglavlja donosi po jednu lekciju koja za cilj ima da vas isprovocira, inspiriše i razbudi umetnika u vama. Čak i ako nemate konkretno takvih aspiracija u životu, uvek je dobro izazvati sebe i izaći iz zone komfora, ako ste samo ljubitelj savremene umetnosti neke od lekcija će vam biti zanimljive. Plus, tu su zadaci namenjeni pokretanju kreativnog procesa, što nam je svima potrebno.

    Najbolji momonat: neki od saveta su skoro komični, ali kada promisite i vrlo korisni, primera radi mladim vajarima se sugeriše da nikako ne prave skulpturu veću od vrata ateljea. Plus, umetnici su podelili i sopstvene anegdote sa početka karijere kako bi pokazali da je svaki početak trnovit

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573570788630471.jpg


    Piaget

    Da li smo svi slabi na dijamante? Pa možda, pa dobro, kad listamo ovu luksuznu knjigu teško je ne zamišljati sve te predivno obrađenje kamenčiće na nama. Imamo pravo da maštamo, zar ne?

    Zašto vam je potrebna ova knjiga: šalu na stranu, brend Piaget postoji od davne 1874. godine i za sve ove godine postojanja predstavlja jedan od najsjajnijih simbola elegancije, luksuza i tehničke inovativnosti. Budući da je ovo njihova prva retrospektivna knjiga, kroz primere iz njihove bogate istorije zaista dosta toga možete naučiti o magičnom svetu nakita.

    Najbolji momenat: pored slika na kojima su zumirani detalji neverovato precizne izrade predivnih svetlucavih komada, tu su i vintage i behind-the-scenes fotografije poznatih koji su nosili te sofisticirane kreacije, kao što su Andy Warhol, Elizabeth Taylor i Jacqueline Kennedy Onassis.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574261302123549.jpg


    What I see

    Svi mi volimo da „gvirnemo“ u život poznatih i slavnih, sada je to zaista lako uz Instagram postove i storije koje nam sami serviraju, ali ukoričen život iz vizure deteta celebrity para nije nešto što se svaki dan viđa. Ali, opet Bechkamovi nisu baš obična porodica, čak ni u svetu poznatih i super slavnih.

    Zašto vam je potrebna ova knjiga: možda će vam ideja foto zbrike koju je sastavio tinejdžer koga samo na Instagramu prati skoro 12 miliona ljudi zvučati čudno i odbojno, ali dajte šansu Brooklynu. On je sakupio više od 300 fotografija od kojih je većinu sam uslikao (i iznenađujuće su dobre), a poređane u knjizi one nude drugačiji pogled na omiljenu biznis porodicu. Kada se setimo da je Brooklyn praktično odrastao ispred budnog oka kamere i horde paparaca koji su ga vrebali na svakom koraku, zapravo ideja da on „obrne igricu“ i sam servira intimne fotografije je dosta hrabra za nekoga ko je u tom momentu imao tek 18 godina. No, kada vam je majka Victoria Bechkam verovatno ste tri koraka ispred nas ostalih smrtnika. Šta li tek možemo očekivati od Harper?

    Najbolji momenat: Brooklyn je donirao sredstva zarađena od prodaje knjige deci koja su ostala bez domova kada je izgoreo Grenfell Tower neboder u Londonu.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574261302170932.jpg


    Vivienne Westwood

    Jednostavno ne možete imati poštenu zbriku knjiga o modi ako ona ne sadrži bar jednu posvećenu velikoj Vivienne. Ova za koju smo se mi odlučili sadrži preko 300 fotografija i ilustracija koje obuhvataju njene genijalne ideje od ranih pank godina sve do nekih skorijih kolekcija.

    Zašto vam je potrebna ova knjiga: već posle ovlaš prelistavanja biće vam jasno zašto je ime Westwood toliko važno za modni svet danas i koliko su neke od njenih kreacija uticale na razvoj trendova. Tako širok niz koji obuhvata nekoliko decenija daće vam savršeno precizan uvid u njen bogat opus, tako ćete videti bend Sex Pistols u njenm modelima, ali i glumicu Cameron Diaz.

    Najbolji momenat: pored fotografija koje plene, tu je i veoma dobar tekst Claire Wilcox koja dodatno naglašava i objašnjava inspiraciju i radnu etiku legendarne kreatorke.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573571164132582.jpg


    Saznaj više:
    Povezani članci: