Pretraga

Danas izlazi nova knjiga Dolly Alderton \"Ghosts\", saznajte među prvima šta nas tu očekuje

Danas izlazi nova knjiga Dolly Alderton "Ghosts", saznajte među prvima šta nas tu očekuje

Spisateljica Clara Strunck deli sa nama svoje utiske

Tekst: BURO.


Mogla bih da vam posudim svoj primerak knjige „Ghost“, ali možda je ne biste želeli. Skoro svaka stranica je presavijena, podvučena ili ima beleške na marginama. Da, ova knjiga je toliko dobra. Kupite svoj primerak, a mogla bih da se opkladim da ćete i sami obeležiti ista mesta.

Danas izlazi nova knjiga Dolly Alderton "Ghosts", saznajte među prvima šta nas tu očekuje (фото 1)

Ovo je prvi roman Dolly Alderton posle njenog mega uspešnog memoara „Everything I Know About Love“ (kod nas ga je izdala Laguna) koji je dospeo na listu top 5 Sunday Times bestselera i to u prvoj nedelji kada je izašao, a zatim je Dolly osvojila nagradu National Book Award 2018. godine.

„Ghost“ je priča od tridesetdvogodišnjoj Nini Dean koja piše o hrani (referenca na jednu od omiljenih knjiga Aldertonove – „Heartburn“ Nore Ephron). Kada Nina raskine sa dugogodišnjim dečkom, ona skida aplikaciju za online dejting i sreće Maxa: skoro savršenog romantičnog heroja sa jako dugačkim nogama i licem koje izgleda kao da je pripadalo vikinškom ratniku.

Njihova veza se polako razvija dok se u pozadini opisuju Ninine druge ne-ljubavne veze – sa njenim prijateljima iz detinjstva, sa komšijom i sa ocem koji polako klizi u demenciju.

Ukoliko vas se dopala prva knjiga i ovde ćete pronaći jednako zabavne iskrene opise modernog života: venčanja, devojačke večeri i loši dejtovi su opisani vrlo verno. Aldertonova piše lirično, skoro poetično i transformiše običnu svakodnevicu u nešto blisko i poznato, a opet i predivno i posebno.

Danas izlazi nova knjiga Dolly Alderton "Ghosts", saznajte među prvima šta nas tu očekuje (фото 2)

Uzmimo kao primer Ninin opis dejting aplikacije koju ona koristi kao digitalni rolodeks koji je lako listati: „2-D ljudi kao na stranicama nekog kataloga“. Ili kako opisuje tu prvu fazu nove veze „kada sve obično može postati erotično... jer vas je uveo korak dalje u svoju palatu privatnosti okruženu visokim zidovima i potajno se nadate da ste jedina osoba kojoj je dozvoljeno da luta tuda“. Osmo poglavlje je kompletno napisano u formi poruka i daje savršen (i bolan) uvid u izum milenijalsa – „ghosting“.

„Ghost“ nije vesela i optimistična priča poput „Everything I Know bout Love“, sama Aldertonova roman opisuje kao „vrlo tužan i realan kada se radi o razočarenjima i stvarnom životu“. Bolest i nostalgija za detinjstvom boje čitavu kjnigu tugom. Kada se Nina vrati u baštu ispred roditeljskog doma i sedi na klupi ispred, seća se svojih platnenih patika, podruma i Nissan Micre njenog oca. „Verujem da svaka odrasla osoba koja sedi na klupi čeka roditelje da ih pokupe, bez obzira da li su svesni toga ili ne. Mislim da čekamo do smrti“.

Na momente „Ghost“ postaje neprijatan za čitanje, budući da istražuje teme kao što su gubitak i napuštanje na vrlo dubok način. Ipak, postoji i mnogo razloga za smeh, način na koji autorka opisuje stani-kreni veze koje se svima dešavaju krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina zvuči neverovatno poznato.

Aldertonova je vrstan pisac, ona uspeva da dočara stvarnost odrastanja sve sa razočaranjima i bez uputstva i garancija za uspeh. Radi se priči realnoj do srži.

Danas izlazi nova knjiga Dolly Alderton "Ghosts", saznajte među prvima šta nas tu očekuje (фото 3)

Ovaj članak je prvi put objavljen na buro247.com

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar