Pretraga

Oktobar mnogo bolje zvuči uz ove nove naslove u lokalnim knjižarama

Oktobar mnogo bolje zvuči uz ove nove naslove u lokalnim knjižarama

Tekst: BURO.


Možda mu to nije zvaničan nadimak, ali nezvanično svi znaju da je oktobar mesec knjige, onaj u kom se radujemo mnogim novim izdanjima. To što ove godine nema sajma ne znači da nema mesta za nove naslove na našim policama i lokalne izdavačke kuće su nas obradovale svežim štivom. Iskreno, drugačije bi bilo i nepodnošljivo, jer ko je video da se jesen ikako preživljava bez šolje tople čokolade, telefona na off, novih korica i priča u koje jedva čekamo da uronimo? Niko, naravno. 
 Zato, izdvajamo najbolje od najboljeg što se odnedavno nalazi u omiljenim gradskim knjižarama. Na vama je samo da odbarete u kojoj atmosferi želite da provedete ove dane i pronađete odgovarajući naslov.

“Urugvajka”

Pedro Mairal
Booka

Oktobar mnogo bolje zvuči uz ove nove naslove u lokalnim knjižarama (фото 1)

Idealno za:

Sve one koji žude za bekstvom u nepoznato

Ukoliko volite filmove čija radnja se odvija u jednom jedinom danu, onda je sva prilika da je i ovo štivo za vas. Dinamično, intenzivno, sa najneverovatnijim situacijama koje mogu da se dogode za samo 24h. Lukas Perejra je pisac, ima četrdeset četiri godine i odlazi iz Buenos Ajresa na jedan dan u Montevideo da tamo podigne honorar. Pored tog poslovnog dela, nada se i da će se u Urugvaju, naći sa mladom i lepom devojkom koju je prethodne godine upoznao na književnom festivalu. Ona za njega predstavlja otelotvorenje snova i bekstvo iz svakodnevice koja ga guši međutim, možda je sreća stvarno lepa samo dok se čeka? Lukasov dan kreće sasvim drugim putem od planiranog, a on se suočava sa pitanjima koje svi mantramo na dnevnom nivou: šta uopšte znači biti srećan?

“Sve što znam o ljubavi”

Dolly Alderton
Laguna

Oktobar mnogo bolje zvuči uz ove nove naslove u lokalnim knjižarama (фото 2)

Idealno za:

One trenutke kada nam samo treba neko ko sve razume. Za smejanje, plakanje, i uzvikivanje “i ja isto” na svakoj drugoj strani

Obevezno štivo iako ga verovatno svi imamo negde spremno i u ličnim uspomenama i dnevničkim zapisima. Priče o svim pogrešnim zaljubljivanjima, o jednokratnom seksu za koji smo se nadali da će biti nešto više, nepromišljenim odlukama u pola noći, lepoti ženskog prijateljstva i junakinjama i junacima koji nekako ipak uspeju da pregrme sve. Zabavna, ponekad i dirljiva do suza, posvećena izlaženju na kraj sa svim vrstama ljubavi koje nas usput zadese. Pored ispovesti, “Sve što znam o ljubavi” sadrži i kratke podsetnike, recepte za slasna jela i neophodne koktele i stvarno je sve što se može znati u životu. Ako uopšte znamo išta.

“Sedam strahova”

Selvedin Avdić
Lom

Oktobar mnogo bolje zvuči uz ove nove naslove u lokalnim knjižarama (фото 3)

Idealno za:

Nove početke na koje nikada nismo sasvim spremni 

Pripovedač romana pokušava da se nakon gotovo godinu dana otupelosti zbog ženinog odlaska, povrati u “normalan život” a u njegov novi samački život neočekivano upada Mirna, ćerka njegovog skoro zaboravljenog prijatelja Alekse, ratna emigrantkinja, koja mu donosi dnevnik svoga oca nestalog u ratu koji je pronašla u biblioteci u Švedskoj. Aleksin dnevnik govori o onome o čemu svi ćute, a pripovedač ostaje sa traumama, sećanjima i uspomenama i verovatno ne postoji koncizniji komentar od onog koji je izašao u britanskom magazinu "Independent" da je „uz sav svoj iskrivljeni humor i razigranost, ovo duboko ozbiljno istraživanje o nasleđu rata u Bosni i Hercegovini u kome elementi fantastike predstavljaju istorijsku traumu previše zastrašujuću da bi se direktno opisala.“

“Svaki dan u godini”

Uwe Johnson
Laguna

Oktobar mnogo bolje zvuči uz ove nove naslove u lokalnim knjižarama (фото 4)

Idealno za:

Kišna popodneva koja provodimo sklupčani na sofi trudeći se da razumemo svet malo bolje i naučimo više

Johnson kroz izuzetno snažan, hrabar i nezaboravan ženski lik dočarava priču o istoriji koja je uvek daleko više od istorije samo jedne teritorije. Roman je podeljen na poglavlja koja su posvećena svakom danu u godini – od 21. avgusta 1967. do 20. avgusta 1968. – i donosi priču o Gezini Krespal, koja je rođena 1933. u gradiću Jerihovu na severu Nemačke, a već šestu godinu živi na Menhetnu zaposlena kao prevoditeljka u velikoj banci. Kroz tanano pripovedanje roman uspeva da probije vremensku barijeru formirajući kolektivni prostor koji presecaju mnogobrojne tenzije, i sveukupno donosi priču o slobodi čeprkajući paralelno i po savesti Amerike, ali i savesti Evrope, i dokazujući u kojoj meri sloboda uvek preživljava uprkos svojoj krhkostipaavo m.

“Gogoljev disko”

Paavo Matsin
Arete

Oktobar mnogo bolje zvuči uz ove nove naslove u lokalnim knjižarama (фото 5)

Idealno za:

Sve koji vole da maštaju i da zamišljaju “šta bi bilo kada bi…”

Estonski pisac Paavo Matsin je svoju karijeru započeo kao deo eksperimentalne spisateljske grupe 14NÜ i taj duh je nastavio da ga prati u zrelijim danima. Ovaj put eksperimentiše sa atmosferom magijskog realizma i tokovima istorije i budućnosti i donosi priču o ruskom književnom velikanu Gogolju koga je vasksrsao, prirodao mu elemente Spasitelja Hrista i stavio ga u blisku budućnost savremene Estonije. Gogolj se tu susreće sa grupom intelektualaca i probisveta malog grada Viljandija čiji životi postaju zauvek izmenjeni Gogoljevim dolaskom. Ova knjiga nije toliko naučna fantastika koliko je duboka fantazija prepuna grotesknog, samoismevajućeg, eruditskog, smešnog, mističnog, psihodeličnog i distopijskog, gde Matsin pripoveda o poziciji malog naroda i njegovom vezom za gigantskim komšijom.

“Srebrni put”

Stina Jackson
Dokaz

Oktobar mnogo bolje zvuči uz ove nove naslove u lokalnim knjižarama (фото 6)

Idealno za:

Vikend kod kuće, jer teško da ćete uz ovu knjigu uspeti da ispunite bilo koje druge planove

Napet i neizvestan triler sa evropskog severa u kom atmosfera ima gotovo jednaku ulogu kao i protagonisti. Leleova ćerka Lina nestala je pre tri godine u zabačenom delu severne Švedske. Lele od tada svako leto provodi vozeći se Srebrnim putem, u mahnitoj potrazi za njom. U selo koje se nalazi duž Srebrnog puta, stiže sedamnaestogodišnja Meja sa svojom majkom nadajući se novom početku. Istih je godina kao Leleova ćerka u vreme nestanka a kada nestane još jedna devojka, životi Lelea i Meje isprepletaće se na tragičan način koji niko ne bi mogao ni da zamisli. Lako štivo u smislu da se stranice listaju same jer uvek vuče “za još samo malo” da biste saznali šta se događa na sledećoj strani. Teško jer je opisana neverovatna tuga koja ne prolazi. I patnja i očaj i krivica i gubitak i izgubljenost i bes.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar