Pretraga

Dosta vam je svega? Imamo knjigu za svaku vrstu bežanja od realnosti

Dosta vam je svega? Imamo knjigu za svaku vrstu bežanja od realnosti

Tekst: BURO.

Ovih dana bismo svi želeli da budemo negde drugde. Ne u jeseni koja je uzela maha, ne u kom god talasu po redu, ne konstantno na istom mestu. Za sve one koji žele makar metafizički da otputuju, imamo spremnu listu za koju vam ne treba pasoš, a za one koji samo žele da nešto bude drugačije i da malo zaborave na stvarnost imamo neke nove naslove. One koji nas vraćaju u leto, one koji nam prepričavaju mitove, one koji nude mnogo paralelnih realnosti za svet budućnosti... Razičiti su između sebe, i za drugačije vidove neizdrža, ali isti u tome što se dosta teško ostavljaju. Opremite se novim štivom i uplovite u vikend u drugačijoj atmosferi.

“In the midnight room”

Laura McBride

Idealno za: Putovanje kroz vreme i leto koje ne prestaje

Dosta vam je svega? Imamo knjigu za svaku vrstu bežanja od realnosti (фото 1)

Miris betona koji se hladi od vrelog dana, topli noćni povetarac i tupi bol u očima od količine svetla kojim blista Las Vegas. Ova knjiga je na prvom mestu oda letnjim noćima u ovom gradu i njegovoj promeni kroz vreme, a životne priče četiri žene su to što roman čini kompletnim. Njihovi životi su nerazdvojivi od kazina i kluba pod imenom “The Midnight Room” za koji su sve na neki način vezane. Jedna od njih je “ona koja ima sreće”, druga je “ona koja se zaljubljuje”, treća “ona kojoj je srce slomljeno”, a četvrta “ona koja se stalno preispituje” i iako priča prati period od 60-ih u Las Vegasu, preko 90-ih do poslednje u 2010, sve one imaju nešto što ih spaja, donose odluke koje nikada nisu mislile da će doneti i dolaze u situacije koje im menjaju živote.
*Knjiga u izdanju sa tvrdim koricama nosi ime “‘Round Midnight”.

“Vreme svinga”

Zadie Smith

Idealno za: Omiljenu fotelju, čašu vina, i zamišljanje života kao mjuzikla

Dosta vam je svega? Imamo knjigu za svaku vrstu bežanja od realnosti (фото 2)

Priča o dve devojčice koje ljubav prema plesu i muzici istovremeno i spaja i razdvaja. Spaja ih ista strast, razdvaja to što je jedna bolja od druge. Priča prati njihov rast, razvoj i pre svega prijateljstvo i dotiče se mnogih i te kako važnih tema kao što su nejednakost, pitanje rase, ženska prava, prijateljstvo. Ali, veliko ali… i pored toga što knjiga pokriva sjajne teme i što bi svakako privukla pažnju, još nešto čini ovu knjigu ovako očaravajućom: Zadie piše toliko detaljnim stilom da ukoliko želite da zažmurite i vidite sve, čujete svaki takt i osetite svaki miris, ovo je naslov za vas. Nemojte da se iznenadite ako se izgubite u opisima Londona ili Afrike i najednom postanete uvereni da ste nekada u prošlom životu sigurno živeli tamo.

“U jesen”

Karl Uve Knausgor

Idealno za: Ostajanje tu gde jesmo, i otkrivanje kako sitnice mogu biti prelepe

Dosta vam je svega? Imamo knjigu za svaku vrstu bežanja od realnosti (фото 3)

“U jesen” je prvi od četiri toma svojevrsne lične enciklopedije, naslovljenih po godišnjim dobima, koje Karl Uve Knausgor piše svojoj ćerki čije rođenje iščekuje. Ova knjiga kao i ostale, sastavljena je od kratkih eseja, opservacija i misli o pojedinim životnim stvarima i pojavama. Kroz nju Knausgor pakuje u reči svet koji ga okružuje i predaje ćerki sve ono što zna ili misli da zna o njemu. Melanholično je, dirljivo, nežno i puno ljubavi, praktično idealno za rani novembar, i najlepše od svega podseća nas koliko je svačiji pogled na svet jedinstven.

“Priče tvog života”

Ted Chiang

Idealno za: Sve one koji razmišljaju kako bi bilo barem na dan biti neko drugi

Dosta vam je svega? Imamo knjigu za svaku vrstu bežanja od realnosti (фото 4)

Predivno napisana zbirka kratkih priča koja bukvalno uvlači čitaoca u neki drugi svet. Tačnije, u nekoliko drugih svetova koji se brzo smenjuju. Neke priče imaju elemente istine, ali mahom je u pitanju potpuna fikcija, premda sve dokazuju koliko su čudno bliske te dve katagorije i kako najneobičniji scenariji zapravo mogu da se dogode i kako od nekih nerealnih možda i nismo daleko. Teme variraju od ogromne Vavilonske kule, koja ravnu Zemlju spaja s nebeskim svodom do neuroloških modifikacija koje uklanjaju uticaj fizičke lepote na ljudsko opažanje Iako su naučnofantastične, a sve Tedove priče su istovremeno veoma čovečne, veoma jednostavne i daju nam mogućnost da zamislimo neki drugačiji, paralelni svet.

“Kirka”

Madeline Miller

Idealno za: Trenutke kada vam nedostaje malo bajki, mitova i legendi

Dosta vam je svega? Imamo knjigu za svaku vrstu bežanja od realnosti (фото 5)

Od kada je objavljena ove godine, knjiga “Kirka” se pojavljuje na različitim listama i preporukama, i uopšte ne čudi zašto. Dobra stara veština pripovedanja, prelepa proza, spojena sa redefinisanjem mitova i novim čitanjima onoga što smo mislili da znamo. Jer, iako znamo, iako svi već hiljadama godina znaju mit o Kirki, šta se događa i kako se završi, Madeline donosi novu verziju ove priče. Feminističko čitanje mita, osavremenjavanje klasike ali i podsećanje koliko je promena perspektive važna i neophodna. Magičan i opčinjujuće mitski svet pun bogova, čudovišta, nimfi, koji svi svojim manama i vrlinama neodoljivo podsećaju na neke junake koje znamo. Štivo uz koje vam Zevs i ostala ekipa sa Olimpa postanu bliski kao prve komšije, i ono koje se ne ispušta tako lako.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor