Florida ili jug Italije? Ove knjige vas vode na najbolje letnje destinacije

    24.07.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/summer_reads_cover.jpg

    Kada čitamo, iako se fizički ne pomeramo, emotivno i mentalno možemo da budemo bilo gde, a baš to bilo gde nam je sada preko potrebno. Izgubljeni u pričama koje se kotrljaju pustinjama, trče ulicama, gube u amazonskim šumama, u knjizi može aposlutno sve.
    Ovog leta, pošto je leto kakvo zaslužujemo otkazano i imamo ovu njegovu žalosnu verziju, predlažemo naslove koji će vas povesti put najlepših letnjih destinacija, bez gužve na aerodromu, pakovanja kofera, džeta-lega, i letova koji kasne. Znamo, čak i to iz ove perspektive zvuči uzbudljivo ali tu smo gde smo. Sklupčani na sofi, ili izvaljeni na ležaljci u bašti. Ipak, to ne znači da ne možemo makar mentalno da posetimo vibrantne gradove i fantastične predele koji su toliko lepo opisani da ćete zaista imati osećaj (gotovo) kao da ste tamo. Udahnite mirise Istoka ili prigrlite sunce Mediterana. Ako ništa drugo, barem na knjige možemo uvek da računamo.

    „mračna kći“

    Elena Ferante

    Destinacija: Jug Italije

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595599723259528.jpg

    Čudna otkrića o samoj sebi i susret sa sopstvenom haotičnom prošlošću. Tako bi verovatno Leda, glavna junakinja Ferante knjige, opisala radnju ovog romana. Umesto da joj ćerke koje su otišle kod oca, nedostaju, kako bi očekivala, Leda u samoći pronalazi slobodu i osećaj da joj je život lakši i lepši tako. Odlučuje da to proslavi odlaskom na solo odmor na jug Italije gde će tek sve da bude savršeno. Sve bi i bilo savršeno da nakon nekoliko mirnih dana ne upoznaje neobičnu porodicu koja u njoj pokrene talas uspomena na njenu mladost i neke teške i možda pogrešne odluke koje je donela. 

    „the vacationers“

    Emma Straub

    Destinacija: Španija, Majorka

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595599724357572.jpg

    Američka porodica u svom proširenom sastavu odlazi na dvonedeljni odmor na Majorku. Isplanirali su rajsko uživanje, dobili nešto više nalik na tajne iz pakla koje će se otkriti, svađe, razočaranja, ali i neka čudna povezivanja. Barem je špansko ostrvo savršen seting za sve, makar i za teške porodične drame. Priča o onim stranama nas samih koje pokušavamo da sakrijemo, o načinima na koje uništavamo jedni druge ali i pomažemo, i o vezama koje nas uprkos svemu drže na okupu. Pametno i zabavno.

    „the Woman Next Door“

    Yewande Omotoso

    Destinacija: Južna Afrika

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/159559972397548.jpg

    Svako zna da je živeti u kući i imati prve komšije i predivno i neophodno, ali nekada i nepodnošljivo zamarajuće jer svađe lako nastanu ni od kuda. Tako nekako žive glavne junaknje ovog romana, Hortensia i Marion, koje su komšinice u Kejptaunu i dugogodišnjoj netrpeljivosti, ako ne i neprijateljstvu, sve dok ih jednog dana nepredvidiv događaj nije povezao. Obe su uspešne žene sa impresivnim karijerama. Obe su od nedavno udovice, i žive sa istim pitanjima, razočaranjima i tajnama kojih se stide. I svaka ima nešto za čime ova druga istinski čene. Fantastična knjiga koja je precizna, iznijansirana i prelepa, i pritom donosi preko potrebne glasove sa drugih meridijana, i južno-afričku atmosferu i vibrantnost Kejptauna, pravo pred naša vrata.

    „Put u indiju“

    Edward Morgan Forster

    Destinacija: Indija

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595599723703333.jpg

    I da niste čitali knjigu, film ste verovatno barem jednom gledali budući da je godine kada je izašao osvojio dva Oskara. Dve žene stižu iz Britanije u indijski grad Čandrapur, i pored svega što im je poznato, žude za prisnijim iskustvom Indije. Željne istraživanja i autentičnih iskustava, odlaze u obilazak Marabarskih pećina, koji će svima promeniti život. Važi za jedan od najboljih romana XX veka, a pritom je savršen ukoliko želite da posle svakog pasusa malo zastanete, zažmurite i odjednom vidite sva šarenila Indije, osetite miris kulinarskih specijaliteta i najegzotičnijeg cveća u jednom.

    „Florida“

    Lauren Groff

    Destinacija: Florida

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595599723224549.jpg

    Svi koji su čitali  knjigu „Florida“ se slažu da retko ko kao Lauren Groff uspeva da prikaže nešto toliko nežno i toliko divlje u isto vreme. Puno junaka, puno priča, ali jedna glavna junakinja koja je uprkos svim promenama ostala prepoznatljiva. Florida. U pričama u ovoj zbirci smenjuju se likovi, gradovi, decenije, čak i vekovi, ali Florida i njen pejzaž, klima, istorija i stanje uma, postaju gravitacioni centar: energija, raspoloženje, atmosfera, misao, prebivalište. 

    „ponti“

    Ian McEwan

    Destinacija: Singapur

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/159559972420033.jpg

    Predivna priča ispričana iz perspektive tri žene. Priča o prijateljstvu, uspomenama, decenijama koje povezuju ove tri žene u kojoj Singapur deluje kao četvrti junak bez koga ništa ne bi bilo isto. Priča je protkana i mitologijom i modernošću, obojena lepljivom toplotom Singapura, i neverovatno je portretisanje samoće koja izjeda i istraživanje kako tragedija može da probudi čudovište u nama dok istovremeno i podseća da je glavno pitanje: šta sa tim čudovištem radimo. Ponti istražuje teme prijateljstva, sećanja i kajanja, i uvlači duboko u predele i zanosnu atmosferu jugo-istočne Azije.

    „exciting times“

    Naoise Dolan

    Destinacija: Hong Kong

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595599723448106.jpg

    „Exciting Times“ se kotira visoko na našoj listi od kada je izašla. Sunday Times bestseler je intimna i izuzetno britka, sirova i emotivna priča o dvadesetdvogodišnjoj Avi koja se iz Dablina preselila u Hong Kong da pronađe sreću. Umesto toga, našla se u ljubavnom trouglu između Juliana koji je otišao za London da bi se još brže iz njega vratio, i Edith kojoj se divi i u koju se zaljubila. Uzbudljiva, iskrena i beskrajno duhovita priča o svim nesigurnostima i nepoznanicama i odnosima moći koji se prolaze u svakom emotivnom odnosu, ali i o Hong Kongu i internacionalnim krugovima koji se prepliću u njemu.  

    Saznaj više:
    Povezani članci: