Pretraga

Influens na drugačiji način: Ovo su naši omiljeni knjiški influenseri

Influens na drugačiji način: Ovo su naši omiljeni knjiški influenseri

Tekst: BURO.

Bilo da se na pojam influenser zgrožavate, prevrćete očima ili ih posmatrate kao relevantne stručnjake, činjenica je da je reč o zanimanju u usponu i ljudima od ogromnog uticaja. Biti influenser je daleko više od selfija, dobre fotke i pozeraja. I iako najveći broj influensera, odnosno influenserki spada upravo u modni domen, polje ove vrste uticaja uzima sve veće zamahe i uplivava u sfere kulture, biznisa i ličnog razvoja. Kada je reč o kulturi, raste zajednica knjiških influensera i to je nešto što nas posebno raduje, budući da je dilema uvek ista: Šta sledeće čitati? Možda i vi pronađete odgovor na nekom od ovih profila.

@zozefina_k

Zorana Karapandžin je verovatno najpoznatije lice bookstagram scene, pionirka BookTube kanala u Srbiji i jedna od naših najuspešnijih onlajn književnih kritičarki. Po vokaciji profesorka norveškog jezika i književnosti, od 2018. godine. se razvijala kao aktivna čitateljka i kritičarka, a na svom profilu koji je začeo klasikom i nastavio delima savremene književnosti, okupila je ozbiljnu zajednicu knjigoljubaca čiji smo verni član.

@majareads

Profil Maje Milovanović je adresa na kojoj se redovno zaustavljamo kada nam manjka inspiracije i sitnih životnih radosti na koje se ona neumorno osvrće i na koje nas opominje. Na zasebnom, majareads profilu u fokusu su samo knjige, njeni doživljaji i percepcije istih, zatim preporuke, recenzije i upoznavanje sa manje poznatim autorima i naslovima. Rečju - knjiški raj. Morate ga posetiti!

@katjuncica.cita

Na ovakav pristup recenzijama sigurno niste naišli do sad. Jelena Vukićević koja stoji iza profila katjuncica.cita prenela je umetničke fotografije književnih dela na beogradski asfalt i obojila ga neočekivanim nijansama. Pažljivo bira naslove kojima pristupa i obrađuje ih na krajnje inovativan i inspirativan način, otvarajući nam vrata ka novim tumačenjima i raspirujući nam maštu svojom maštovitošću.

@unbearably_bookish

Pred ovim profilom se redovno postidimo, jer ma koliko mislili da dovoljno čitamo, ispred Ivaninih brojki ipak ustuknemo. Ona i njen profil su doslovce unbearably bookish, tu sve vrvi od šarenih korica i gusto zbijenih redova na policama. Ivana na svom profilu vodi mesečne dnevnike čitanja i tu ćete sigurno pronaći sledeći must read naslov. 

@bukmarkic

Marko je još jedno poznato lice bookstagram dimenzije. Svojom doslednošću, skladnošću profila i preporukama kojima se veruje, ovaj filolog po struci oko sebe je okupio verne ljubitelje pisane reči i važi za osobu od autoriteta u svetu knjiških influensera.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor