Pretraga

Knjiga nedelje: \"Every Person in New York\"

Knjiga nedelje: "Every Person in New York"

Tekst: BURO.

Toliko hvalospeva Njujorku i nikada nijedan dovoljno celovit, slikovit i sveobuhvatan da uhvati elektricitet, energiju, haos i posebnost ovog grada. Pronašli smo knjigu koja je vrlo blizu ispunjenja ove misije - "Every Person in New York" autora Jasona Polana.

Knjiga nedelje: "Every Person in New York" (фото 1)

Reč je o zbiru skečeva koje je umetnik skicirao na ulici, metro stanicama, muzejima i barovima, pokušavajući da nacrta svaku osobu u Njujorku. Ovaj projekat je započeo 2008. godine kada je na svom blogu najavio da će početi da svakodnevno crta i objavljuje što je više moguće crteža znanih i neznanih lica. Bio je svestan, što je upravo i bila poenta ove misije, da je nemoguće da "ulovi" baš svakog karaktera koji suštinski čini ovaj grad onim što jeste.

Knjiga nedelje: "Every Person in New York" (фото 2)

Na njegovim radovima možete videti prolaznike koji kupuju hot dog, ulične svirače, taksiste, beskućnike, modne ikone Njujorka, mlade, stare, obične i neobične. Na nekim od njegovih skica nalaze se poznate ličnosti poput Zadie Smith ili Joan Didion, ali "pronalaženje zvezda u masi" nije bila njegova vodilja. Većinu njegovog opusa činili su crteži stranaca ilustrovanih iz daljine, nacrtanih u svega nekoliko, ali sasvim dovoljno impresionističkih poteza da ispričaju celu jednu priču.

Knjiga nedelje: "Every Person in New York" (фото 3)

Nakon više od jedne decenije posvećenosti svojoj umetničkoj misiji, Jason je 2020. preminuo u 37. godini života. Poslednji crtež koji je osvanuo na njegovom blogu nosi naziv “Man at Taco Bell on 2nd Avenue”, na njemu u prepoznatljivom Jasonovom stilu vidimo siluetu čoveka koji sedi na stolici u glomaznoj zimskoj jakni.

Knjiga nedelje: "Every Person in New York" (фото 4)

Njujorška kreativna zajednica i ljudi koji su se prepoznali u njegovim radovima nazvali su ga hroničarem ovog grada koji je tražio lepotu u zamagljenosti Njujorka na bilo kom njegovom uglu. Njegov blizak prijatelj izjavio je za The Post: "Prošetati ulicom s njim je samo podsetnik da, bez obzira koliko vam je dan dosadan, uvek ima zanimljivih stvari koje se dešavaju oko vas."

To je poruka koja se provlači kroz svaki od njegovih 30.000 radova koji su zauvek sačuvani između korica knjige "Every Person in New York". Bilo da ste već bili u prilici da posetite Njujork ili je to prva tačka na vašoj bucket listi, ovo je knjiga koja će vam prikazati novu dimenziju ovog magičnog grada. Zapravo, ako se malo dublje zagledate u ove skice, uvidećete da je ovo knjiga o svim ljudima u svim gradovima ovog sveta.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor