Pretraga

Knjige koje želimo da pronađemo kao poklon ispod jelke

Knjige koje želimo da pronađemo kao poklon ispod jelke

Tekst: BURO.

Ukoliko ste već počeli da razbijate glavu na temu kome kupiti koji poklon i kako znati da ste pogodili, prava je prilika da vas podsetimo da je knjiga uvek dobra ideja. Ukoliko je neko pasionirani čitalac, biće vam i više nego zahvalan, ukoliko nije, dobar izbor će ga namamiti da postane. Ukratko,  win-win situacija. Upravo zato predlažemo vam nekoliko naslova za koje znamo da bismo mi sigurno voleli da ih vidimo ispod jelke i za koje verujemo da će svaka osoba kojoj poklonite misliti isto. Od novih verzija najboljih ljubavnih priča kroz mitologiju i istoriju, preko manje poznate priče o Šekspirovom sinu do novih regionalnih favorita.

"you exist too much"

Zaina Arafat

Knjige koje želimo da pronađemo kao poklon ispod jelke (фото 1)

Debitantski roman Zaine Arafat prati protagonistkinju od Njujorka do Libana, Palestine i Jordana pa nazad kroz procese otkrivanja njenog identiteta, seksualnosti, samostalnosti. Zarobljena između sopstvenih želja, i onoga što "sme" i "ne sme", autorka kroz protagonistkinju, queer devojku arapskog porekla, otvara pitanje o fantazijama, i željama mlade žene uhvaćene između kulturoloških, religijskih i seksualnih identiteta, gde "You Exist Too Much" predstavlja opčinjujuću priču o dve najveće čežnje- onoj za ljubavlju i onoj za mestom koje ćemo zvati dom. 

"i would leave me if i could"

Halsey

Knjige koje želimo da pronađemo kao poklon ispod jelke (фото 2)

Nakon što smo oduševljeno iščitali zbirku poezije Lane del Rey, stigla je na red još jedna autorka muzičkog backgrounda: Halsey. Ona je početkom ove godine objavila novi album "Maniac", koji je pobrao prilično dobre kritike a za tim je usledila zbirka poezije. "I Would Leave Me If I Could" donosi isti vajb i umetnost koja se pronalazi i u njenim pesmama i Halseyine pesme istražuju sve one visine i dubine i ponore veza, porodičnih odnosa, seksualnosti i mentalnih bolesti.  Pomalo ispovedne, pomalo dokumentarne, pesme u ovoj zbirici kao da odgovaraju na pitanje šta znači biti feministkinja u potrazi za moći, i kako to biti i ranjiv i beskrajno snažan u isto vreme.

"Darma lutalice"

Jack Kerouac

Knjige koje želimo da pronađemo kao poklon ispod jelke (фото 3)

Ako ste voleli Kerouacov roman "Na putu" onda je "Darma lutalice" pravi nastavak, a i ruku na srce idealan saputnik za zimske dane. Priča je u svojoj suštini autobiografska, a izgrađena je poput džez improvizacije, i muzike koja je u mnogome obeležila život i rad beat generacije pisaca. Radi se o grupi prijatelja koji zajedno kreću na put da bi istražili sebe, i našli se na putu darme - istine, i iskusili zen način života. Ipak, u prilično divljem boemskom San Francisku, pogotovo tih godina, sa maratonskim čitanjima poezije, dugim pijankama i eksperimentima, ispostavlja se nije baš tako jednostavno biti zen budista i isposnik. 

"Osmica"

Rumena Bužarovska

Knjige koje želimo da pronađemo kao poklon ispod jelke (фото 4)

Rumena Bužarovska nas je svaki put do sada oduševila svojim pričama bilo da je to u knjizi "Moj muž" ili "Nikuda ne idem", i očekujemo da ni ovaj put ne bude drugačije. Knjiga koju je objavila 2010. godine je konačno stigla na red da bude prevedena i kod nas, i izlazi 15. decembra u Bookinom izdanju, taman na vreme pred praznike. Što za osamljivanje i čitanje, što za poklanjanje. Ova zbirka je dragulj sa samog početka njene karijere i donosi pogled u života žena različitih životnih doba, daje intimni uvidi u psihu likova i diskretno potcrtane odnose moći.

"Love in colour"

Bolu Babalola

Knjige koje želimo da pronađemo kao poklon ispod jelke (фото 5)

Svima nam treba malo više ljubavi ovih dana, ako ništa drugo a ono barem lepih priča na ekranu ili stranicama. Ukoliko zaista niste u raspoloženju za još jednu turu romantičnih, božićnih komedija, ali jeste za dobru dozu ljubavnih priča, zbirka priča nigerijske spisateljice Bolu Babalola je pravi izbor. Bolu Babalola je pronašla najlepše ljubavne priče iz istorije i mitologije, i ponovo ih napisala. Osavremenila ih je, i to neverovatno detaljno, i živopisno da sasvim lako možemo da zamislimo da su istinite i da se negde, na nekom meridijanu zaista i događaju. Posebno se fokusira na priče iz Zapadne Afrike, što je dodatni plus ukoliko ste raspoloženi za informacije na koje se na nailazi često, ali prepričava i legendarne grčke mitove, kao i bliskoistočne, ali i neke iz zemalja koje više ne postoje u svetu danas. 

"hamnet"

Maggie O'Farrell

Knjige koje želimo da pronađemo kao poklon ispod jelke (фото 6)

Za ovu knjigu Maggie O'Farrell je dobila nagradu Women's Prize za književnost 2020. godine, a priča je smeštena u 16. vek i govori o dečaku koji traži pomoć za svoju sestru bliznakinju koja se iznenada i veoma teško razbolela. Majka im je daleko, otac još dalje budući da radi u Londonu. Otac im je uzgred, Šekspir, a Hamnet je priča inspirisana malo poznatom sudbinom sina slavnog pozorišnog pisca. Priča o vezi koju mogu da dele samo blizanci ali i o braku na ivici propasti zbog roditeljske tuge zbog gubitka deteta. Sjajno napisana, atmosferična knjiga, koja čitaoca vraća više od četiri veka u nazad i upoznaje nas sa slavnim Šekspirom iz nešto drugačije perspektive. Perspektive njegovog sina.

"mliječni zubi"

Lana Bastašić

Knjige koje želimo da pronađemo kao poklon ispod jelke (фото 7)

Nakon "Uhvati zeca" koji je postao regionalni favorit i kojim se Lana dokazala kao jedno od perspektivnijih mladih imena na književnoj sceni u domenu proze, "Mliječni zubi" takav sud još jednom potvrđuju. Centralna tema krajnje dirljive zbirke priča jeste detinjstvo ali ne nužno ono koje je nežno, krhko, koje pamtimo po dobru, nego i brutalno, uznemirujuće i traumatično kakva mnoga detinjstva, pogotovo na ovim prostorima, u stisnutim, učaurenim sredinama mogu i da budu. Lana ne romantizuje detinjstvo, već govori o svim mogućim greškama, pogrešno naučenim paternima ponašanja, i pravilima koja se preuzimaju a priori jer smo "tako naučeni".

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor