Pretraga

Knjige o ženskom telu koje će vam pomoći da srušite tabue i zavolite sebe

Knjige o ženskom telu koje će vam pomoći da srušite tabue i zavolite sebe

Tekst: BURO.

Žensko telo oduvek je zbog vladajućeg patrijarhalnog pritiska bilo misterija - nešto tajno, skriveno, nepoznatno, nedovoljno proučeno, i vrlo često obavijeno pogrešnim informacijama. Srećom ova mistična zavesa polako se sklanja i zahvaljujući novim istraživanjima, dostupnim informacijama, ali i buđenju samosvesti kod žena o autonomiji nad njihovim telom. Ovaj niz mogli bismo da nastavimo i sve brojnijim naslovima knjiga fikcije, beletristike, eseja i istraživanja koje u fokus stavljaju baš ove teme. Te zbog toga, naslovi koje predlažemo ovog leta slave žensko telo baš onako kakvo je i pružaju informacije koje možda ni same nismo znale. 

EMILY RATAJKOWSKI - MY BODY

Knjige o ženskom telu koje će vam pomoći da srušite tabue i zavolite sebe (фото 1)

Emily možete voleti ili ne i isto tako se odnositi prema njenom aktivizmu, ali ova knjiga je ipak planeta za sebe. Ona predstavlja duboko lično istraživanje feminizma, seksualnosti i moći, muškog tretmana žena i racionalizacije žena. Ovi eseji beleže trenutke iz života ove priznate manekenke i usput istražuju fetišizaciju devojaka i ženske lepote u kulturi, njenu opsednutost ženskom seksualnošću i prezir prema njoj, perverznu dinamiku modne i filmske industrije i sivu zonu između pristanka i zlostavljanja.

EMILY NAGOVSKY - COME AS YOU ARE

Knjige o ženskom telu koje će vam pomoći da srušite tabue i zavolite sebe (фото 2)

Emily je počela karijeru kao seksualna edukatorka na Univerzitetu Delavera 1995. godine kada se uključila u program vršnjačkog zdravstvenog vaspitanja. Učila je svoje kolege o stresu, ishrani, fizičkoj aktivnosti i, najvažnije, o seksu. Ubrzo je počela da se bavi i prevencijom seksualnog nasilja i pružanjem podrške žrtvama, i tako je postala seksualni edukatorka. Ova knjiga predstavlja temeljan prikaz prirode ženske seksualnosti i načina na koji ona funkcioniše, koji će vas naučiti kako da seksu pristupate samouvereno i s radošću – zasnovan na revolucionarnim istraživanjima i neuronauci.

AMANDA LAIRD - HEAVY FLOW

Knjige o ženskom telu koje će vam pomoći da srušite tabue i zavolite sebe (фото 3)

Ako govorimo o ženskom telu, tu je i menstruacija, iako se na nju u pop kulturi i uopšte svakodnevnom životu i dalje žmuri. Ova knjiga istražuje istoriju sramoćenja i stigme vezena za menstrualni ciklus i dalekosežne efekte koje oni danas imaju na zdravlje i dobrobit žena, istovremeno pružajući vodič za samopomoć za razumevanje menstrualnih ciklusa i vraćanje svog petog vitalnog znaka kroz holističku ishranu, savete, i vodič za samošrihvatanje i samopouzdanje.

ROSIE MOLINARY - BEAUTIFUL YOU

Knjige o ženskom telu koje će vam pomoći da srušite tabue i zavolite sebe (фото 4)

Ukoliko ste u potrazi za modernim i smislenim savetima i pričama, ove prijatne rečenice o svakodnevnom životu podstiču zdrave poglede na život, i inspirišu vas da živite slobodno i da volite sebe i druge.

KELSEY MILLER - BIG GIRL 

Knjige o ženskom telu koje će vam pomoći da srušite tabue i zavolite sebe (фото 5)

Ovi u isto vreme urnebesni i inspirativni memoari o putovanju jedne mlade žene i traganju da pronađe bolji put do fizičkog i mentalnog zdravlja nasmejaće vas do suza i istopiti u isto vreme.