Pretraga

Margaret Atwood i njena dela koja morate pročitati

Margaret Atwood i njena dela koja morate pročitati

Tekst: BURO.

Kanadska književnica Margaret Atwood, osim po svom književnom stvaralaštvu, poznata je i po političkoj i društvenoj angažovanosti između ostalog po pitanju ljudskih prava, naročito prava žena, očuvanja životne sredine, kao i kanadskog kulturnog identiteta, zbog čega je dodatno obožavamo i zbog čega je njena veličina neopisiva. Njeni satiričarski i moralizatorski stavovi jasno se oslikavaju kroz njena literarna dela, ali i kroz druge oblike komunikacije sa jav- nošću, medije i društvene mreže. Pre nekoliko dana ova autorka je iznervirana zbog situacija cenzure sa kojom se Amerika još uvek susreće, najavila da će se uskoro pojaviti izdanje Sluškinjine priče koje nije zapaljivo. "Širom Sjedinjenih Američkih Država, ali i širem sveta, knjige se dovode u pitanje, zabranjuju, pa čak i pale. Iz tog smo razloga osmislili posebno izdanje knjige koje se decenijama dovodi u pitanje i zabranjuje. Ovo izdanje "Sluškinjine priče" Margaret Atvud izrađeno je od nezapaljivih materijala. Osmišljeno je s ciljem zaštite ove priče i služi kao snažan simbol borbe protiv cenzure", navodi se u saopštenju Penguin Random House .

Akcija "nezapaljivog" izdanja knjige najavljena je u trenutku kada u SAD postoji opasnost od ukidanja "Roe protiv Wadea", odluke američkog Vrhovnog suda koja ženama osigurava pravo na abortus.

Međutim, ovih dana presrela nas je i jedna lepa vest, a to je da će upravo ova književnica biti online gošća ovogodišnjeg izdanja festivala Krokodil.  Dok željno iščekujemo festival, preporučujemo vam neke od najvažnijih naslova Margaret Atwood koje nikako ne smete da propustite. 

ALIJAS GREJS 

Margaret Atwood i njena dela koja morate pročitati (фото 1)

Ovo je priča koja je izmišljena, ali se temelji na istorijskim činjenicama kako autorka navodi. Grace Marks je bila ozloglašena Kanađanka 19. veka osuđena na doživotnu robiju usled optužbi da je učestvovala u ubistvu svog gazde i njegove domaćice, odnosno ljubavnice. Izbegla je kaznu vješanja na koju je bio osuđen njen pomoćnik za koga je Grace vrdila da je sam počinio ubistva koja im se stavljaju na teret. Priču pratimo kroz ispovest mlade devojke, koja je već godinama na odsluženju svoje kazne i poslata doktoru da ispita njeno duševno stanje i  dođe do odgovora ili istine. Ono što ostavlja najjači utisak jeste sam položaj žena u takvom društvu, a ova knjiga je sjajna istorijska fikciju začinjena misterijom uz mračne prikaze društva sredinom 19.veka.

GODINA POTOPA

Margaret Atwood i njena dela koja morate pročitati (фото 2)

Smeštena u budućnosti, Godina Potopa istovremeno je potresna priča o trajnom prijateljstvu i značajno delo fantastike. Naizmenično mračan, osećajan, silovit, dubokouman i uznemirujuće duhovit, ovaj roman predstavlja Margaret Atvud u najblistavijem i najoriginalnijem izdanju.

SLUŠKINJINA PRIČA 

Margaret Atwood i njena dela koja morate pročitati (фото 3)

Verujemo da je dosta vas već pogledalo sve sezone potresne serije koja je bazirana po ovoj knjizi. Elisabeth Moss je genijalno iznela glavnu ulogu, a ako ste oduševljeni serijom verujemo da će vam knjiga upotpuniti doživljaj i da ćete Gilead doživeti mnogo intenzivnije i detaljnije. Da, da to je moguće. 

SVEDOČANSTVA 

Margaret Atwood i njena dela koja morate pročitati (фото 4)

Svedočanstva su moderno remek-delo, moćan roman koji se može čitati zasebno ili kao nastavak kultnog romana Sluškinjina priča. Više od petnaest godina nakon događaja opisanih u Sluškinjinoj priči teokratski režim Republike Gilead zadržao je svoju moć, ali se naziru prvi znaci urušavanja sistema. U tom sudbinski ključnom trenutku preplešće se životi tri radikalno različite žene. Posledice će biti razorne. U ovoj knjizi, Margaret ulazi u srž delovanja diktatorskog sistema, dok je svaka junakinja prisiljena da se suoči sa sobom i otkrije do koje granice je spremna da brani svoja uverenja.

ŽIVOT PRE ČOVEKA 

Margaret Atwood i njena dela koja morate pročitati (фото 5)

Duhovito i blago melanholično, autorka opisuje modernu porodicu i romantičnu ljubav, sve vreme nas podsećajući da joj preti izumiranje. Izuzetno složen ljubavni trougao pokreće ovaj poetski roman Margaret Atvud. Elizabeta i Nejt, iako rutinski neverni jedno drugom, u braku su već više od decenije. Nakon što poslednji Elizabetin ljubavnik izvrši samoubistvo, ona shvata, da je njen nežni, neodlučni muž na ivici da je napusti. On se zaljubio u Lašju, mladu paleontološkinju i večitu naivku koja, kako se čini, više voli fosile dinosaurusa nego ljude. Elizabeta baca oko na momka Vilijama, s kojim Lašja živi, i emocionalna oluja koja sledi preti da opustoši živote svih njih.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor