Pretraga

Moj život u knjigama: Darko Cvijetić

Moj život u knjigama: Darko Cvijetić

Tekst: Nataša Gvozdenović

Foto: Draženko Jurišić

Darko Cvijetić je pisac,reditelj, dramaturg... najtajčnije i pre svega, on je  pesnik u najboljem i najpotpunijem smislu te reči. Na pozorišnom festivalu Sterijino pozorje kojem idemo u susret biće izvedena predstava Schindlerov lift Kamernog teatra u Sarajevu, a u režiji Kokana Mladenovića adaptiranu po knjizi "Schindlerov lift" koja ima kultni status u regionu.

Objavio je desetak knjiga poezije, dve knjige priča i romane "Schindlerov lift" i "Što na podu spavaš".

Moj život u knjigama: Darko Cvijetić (фото 1)

Knjige su mu prevođene na nekoliko svetskih jezika. Reditelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor, a u pozorištu je režirao od Becketta do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona… Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca BiH i Hrvatskog društva pisaca.

Za BURO. govori o knjigama i autorima koji su uticali na njega i o onima koje to nisu činile. I, baš kako to ide sa pesnicima, i ovaj razgovor je vrsta poezije.

Knjiga koju trenutno čitam 

Roman Adnana Repeše “Iza šutnje su planine”. Adnan je za mene najveće otkriće u poslednjih nekoliko godina. Uživam u nevjerojatnim rečenicama, pitkim, toplim…Takav je i njegov prethodni roman “Trganje”… No, čitam i sjajnu studiju o empatiji i simpatiji u političkom pozorištu Olivera Frljića, doktorski rad Jasne Novakov Sibinović.

Knjiga koju bih voleo da sam napisao.

“Stranac” A. Kamija. Prati me taj “Stranac” sav život, čitao sam ga u JNA 1987. ali i u rovu 1994. Dugo sam nosio taj roman u džepu kaputa, biblioteke “Reč i misao” – ona lijepa crvena izdanja. Ponekad s “Prodavnicom cimetove boje” Brune Schultza. Obje su kao dlan. Blago oznojen nervozom.

Moj život u knjigama: Darko Cvijetić (фото 2)

Knjiga koja je promenila moj život

“Smrt Ivana Iljiča” L.N. Tolstoja. Ništa Tolstojevo nije me tako ostavilo bez kisika. Po prvi put manje sam se bojao smrti. Ona mene možda malo više.

Knjiga koja je najviše uticala na moje pisanje 

“Priče s Kolime” Šalamova. Ruski ukletnici su najbolja literatura, s najmanje vještačkog tkiva. Kasnije sam shvatio da sam na Kolimi već dugo. Da nikuda nisam ni išao.

Moj život u knjigama: Darko Cvijetić (фото 3)

Knjiga koju sam potcenio 

“Bronzana straža” Branka Ćopića. Branka je lako podcijeniti, jer su nam ga u školama obično beskrajno banalizirali. No, sopstvenim starenjem, Ćopića sam zavolio poput nekog šutljivog oca, koji se sprema na odlučujuć put.

Poslednja knjiga koja me rasplakala 

“Vrijeme koje se udaljava” Mirka Kovača. Uvid u toliku usamljenost koju je baštinio Kovač postala mi je najednom bliska kao košulja. Svaka njegova sentenca o našem padu u bezdan šovenluka, izašla je iz okrvavljene rane koju je njegovao.

Moj život u knjigama: Darko Cvijetić (фото 4)

Knjiga koja me nasmejala 

Sjajne “Drame” Mate Matišića. Matišić je potpuno fantastičan pisac i njegova komika, garnirana britkim očajem i određenom suptilnom ironijom, dotiče najdublje sfere komike u ovome našem ludilu. Otriježnjujući smijeh, prijeko potreban.

Knjiga koju nisam mogao da završim 

Svaki pokušaj čitanja knjiga Vuka Draškovića meni je bio neuspješan…. Možda je do mene, zapravo jest, siguran sam, no namjera velikosti koju pisac nikako ne uspijeva spasiti od sebe, uvijek mu izmigolji, a mene uplaši fingiranjem književnosti i njezinog utrpavanja u dnevnu politiku.

Knjiga koju nisam pročitao, a smatram da je ' obavezna lektira' 

Eto baš “Nož” Vuka Draškovića… Saznajem da je lektirom. Eto i časa s kojeg bi pobjegao na kavu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor