Pretraga

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju)

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju)

Tekst: BURO.

Veoma je moguće da se na pomen reči “newsletter” pomalo stresete i da vam odmah padnu na pamet oni besomučni mejlovi koji vam dnevno stižu samo zato što ste nekad, negde kliknuli ono prokleto “i accept terms&conditions” što je automatski podrazumevalo i da vas zaspu sa gomilom promocija i vesti. Međutim, pažljivo kuriranje newslettera i prijavljivanje samo na ono što zaista odaberete, može dovesti do nekih stvarno prosvetljujućih noviteta. Ukoliko nakon pažljivog selektovanja kome verujete, se opredelite i za opciju plaćanja newslettera onda možete biti prilično uvereni da ćete na mejl adresu dobijati samo probran, autentičan i izuzetno kvalitetan materijal.

Pogotovo u vreme pandemije kada su mnoge poznate ličnosti ili autori koje svakako držimo na radaru počeli da pakuju svoje newslettere i koriste ih kao duplo dobro. Da zarade nešto i to dajući sebi oduška, i pisajući najiskrenije o stvarima koje ih muče, onome što gledaju, čitaju, stvaraju tokom ovog mučnog perioda. S druge strane, mi kao čitaoci, za prilično smešne sume novca dobijamo uvid u neverovatno bogat svet kreativaca. Zato smo odabrali nekoliko najboljih na koje smo i sami jedva čekali na kliknemo “subscribe”.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 1)

The reader is my notebook

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 2)

Patti Smith ima newsletter. Nema bolje vesti od toga u domenu newslettera a možda i šire od toga. Muzičarka, pesnikinja, i autorka je nedavno na svom Instagramu podelila ovu radosnu vest i rekla da će pretplata na njen newsletter uključivati originalne eseje o knjigama i filmovima u kojima je uživala (Patti Smith kurira naše watching liste, ima li boljeg od toga?!) kao i fotografije, odlomke svoje i tuđe poezije, novu muziku, i objašnjenja zašto je neke pesme napisala. Rečju, klikom na subscribe dugme, dobijamo uvid u magični svet Patti Smith što je jednom rečju- neprocenjivo.

Pretplata na The reader is my notebook takođe omogućava i pristup seriji priča The Melting, koje je punk ikona započela tokom pandemije i koju opisuje kao “dnevnik moje lične pandemije”. Svako jutro, nekoliko sati u svom omiljenom kafeu, Smith sedi i piše. “Pisanje je ono što radim. Od kada sam imala 12 godina i zamišljala sebe kao Jo March. Sada u vreme pandemije, u izolaciji od prijatelja, porodice, i saradnika, ponovo prolazimo stare uobičajene procese”. A rezultati tog procesa kraljice poezije i muzike nalaze se u njenom newsletteru.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 3)

Read.Look.Think

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 4)

Jessica Stanley je australijska spisateljica koja živi i radi u Londonu i svoj newsletter piše još od 2011. U prevodu i pre nego što je bilo popularno. Mesečno ili dva puta mesečno ako je adekvatno inspirisana, lista eseja, knjiga, članaka, recepata, podkasta i preporuka za dizajn enterijera će naći put do vašeg inboxa. Njen newsletter je baš ono što i obećava. I za čitanje i za gledanje i za razmišljanje, i Read.Look.Think je konstantan priliv sjajnih stvari sa interneta i iz sveta koje su definitivno vredni naše pažnje.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 5)

Ask Molly

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 6)

New York Magazine već godinama unazad ima popularnu Ask Polly rubriku koju poptisuje Heather Havrilesky. Nedavno je Heather objavila da nakon šest godina dolazi kraj ovoj saradnji jer kako je nekada rekla da može da piše Ask Polly svaki dan pisala bi. Sada i može! S obzirom na to da newsletter daje tu mogućnost Heather je odlučila da se prebaci na taj kolosek i započela Ask Molly, newsletter koji istražuje kompleksne ali svima veoma poznate emocije kao što su čežnja, zbunjenost, radost. Ako vam je poznato njeno pisanje, i blizak njen stil, onda znate da je sastavni deo njenih tekstova i rigorozno samo-ispitivanje, ali ono koje nam je svima neophodno i koje nam daje priliku da zastanemo i stvarno razmislimo o onome što nas muči.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 7)

Maybe Baby

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 8)

Malobrojni su oni koji nisu voleli Man Repeller magazin, i to prvenstveno zbog sjajne ekipe koja je bila okupljena. Jedna od tih genijalnih, preduhovitih, pretalentovanih devojaka koje su nas nedeljno oduševljavale svojim razmišljanjima je i Haley Nehman, koja je i pre nego što se magazin raspao zakoračila u freelance samostalni život. Maybe Baby, je njeno čedo, i jednom nedeljno se oglašava sa nečim što je trenutno opterećuje. Haleyino pisanje je zadivljujuće iskreno, a njena analiza savremenog života, fenomena, medija, društva ne prestaje da inspiriše i da nas dovodi do neverovatnih otkrića za koje se pitamo kako pre sami nismo tako razmišljali.

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 9)

The Audacity

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 10)

Američka autorka Roxanne Gay je ozbiljna legenda. I to ne samo zato što stoji iza kultnih naslova kao što su “Bad Feminist”, “Difficult Women” i “Hunger”, nego zato što je u celokupnoj svojoj pojavnosti moćna žena koja govori i piše britko, konkretno i direktno, prepametno, i bez previše nepotrebnog komplikovanja. Ona je uspešna, poznata spisateljica a kada takva osoba pokrene svoj newsletter jasno je da napravi apsolutni boom i ukoliko vas zanimaju politika, feminizam, savremena kultura onda je ovo pravo mesto za vas. Uvodna rečenica za The Audacity na njenoj Substack stranici kaže: “pisanje koje hrabro odbacuje sve nametnute "normalne" norme" i ne postoji način da se bolje objasni sve što se u ovom newsletteru nalazi. 

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 11)

Considerations

Newsletter Patti Smith je najbolji na koji možete da se prijavite (+ još pet koji mogu da mu pariraju) (фото 12)

I vizuelna i spisateljska poslastica. Newsletter Natalie Smith Considerations stvarno okreće kompas na sve ono na šta bismo trebali da obratimo pažnju i deluje kao hibrid između bloga i predivno kuriranog Tumblr profila. A postoji i dobar razlog za to. Ova australijska spisateljica ima neverovatan ukus za umetnost, i njeni digitalni kolaži i uopšte odabiri su nešto što privlači ljude gotovo instant a njen newsletter obećava sjajne tekstove, novu muziku koja vam ne bi pala na pamet i umetnost koju ne smete da propustite.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor