Pretraga

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli

Tekst: BURO.

Reći da je nešto “najbolje” je dosta nezahvalno. Kao prvo zato što su ukusi kakvi jesu, kao što znamo ono o čemu nema poente raspravljati puno i šta nekome prija a šta ne je izrazito individualna stvar. Drugo, zato što koristiti reč “najbolje” pretpostavlja da je neko pročitao/pregledao/presulušao sve i da s punim pravom može o ovakvim titulama da odlučuje. Naravno da nismo čak ni prelistali a kamoli pročitali sve što je izašlo ispod štamparskih presa širom sveta (iako uporno pokušavamo i čeznemo za poslom u kom bi to bilo moguće). Ipak, to nas ne sprečava da zaokružimo ovogodišnju priču sa nekim naslovima iz domena poezije koje smo voleli i čitali, koji su bili nagrađivani, ili koji su uspostavili neke nove zvezde.

Zato, rekapituliramo šta je sve ono poetično u čemu smo ove godine uživali.

Maša Seničić 

“Povremena poput vikend naselja"

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli (фото 1)

Istina je da je zbrika poezije Maše Seničić dobila nagradu “Dušan Vasiljev” za 2019. godinu, ali kako se to desilo u julu, sasvim je ispravno reći da nam je “Povremena poput vikend naselja” obeležila godinu. Ovaj naslov je savremena zbirka poezije koja pokazuje takvu preciznost i sigurnost u konstruisanju izraza. Mašin glas je glas generacije, i nagoveštava sukob čoveka sa pravilima i principima savremenog sveta a junakinja ovih pesama kroz svaku iscrtava svoj odnos sa urbanim, napuštenim i zaboravljenim prostorima, a poznajući Mašinu vizuelnu estetiku, i njene fotografije cela priča o ovom odnosu i prostorima nekog prošlog vremena dobija na svojoj punoći i kompletnom značenju.

Radmila Petrović 

“Moja mama zna šta se dešava u gradovima”

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli (фото 2)

Od devojke koja piše sjajno ali čiji rad nije poznat baš svima, već samo ozbiljnim zaljubljenicima u poeziju, tokom 2020. godine Radmila je postala devojka koja još uvek piše sjajno, ali se i o njoj i te kako piše. Realno, najveće otkriće pesničke scene što se tiče godine za nama. Njena prva zbirka pesma “Moja mama zna šta se dešava u gradovima” potvrđuje da Radmila jeste “šmeker-devojka sa perorezom u džepu i žicama u brushalteru”, ljutić-devojka, devojka-hajdučka trava koja raščlanjuje sve poznate stereotipe, o rodnim ulogama, dinamici selo-grad, o ličnoj i društvenoj istoriji, o ljubavi.

Louise Glück

“Faithful and virtuous night”

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli (фото 3)

Nobelova nagrada je ove godine prvi put otišla u ruke pesnikinje i zato je sasvim neizbežno da se Louise nađe na našoj listi. Ako ste već nešto čitali od nje onda vam je sigurno i više nego razumljivo otkud ovako eminentna nagrada, i zašto je u listi omiljenih. Ako niste valjalo bi početi i neka vam decembar bude prilika za to. “Faithful and virtuous night” je njena zbirka pesama iz 2014. godine, ali je nekako pravo zimsko štivo. Malo bajkovita malo realna, u ovoj zbirci noć ima posebno mesto, i dobija dimenziju mita, postaje scenografija za putovanja i istraživanja vremena i sećanja, dok se autorka kreće od detinjstva ka "večnoj noći".

Mehmed Begić
“Divlja tama”

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli (фото 4)

Begić je već imao zbirku pesma “Hipnoze” koja je bila očaravajuća da ne kažemo hipnotišuća, ali ovaj put “Divlja tama” donosi nešto sasvim drugačije i verovatno ne postoji bolji opis od Tomašovog koliko je kompleksno, slojevito i teško osećanje koje donosi. “Divlja tama” liči na “svu ljubav koja nam nije pružena i svu ljubav koju nismo pružili čekajući prokleti pravi trenutak koji nam stalno izmiče. Divlja tama je Mešin pravi trenutak. Mehmed ga je velikodušno podijelio s nama. A za ljubav se ne treba zahvaljivati. Ljubav treba uzvratiti. Vrijeme je da se zaljubite u Mešine stihove”. Nemamo ništa da dodamo, osim možda da je stvarno krajnje vreme.

Valzhyna Mort
“Music for the Dead and Resurected”

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli (фото 5)

Kao dete odraslo u Belorusiji Valzhyna u svojim pesmama donosi svu težinu istorije i ratova koji se ponavljaju, priča koje ne prestaju da se vrte u krug, radioaktivnog zemljištva i surovih svakodnevica. Njene pesme pričaju neku gotovo tajnu istoriju, posve ličnu. U halucinogenom ritmu sećanja Mort priča o svetu u kom su pravda i vrline skroz omanule i pita se kako patimo nakog veka propagande? Mogu li lične priče da promene kolektivnu sovjetsku i američku mitologiju? Kompleksna, pomalo surova zbirka koja i ima i nosi težinu, ali revolucionarna.

Lana del Rey
“Violent Bent Backwards Over the Grass”

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli (фото 6)

Šta reći što već ne znamo osim da se Lana del Rey zbirkom pesama “Violet Bent Backwards Over the Grass” još jednom potvrdila kao jedna od vodećih pesnikinja današnjice. Potvrdila se kao ključno ime poezije, sa čijim pristupom i senzibilitetom možete da se slažete ili ne, ali svakako morate poštovati njeno delo. Kako i sama kaže neke od pesama je napisala u dahu, snimajući ih u audio zapisu koji je posle prekucavala, a na nekima je radila dugo i temeljno, ispravljajući i stvarajući savršen red. Pesme su eklektične i iskrene i kako Lana kaže "ne pokušavaju da budu ništa više od onog što jesu." 

Đorđe Ivković
“Višnje* *Trešnje”

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli (фото 7)

Prva knjiga pesama Đorđa Ivkovića je ovenčana Brankovom nagradom za 2020, godinu. Pisana је jezikom neobičnog unutrašnjeg naboja koji prirodno razbija prepoznatljive okvire poetske forme. Nakon čitanja zbirke "Višnje* *Trešnje" sigurno je da će vam ostati  ukus ovog voća u ustima. Poezija je slatko-kisela, na momente predivna uspomena u kojoj se uživa na momente surovo sećanje i kiseli osećaj otuđenosti i neuklopljenosti. 

Rupi Kaur
“Home Body”

Poezija je bila najsigurnije mesto tokom 2020. a ovo su domaće i strane zbirke koje smo voleli (фото 8)

"Home Body" je nova zbirka poezije Rupi Kaur koja se svojim kratkim formama uspostavila na pola puta između pesnikinje i life coacha. U novoj knjizi ona prihvata rast, razvoj, vodi čitaoca na reflektivno i intimno putovanje kroz ličnu prošlost, posećuje prošlu, sadašnju i potencijalnu sebe, i ova zbirka predstavlja veoma sirov i iskren pre svega razgovor sa samom sobom, a onda i podsećanje drugih da su prihvatanje, nežnost, ljubav teme koje su nam neophodne u svakodnevici. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor