Pretraga

Poklon sa kojim nema greške - Izaberite neka od novih izdanja u domaćim knjižarama

Poklon sa kojim nema greške - Izaberite neka od novih izdanja u domaćim knjižarama

Tekst: BURO.

Sezona je darivanja, a mi odgovorno tvrdimo da nema boljeg poklona od knjige. U bilo kojoj prilici. Ostavljamo vam listu najnovijih izdanja u domaćim knjižarama kojima možete obradovati druge ili sebe, a vi nabacite šal, kapu i slušalice i obrnite krug da vaše omiljene (ili obavite sve u par klikova). 

Dnevnik genija

Salvador Dali

Poklon sa kojim nema greške - Izaberite neka od novih izdanja u domaćim knjižarama (фото 1)

„Dnevnik genija” je zbirka dnevničkih zapisa najkontroverzinjeg umetnika 20. veka koja obuhvata period od 1952. do 1963. godine. Ova knjiga otkriva intimne detalje iz njegovog života, iskrena, pronicljiva i neretko šokantna zapažanja o umetnosti i društvu i odgovara na pitanje šta zapravo čini jednog genija. 

Grudi i jaja

Mieko Kavakami

Poklon sa kojim nema greške - Izaberite neka od novih izdanja u domaćim knjižarama (фото 2)

Mieko Kavakami izazvala je buru među japanskim tradicionalistima svojim feminističkim romanom „Grudi i jaja“, u kom se bavi položajem žene u savremenom Japanu. Ona sa neočekivanom preciznošću piše o telu, njegovim žudnjama, neprijatnostima, mirisu i izlučevinama.

Životinja

Lisa Tadeo

Poklon sa kojim nema greške - Izaberite neka od novih izdanja u domaćim knjižarama (фото 3)

Nakon debitanskog romana „Tri žene“, stiže i drugi naslov Lise Tadeo. „Životinja“ je njen još jedan ženski pogled i roman o ženama koje su preživele muškarce i o ženskom besu koji se prečesto percipira kao ludilo. Protagonistkinja Joan poznaje cenu zadovoljstva i svakodnevni užas žene prepuštene na (ne)milost muškarcima. Kada se njen bivši ljubavnik ubije, ona napušta Njujork i odlazi u potragu za jedinom osobom koja bi mogla da joj pomogne, a u međuvremenu njen bes izazvan sećanjima na detinjstvo počinje da buja.

Zemljani

Sayaka Murata

Poklon sa kojim nema greške - Izaberite neka od novih izdanja u domaćim knjižarama (фото 4)

Opčinjavajući roman Sayake Murata, autorke „Prodavačice“, o traumama, svireposti i (ne)mogućnosti slobode u rigidnom svetu. Kao dete, Nacuki se ne uklapa, štaviše ona privlači gnev samim svojim postojanjem. Da bi se nosila s užasima svakodnevice, beži u izmaštan svet u kom joj je plišana igračka najbolji prijatelj, a ona i njen rođak Ju su vanzemaljci. Dvadeset tri godine kasnije, Nacuki je prisiljena da se uklopi u društvo, udata je, i dok se svi pitaju zašto još nije trudna, nju počinju da progone mračne senke iz detinjstva.

Gde je Staša

Staša Vukadinović

Poklon sa kojim nema greške - Izaberite neka od novih izdanja u domaćim knjižarama (фото 5)

Da biste saznali „Gde je StaŠa“, moraćete da uronite u redove njene knjige. Obećavamo da ćete uživati na tom putu. Bonus: Staša do kraja decembra uz poručenu knjigu šalje i pismo kao poklon, što zvuči kao karta do raja za sve knjigoljupce. Mada i oni koji to nisu, neće ostati ravnodušni na Stašina zapažanja, potpisujemo.

GLASOVI IZ PODZEMLJA

MIROSLAV RADOŠEVIĆ

Poklon sa kojim nema greške - Izaberite neka od novih izdanja u domaćim knjižarama (фото 6)

Naslov koji je osvojio nagradu „Miroslav Dereta“ za 2021. zasigurno obećava. Posredi je detektivski roman o ezoterijskim i istorijskim naslagama urbanog nasleđa Beograda, lјudima i sudbinama, objedinjenim večitom lјudskom volјom i želјom za moći i sujetnom potrebom da se ovlada silama koje svojom drevnošću i uticajima daleko nadilaze lјudska znanja i shvatanja.

DELFI KOMPLET

GRUPA AUTORA

Poklon sa kojim nema greške - Izaberite neka od novih izdanja u domaćim knjižarama (фото 7)

Komplet sadrži: „Lirske narodne pesme“, „Najlepše pripovetke“ Borisav Stanković, „Manon Lesko“ – Opat Prevo, „Evgenija Grande“ – Onore de Balzak, „Đulići i Đulići uveoci“ – Jovan Jovanović Zmaj, „Pripovetke“ – Laza Lazarević, „Srpske ljubavne pesme“, „Taras Buljba“ – Nikolaj Gogolj, „Hadži Murat“ – Lav Tolstoj, „Pan“ – Knut Hamsun, a sa očaravajućim dizajnom priziva svoje mesto ispod jelke.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor