Pretraga

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu

Tekst: BURO.

Postoji samo nekoliko, na svetskom nivou, važnih književnih nagrada kao što je Bukerova, koja važi za jednu od najznačajnijih i ima sada već pedeset godina dugu tradiciju. Iz godine u godinu bude i nekih razočaranja, i problema, kao i sa mnogim nagradama širom različitih polja, ali ove godine se čini da su širom listom finalista svi istovremeno i iznenađeni i zadovoljni i da zaista predstavlja prekretnicu. Nešto dobro i 2020. godina da donese!

Zapravo zaista i predstavlja prekretnicu jer je celo ime nagrade Man Booker izmenjeno i ove godine je “man” deo ispao iz naslova što je nekako rezultovalo i konačnim izborima. Od 13 autora koji su ušli u širi krug za nagradu, njih osmoro je predstavilo svoj debitantski roman a čak devet od 13 su žene. Bukerova nagrada ove godine ispisuje istoriju i u pogledu "geografije" jer autori dolaze sa svih krajeva sveta od Ujedinjenog Kraljevstva preko Kine do Zimbabvea. Kako je lista šireg kruga finalista fokusirana na autorke, i proslavlja ženske priče i žensko iskustvo u skladu sa tim, probarali smo naslove finalistkinja koje jedva čekamo da čitamo!

Hilary Mantel, "The Mirror & The Light"

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu (фото 1)

Sve oči su uprte u Mantel i ne može se reći da se ne očekuje da bi ona mogla da odnese nagradu u novembru. Ukoliko se pitate zašto, razlog je veoma jednostavan: ona je već 2009. i 2012. dobila ovu nagradu za prethodne delove Cromwell trilogije. S toga, sasvim logično pitanje i očekivanje ostaje, da li će sa trećim delom doskočiti prethodnim i ostvariti legendaran uspeh? Bilo da “The Mirror & The Light” donese nagradu i treći put ili ne, ukoliko ste fan istorijske fikcije, ovu knjigu definitivno dodajte na letnju listu. Trilogija prati uspon Thomasa Cromwella tokom vladavine Henrija VII i veoma je poučno, uzbudljivo i zabavno štivo. Zapravo prvo na listu stavite prethodne delove ukoliko već niste (postoje prevedeni kod nas) pa taman sa trećim delom stižete pred finale. 

Avni Doshi, “Burnt Sugar”

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu (фото 2)

U svom debitantskom romanu, Doshi prepliće priču o ljubavi, izdaji, i žrtvi. Tara je kao mlada bila slobodan, razuzdan duh- napustila je brak u kom nije bilo ljubavi, neko vreme živela na ulici, i pratila “umetnike” beskućnike naokolo, sa sve detetom u naručju. Sada, Tara je stara i počinje da zaboravlja a njena ćerka se nalazi u situaciji gde treba da brine o ženi koja nikada suštinski nije brinula o njoj. “Burnt Sugar” je emotivno ponekada teška i iscrpljujuća, ali prelepa knjiga o uspomenama, opsesiji, izdaji i ljubavi, koju je nemoguće ispustiti iz ruku.

Maaza Mengiste, “The Shadow King”

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu (фото 3)

Mengistein drugi roman, je savremena priča o ratu, i omaž svim ženama ratnicama na svetu. Smeštena je u epski seting Musolinijevog pohoda na Etiopiju 1935. i fokusira se na glasove, živote, i borbe žena koje su izostavljene iz zvaničnih redova istorije. Knjiga prati protagonistkinju Hirut i njen put od kućne pomoćnice do ponosne ratnice.

Kiley Reid, “Such a Fun Age”

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu (фото 4)

Jedna od knjiga o kojima se najviše priča u književnim redovima i među literarnim entuzijastima je definitivno druga Reidina knjiga, objavljena u decembru 2019. Iako je tehnički fikcija, budući da nije inspirisana stvarnim događajima, i otud je u žanru fiktivnog, priču o afro-američkoj bebisiterki Emirii, koja je nepravedno optužena za kidnapovanje belog deteta koje čuva, nažalost možemo da zamislimo i u stvarnom životu. Gotovo da je priča za koju je pitanje trenutka kada će da osvane na Twitteru. “Such a Fun Age” je brtiko, pametno i precizno napisana knjiga koja nudi širok spektar rasne satire, gde su dijalozi i monolozi neretko preduhoviti i ironični, iako je tema nepravde i

Anne Tyler, “Redhead by the Side of the Road”

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu (фото 5)

Micah Mortimer je čovek rutina i navika. Samozaposleni tech ekspert, osiguran, stabilan, oprezan, vodi naizgled zadovoljan, i miran život. Ali, jednog dana njegov poznati sistem funkcionisanja i rutine se raspadaju kada mu njegova prijateljica (odbija da bilo koga ko ima preko 30 godina naziva devojkom) saopštava da je izbačena iz stana i da mora hitno da se kod nekoga preseli, a nepoznati tinejdžer se pojavljuje pred njegovim vratima i tvrdi da mu je sin. Ova iznenađenja narušavaju Micahin organizovan svet i prete da ga promene zauvek. 

C Pam Zhang, “How Much of These Hills is Gold”

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu (фото 6)

Sjajan debitantski roman, u kom Zhang prepliće elemente kineskog simbolizma sa emigrantskom perspektivom, i donosi jedinstvenu priču. “How Much of These Hills is Gold” prati dvoje dece bez, Lucy i Sam, koji se nalaze u zemlji koja ih uporno odibija i gde za njih nema mesta. Pokušavaju da reše pitanje sahrane svog oca, i pronađu svoje mesto tamo gde se nalaze, ali priče iz prošlosti se otkrivaju kao i porodične tajne i sve intenzivnije želja da se vrate kući odakle i potiču. Raskošna drama epskih razmera, koja opčinjava i kako kritičari kažu, zaslužuje posebnu policu samo za sebe.

Tsitsi Dangarembga, "This Mournable Body"

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu (фото 7)

Trideset godina nakon neverovatnog debitantskog romana “Nervous Conditions” Dangarembga se vraća sa novom knjigom i iako je trideset godina zaista previše prema svim standardima, ovo je defintiivno bilo vredno čekanja. Knjiga prati život Tambudzai koja očajnički pokušava da vodi normalan život u Harareu, Zimbabve. Tsitsi Dangarembga se vratila svojoj protagonistkinji iz prve knjige, ne bi li istražila kako mladalačka nada i potencijal mogu da nestanu tokom vremena teškog života, da se isperu i pretovre u gorku borba za opstanak. Dangarembga se suočava sa socio-ekonomskim uticajima kolonijalizma i kapitalizma na manje sredine, i time koliko je njihova kombinacija toksična i opasna.

Diane Cook, "The New Wilderness"

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu (фото 8)

Ova knjiga priču o zagađenju koje ubija podiže na sasvim novi nivo. Agnes, petogodišnja Beaina ćerka, biva sve lošije zahvaljujući izloženosti smogu i prašini metropole koju nazivaju svojim domom. U očajnoj trci sa vremenom i pokušajima da je spasi, Bea kreće sa Agnes klinički eksperiment, zajedno sa još 18 volontera. Treba da se odsele i počnu da žive u Divljini, edenskoj zoni netaknute prirode. Ali, kako se njihova izolacija i udaljenost od civilizacije odvijaju, i njihova veza i odnos nailaze na nezamislive testove i probleme. Ljubitelji Atwoodinih romana, volećete ovu knjigu. 

Sophie Ward, “Love and Other Thought Experiments”

Predstavljamo vam romane finalistkinja Bukerove nagrade koje možete odmah da pridodate na summer read listu (фото 9)

Ispričana kroz deset isprepletanih ali ipak samostalnih poglavlja, od kojih svaki donosi perspektivu drugog "junaka", "Love and Other Thought Experiments" je sveobuhvatna priča o ljubavi, njenoj jednostavnosti i komplikovanosti i tome kako je gubimo i nalazimo konstantno, širom sveta i univerzuma. Svaka od priča je inspirisana nekim misaonim eksperimentom iz filozofije, pogotovo filozofije uma, i ziasta predstavlja nesvakidašnju priču o ljubavi.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor