Pretraga

Prelistali smo novu Tom Ford 002 knjigu i kažemo: WOW!

Prelistali smo novu Tom Ford 002 knjigu i kažemo: WOW!

Tekst: Jordan Cvetanović

Ne mogu da zamislim da Tom Ford napravi ili stavi svoje ime na nešto što je ružno. Bilo da je u pitanju smoking, film ili toaletna voda, njegova kompanija nepogrešivo svake godine izbaci bar po jedan bestseler u svakoj kategoriji kojom se pasionirano bave. S toga i ne čudi da najave izdavačke kuće Rizzoli New York koja ovog meseca izdanje njegovu drugu luksuznu knjigu po redu, već govore da će biti u pitanju nešto što će svako poželiti da ima u svojoj biblioteci, bez obzira na koeficijent inteligencije. Poželjna kao art piece na gomili coffee table books na staklenim stolovima u stanovima bogataša ili kao fetiš primerak ljubitelja njegovog lika i dela, ova knjiga će svakako ostaviti traga tamo gde treba.

Prelistali smo novu Tom Ford 002 knjigu i kažemo: WOW! (фото 1)

Nikada Tom Forda nisam video kao provokatora, naprotiv, uvek sam mislio da je neko ko je manijakalno posvećen estetici i poslu. Gotovo sam siguran da se njegov talentan i požrtvovanost kada je moda u pitanju graniči sa ludilom ili sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem, što rezultira savršenim i pročišćenim linijama kada je bilo koje njegovo delo u pitanju. Čak i kada čitate one najgluplje PR intervjue u kojima uspešni ljudi pričaju kako ustaju u 5 i leže u kadi po dva sata nakon partije tenisa, pa tek onda proveravaju mejlove, u njegovom slučaju mi sve to deluje uverljivo. Prosto, niko ne može biti toliko uspešan, poput Tom Forda, a da ne bude disciplinovani vojnik. Kao takav predstavlja sinonim za visoki glamur, raskoš i pomeranje granica seksualnosti, jednostavno on je kultni dizajner sa prepoznatljiv potpisom u vidu svojih incijala i ima svoje verne kupce širom sveta, bez obzira na rasu, status ili seksualno opredeljenje. Sedamnaest godina nakon njegove debitanske knjige u kojoj detaljno elaborira svoj period na mestu kreativnog direktora italijanske imperije Gucci, drugi tom, jednostavno nazvan Tom Ford 002, posvećuje sopstvenom brendu koji uključuje sve: kozmetiku, naočare, mušku i žensku garderobu.

Prelistali smo novu Tom Ford 002 knjigu i kažemo: WOW! (фото 2)

Prelistavajući ovu vizeulenu odu modi, već na prvi pogled možete primeti raskoš Tom Ford luksuznog carstva osnovanog 2005. godine, a koji je u ovom momentu procenjen na više od milijardu dolara. Neverovatno je šta neko može da učini sa sopstvenim biznisom i svoj talenat pretoči u nešto što će sasvim sigurno ostati zabeleženo u istoriji poput najvećih imena svetske mode. U nastavku svoje autobiografije početkom dvehiljaditih, koja je posvećena njegovom partneru i sinu on se referiše na svoje trenutno mentalno stanje, preispitujući poslednje godine karijere i ličnog života. Poput nekog spomenara, on ređa scene iz lične biografije od kako je počeo da gradi sopstvenu imperiju sa više od 100 prodavnica širom svetta, da režira filmove A Single Man i Nocturnal Animals, mešajući ih sa momentima iz života kada je postao otac.

Prelistali smo novu Tom Ford 002 knjigu i kažemo: WOW! (фото 3)

Teško mi je uopšte da zamislim kroz šta mora da prođe neko ko postigne ovakve rezultate u jednom životu, koliko je samo to pritisaka, uspona i podova, prekretnica i odluka. Ova knjiga vam na neki nežan način pruža uvid u određene delove njegovog mozga, vođe cele operacije koja se završava na kraju sa ta dva zlatna slova utisnuta u plišu. Iako kako sam tvrdi bilo je teško ugurati 15 godina svog života u samo 400 stranica, knjiga je puna glamuroznih fotografija sa modnih pista, provokativnih reklamnih kampanja, crvenog tepiha, raznih editorijala i filmskih setova. Dok to gledate, imate utisak da ne postoji osoba koja je bar nešto značila u svetu show businessa, a da nije pronašla mesto u njegovoj knjizi, počev od Rihanne, preko David Backhama, Jane Fonde, Brad Pitta i Beyonce.

Prelistali smo novu Tom Ford 002 knjigu i kažemo: WOW! (фото 4)

Predgovor za ovu Tom Ford bibliju napisala je Anna Wintour lično, uvod Graydon Carter, dok je razgovore vodila Bridget Foley. Kao i iza svakog projekta, okupio je najbolje iz posla, jer ni kada su knjige u pitanju ništa ne prepušta slučaju, s obzirom da sve što dodirne želi da liči na jedno malo remek delo. I baš kao što kaže jedan njegov čuvani citat da ne možete da kreirate ništa u šta čvrsto ne verujete, tako se i ovoj knjizi oseća njegova posvećnost dizajnu i lepoti. Tom Ford i ovog puta demonstrira svoju narcisoidnu prirodu iz senke, neprimetnu na prvi pogled, ali toliko snažnu da pomera standarde posla i umetnosti kojom se bavi. Za neke on je samo inteligentni biznismen sa ukusom, a za neke vizionar koji mirno i samouvereno povlači poteze koji njegovu okolinu ostavljaju bez daha. Bez obzira šta mislite o njemu, jedno je nadam se jasno, Tom Ford je možda jedan od retkih primera ljudske vrste koji se možda najviše približio savršenstvu. Ali, svi znamo, a on možda najviše, da to ne postoji.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor