Pretraga

Sladokusci pažnja: Ovo su romani u kojima je hrana u glavnoj ulozi

Sladokusci pažnja: Ovo su romani u kojima je hrana u glavnoj ulozi

Tekst: BURO.

Idealno leto? Ono tokom koga uspete da uhvatite što više onih trenutaka dokolice tokom kojih se bezbrižno prepuštate slatkoj izmaglici sreće, samo smo tu i neka nas. Ako smemo da maštamo neka to bude prugasti ligeštul, bosa stopala odmaraju u travi, a iznad naših glava uzdiže se raskošna krošnja starog oraha. Pa okrećemo knjigu, stranicu po stranicu tonemo u neki drugačiji svet, dok grickamo breskve i maline, ili možda paradajz samo posoljen, ili sladoled od borovnice? Neka svako dopiše po volji, a mi vam u to ime predlažemo knjige u kojima se radnja vrti oko hrane. Zbrike recepata su sjajne, ali najčešće završe na polici kao ukras, ove naslove ćete zapravo izvesti na krug čitanja, savršen su izbor za plažu, dvorište, ili gde god vi volite da čitate. Samo izvolite.

“Yolk”

Mary H.K. Choi

Sladokusci pažnja: Ovo su romani u kojima je hrana u glavnoj ulozi (фото 1)

Sestre June i Jayne Beak nisu bliske, ali sticajem okolnosti počnu da žive zajedno i da kuvaju jedna za drugu dok pokušavaju da redefinišu svoj odnos. Spisateljica Mary H. K. Choi je u ovom romanu savršeno uspela da dočra intimu, odnos i naravno – hranu. Jayne pati od poremećaja u ishrani, a sve se zakomplikuje kada njena sestra otkrije da pati od ozbiljne bolesti. Ljubav i hrana se prepliću dok pratite tanane veze među sestrama.

“Act Your Age, Eve Brown”

Talia Hibbert

Sladokusci pažnja: Ovo su romani u kojima je hrana u glavnoj ulozi (фото 2)

Kada roditelji prestanu da joj finansijski pomažu Eve Brown postaje očajna u potrazi za poslom. Slučajno naleće na mali hotel i spletom ludih okolnosti postaje glavna kuvarica. Što će izludeti vlasnika pansiona koji ceni red i prezire haos u koji ih je Eve ubacila od prvog dana, bez obzira na to koliko dobro kuva. Ova romansa Talie Hibbert će vas podsetiti koliko se suprotnosti mogu privlačiti i da srećan kraj nije mit.

“Lizzie & Dante”

Mary Bly

Sladokusci pažnja: Ovo su romani u kojima je hrana u glavnoj ulozi (фото 3)

Kuvar Dante ne podnosi izbirače kad je reč o hrani. On je poznat po svojim smelim kombinacijama u kuhinji i prezire ljude koji dolaze u njegov restoran, a nisu spremni da probaju sve što im on servira. Onda upoznaje Lizzie koja je došla na italijansku obalu kako bi se odmorila od nevolja u svom životu. Za nju je reč „izbirljiva“ preslaba, budući da jedino voli hamburgere i pomfrit i ne mari za Danteove specijalitete koji uključuju pečena rebarca i raviole sa jagnjetinom. Niko od njih ne očekuje da se zaljubi, ali naravno, to je neminovno.

“Arsenic and Adobo”

Mia P. Manansala

Sladokusci pažnja: Ovo su romani u kojima je hrana u glavnoj ulozi (фото 4)

Ovaj krimić prati pekarku Lilu Macapagal dok ona istražuje ubistvo njenog bivšeg dečka kritičara hrane, koji je umro dok je ručao u filipinskom restoranu njene tetke. Tokom romana otkrivaćete jela kao što su almondigas (mesne okruglice), lumpia (prolećne rolnice), ube kolačići i pita sa đumbirom i filpinskim limunom. I to sve tokom radnje gde Lila i njeni prijatelji i familija pokušavaju da reše ubistvo i spasu restoran.

“A Phở Love Story”

Loan Le

Sladokusci pažnja: Ovo su romani u kojima je hrana u glavnoj ulozi (фото 5)

Šta se dešava u situaciji kada se tinejdžeri čiji roditelji drže konkurentske restorane filipinske kuhinje upoznaju? Poznat zaplet, ali ne možemo da odolimo! Ovo je debitantski roman autorke Leon Le i zaplet počinje od njihovog slučajnog susreta, a priča se zatim razvija vrlo u stilu Romea i Julije. Linh Mai i Bảo Nguyễn pokušavaju da ostanu lojalni svojim porodicama, njihovm obavezama, ali i porodičnim receptima za pho i banh xeo i to sve dok se bore sa privlačnošću koja se razvila među njima.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor