Pretraga

U domaće knjižare stižu sjajni naslovi, dodajte ih na svoje police

Tekst: BURO.

Budući da su za naredne dane najavljeni debeli minusi, jedini zamislivi scenario izlaska je knjiško putovanje. U domaće knjižare stiglo je pregršt novih naslova, tako da možete poručiti knjige online, pokriti se  i uz uzbudljive priče i omiljenu kafu zaroniti duboko u svet mašte. Kad malo bolje razmislimo, zima i nije tako loša.

Ottessa Moshfegh: Moja godina odmora i opuštanja 

U domaće knjižare stižu sjajni naslovi, dodajte ih na svoje police (фото 1)

Ovaj naslov sa kojim doslovno svi možemo da se poistovetimo se dugo čekao. Pandemija i lockdown nikoga nisu zaobišli, s tim da junakinja romana ne pokušava da pobegne od virusa, već od sebe i disfunkcionalnih odnosa. Iako se možda sa njom možete poistovetiti, neće vam postati najbolja imaginarna prijateljica. Ottessa je poznata po svojim antijunacima, u ovom slučaju reč je o ženi ravnodušnoj prema svemu koja ne preispituje svoje privilegije i rečju, mrzi ceo svet. To što naratorka svoje misli doživljava dosadnima stvara dijametralno suprotni efekat kod čitalaca. 

Damir Karakaš: Okretište

U domaće knjižare stižu sjajni naslovi, dodajte ih na svoje police (фото 2)

Ovo je još jedan naslov iz rubrike jedvačekanje, s tim da ćemo na njega morati da sačekamo još malo. Da budemo precizniji, do 24. januara. U pitanju je do sada najintimnija Damirova ispovest. Naime, nakon napada koji ga je umalo koštao života i teške psihofizičke traume, autor prosipa svoju ranjivost na papir i pokušava da povrati veru u ljude.

Viktor Frankl: Život uprkos svemu

U domaće knjižare stižu sjajni naslovi, dodajte ih na svoje police (фото 3)

Sigurno imate bar jedno delo ovog genija u svojoj bibilioteci i pretpostavljamo da je to „Zašto se niste ubili”. U sličnom maniru, stiže i naslov „Život uprkos svemu”: tri javna predavanja koja je Viktor Frankl održao u Beču 1946, u kojima su formulisana osnovna načela i smernice logoterapeutskog metoda.

Alen Bešić: Hronika sitnica

U domaće knjižare stižu sjajni naslovi, dodajte ih na svoje police (фото 4)

Ako ste više raspoloženi za poeziju, predlažemo vam ovu zbirku. Alen Bešić je savremeni nomad kod kog su gradovi i mesta polazne stanice za promišljanja o životu i smislu. Koje su to sitnice koje čine svet (ne)vidljivim i šta smo mi izvan njih i tog sveta? 

Jon McGregor: Reč za crveno

U domaće knjižare stižu sjajni naslovi, dodajte ih na svoje police (фото 5)

Roman počinje snežnom olujom na Antarktiku, koja je glavnog junaka, profesionalnog vodiča ekspedicija, odsekla od dva mlada stručnjaka za mapiranje koji su deo njegovog tima. Niko od njih ništa ne vidi, radio im ne funkcioniše, satelitski telefoni nemaju signal i, što je najgore od svega, nešto je pošlo po zlu u Dokovoj glavi. On počinje da meša reči, a do kraja oluje, njegova je sposobnost korišćenja jezika u potpunosti nestala. Iako zvuči kao velika drama, autor gaji antipatiju prema istoj, te ovu priču pripoveda svedenim stilom.

Jack Kerouac: Usamljeni putnik

U domaće knjižare stižu sjajni naslovi, dodajte ih na svoje police (фото 6)

„Usamljeni putnik” je zbirka dnevničkih zapisa i priča beleženih na putovanjima od Amerike, preko Brazila do Meksika kasnih četrdesetih i tokom pedesetih godina. Putujući, Kerouac otkriva beskrajnu raznolikost ljudskih života i živi istinsku slobodu. Sa godinama i iskustvom se i stil autora menjao, pa tako postao vrlo slikovit i autorefleksivan. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor