Pretraga

U slavu proleća: Proslavite novo godišnje doba uz ove poete

Tekst: Vanja Ratković

Proleće zvanično počinje 20. marta, a sa pupoljcima na drveću i svetlijim večerima dolazi novi duh optimizma. Od Šekspira do Kristine Rozeti, pesnici i pesnikinje su uvek bili inspirisani sezonom novih početaka. Meni lično, jedni od najomiljenijih stihova sa tematikom ljubavi i proleća jesu stihovi iz numere Really Something, sarajevskog indie trubadura Hectora Gachana: "Dolazi stari dobrih mir, donosi vrijeme ljubavi. Opijah me dah proljeća, bolji život predosjećam." Stihove je originalno komponovao i izveo Fuad Buzadžić 1993. godine za pesmu Evrovizije. Koje su omiljene pesme domaćih umetnika i osoba sa javne scene sa tematikom proleća - bilo da oslikavaju razdraganost, ushićenje ili pak blagu setu i zanos, saznajte u tekstu ispod.

Artinjan Artinović

Fotograf i grafički dizajner Artinjan Artinović je odabrao pesmu Draška Sikimića Vjetru nisam lagao / Moje kosti ujedaju. "Taj prvi topli vetar proleća donese nam sve iz prošlosti i čisti nam put za dešavanja u budućnosti. Umeće je opisati trenutak i osetiti ga kroz reči, što Draško svakog puta uradi maestralno. Pričajte sa prolećem kada dođe, možda kroz lagani vetar prenese ono što je vama teško", ističe on.

U slavu proleća: Proslavite novo godišnje doba uz ove poete (фото 1)

Marija Strajnić

Fotografkinja, dizajnerka i osnivačica brenda Lovers, Marija Strajnić izdvojila je Vitomirku Trebovac i njenju pesma iz zbirke 'Sve drveće, sva deca i svi bicikli u meni.

"U prvoj ljubavi je zauvek proleće. Tamo je nastao temelj za sve odnose i osećaje koji će doći posle. Svako ponovno rođenje i procvat ima u sebi to sećanje. Svaki povratak i pad resetuje se na te koordinate. Sve što smo ikad osetili, formiralo se tada, zato mi je ova pesma divne Vitomirke Trebovac omiljeni odgovor na temu Proleće", kazala je Marija.

U slavu proleća: Proslavite novo godišnje doba uz ove poete (фото 2)

Aleksandra Tomović

Pevačica benda Anja Štark, Aleksandra Tomović izabrala je pesmu Tromboza usamljenosti Ognjenke Lakićević. "Mislim da su ljubav prema godišnjem dobu i mrskost prema pojmu proleća u pesmama kod mene obrnuto proporcionalni. Da li je to od trauma da proleće sleće na ramena, svih kliše stihova koje smo iznova izmišljali u klupama, ili s faksa i banalnosti Blejka i Vordsvorta na papiru (a koje uvek osetim baš kao i oni kad proleće konačno dođe, naročito u Belgiju), ali me iznerviraju zapisane. Sećam se kad je Ognjenka objavila ovu pesmu (svima sam je slala) da je svaki stih rezonirao i i meni postavljao tačnu dijagnozu.

U slavu proleća: Proslavite novo godišnje doba uz ove poete (фото 3)
U slavu proleća: Proslavite novo godišnje doba uz ove poete (фото 4)

Saša Kvrgić

Arhivator našeg vremena u digitalnom obliku, Saša Kvrgić poznatiji na Instagramu kao Vaseline Dion, odabrao je Marinu Bugarčić i pesmu iz njene zbirke Beograd je moje more. "Ova pesma me najviše asocira na proleće. Jedan od razloga zašto volim proleće je to što se sve budi oko nas, pa tako i cveće. Omiljena disciplina slobodnim danima mi je da odem na pijacu Kalenić i da kupim buket cveća kako za sebe tako i za meni drage osobe, da porazgovaram sa strancima po tezgama i da upijam sunce", zaključio je Saša.

U slavu proleća: Proslavite novo godišnje doba uz ove poete (фото 5)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor