„Upoznajte vašu sledeću omiljenu knjigu“, evo i kako

    21.09.2021.
    RECOMMENDED

    GoodReads je još uvek nepravedno zanemarena platforma na našim prostorima što je šteta zato što je, istina bez mnogo buke, ali potpuno zasluženo od svog osnivanja postala najbolja platforma za sve koji zaista vole knjige. Broj njenih korisnika je u prethodnih nekoliko godina porastao na 11 miliona, a na njoj postoji preko 20.000 book club-ova i preko 395 miliona knjiga smeštenih u različite police korisnika. Osnivač je odlučio da napravi ovu platformu kada je shvatio da se radije okreće prijateljima kada mu treba preporuka za čitanje, nego bestseler listama, a broj korisnika definitivno potvrđuje da u tome nije usamljen.

    Platforma okuplja strastvene čitaoce, ali povrh svega, one koji su radi da podele svoje kritike i diskutuju sa drugima o knjigama koje su pročitali ili nameravaju da čitaju. Dakle, ne samo da možete da zavirite u vrtuelne police svojih prijatelja ili naloga koje odlučite da zapratite, već imate priliku i da saznate njihovo mišljenje o različitim naslovima. Možete čitati i kritike pisaca o drugim delima, napraviti listu omiljenih citata koje ćete čuvati na jednom mestu i još štošta, ali ostavljamo vam prostora da neke kutke istražite i sami. Ono što je možda i najbolja stvar od svega jeste kad se naiđe na komentar koji otvara potpuno novu, do tada nepoznatu dimenziju sagledavanja i razumevanja određenog dela i na taj način otkrivanja novih slojeve koji su do tada bili ili nesaznatljivi ili prosto interpretirani na drugačiji način, a nepobitno obogaćuju čitalačko iskustvo.

    Ono što je posebno interesantno jeste da se stalno organizuju različite vrste izazova, mesečni ili godišnji. Tako možete sebe naterati da pročitate određeni broj knjiga u periodu koji odaberete i deluje da kada se neka brojka na taj način ozvaniči i svečano obeća, oseća se jača potreba da se to i ostvari (ili sam možda to samo ja). Tu je i polica sa započetim, ali nezavršenim naslovima, kao i sa delima za koje tek planirate da izdvojite vreme. Ovde ćete pronaći grupe na čijem čelu stoje Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, ali i one koje okupljaju ljubitelje fikcije, manje poznatih naslova ili upravo onih najpopularnijih – ukratko, ima svega. Podsećamo vas na famoznih 11 miliona korisnika među kojima ćete sigurno naći istomišljenike ili još bolje, neistomišljenike, i dopustiti sebi da preispitate stavove o knjigama koje ste već pročitali ili uronite u neke nove. Mi vam predlažemo da se učlanite u ove grupe.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/1632400019020037.jpg

    Ovo je nesumnjivo moja omiljena grupa, budući da imam ogroman problem sa svojim nepouzdanim pamćenjem, pa zapnem svaki put kada treba da se setim nekog naslova, a kamoli radnje. Dakle, ukoliko imate problem sa prisećanjem naslova, ovo je adresa koju bi trebalo da posetite.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/163240001905732.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/1632400019409753.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/1632401272263082.jpg

    F grupa je mesto koja okuplja autorke, feministkinje i knjige sa jakim ženskim likovima. Iznad svega toga, to je mesto na kome su ljudi pozvani da diskutuju o rodnoj neravnopravnosti i položaju žena kako u književnosti, tako u svetu. Ipak su te dve tačke nepogrešivo povezane.

    Saznaj više:
    Povezani članci: