Pretraga

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta

Bilo da ih čitate na plaži ili iz kreveta u hladovini stana, ovo su neki od najboljih naslova ove sezone

Tekst: BURO.

Bilo da ste odlučili da se ove godine što pre spustite do omiljene letnje lokacije, ili pak otkrijete neku novu, ili vam je više primamljiva opcija da leto provedete kod kuće pod klimom, a da se na put uputite na jesen, ozbiljno dobra knjiga je svakako jedna od letnjih neophodnosti u svakoj torbi, svakoj izletničkoj korpi, svakom cegeru, svakom koferu. Mada, ruku na srce to važi i za sva ostala godišnja doba. Spakujte jedan od ovih naslova koje očekujemo sa nestrpljenjem ili smo već dočekali, i uživajte na svakom koraku. U hladu ispod drveta, u bašti omiljenog kafića, na klupi u parku, na plaži pod suncobranom.


“moja sestra serijski ubica”

Oyinkan Braithwaite

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 1)

Ajula je omiljeno dete u porodici, lepotica, pametnica i potencijalni psihopata budući da već treći njen dečko umire pod nerazjašnjenim okolnostima. Ili okej, ne baš sasvim nerazjašnjenim. Korede je njena sestra i spasiteljka koja pazi da se ništa ne otkrije, međutim dobro pitanje je do kog trenutka tako i kada je vreme priznati da možda nije sve stvarno slučajnost nego da njena sestra zaista jeste serijski ubica. Znamo da zvuči nemoguće da priča o ubistvima bude duhovita, ali ova knjiga definitivno to jeste a pored toga i fantastično napisana što dokazuje i nagrada Los Angeles Timesa za triler godine kao i činjenica da je ušla u izbor za Women’s Prize.

“beautiful world, where are you”

Sally Rooney

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 2)

Hajde iskreno, da li uopšte postoji iko ko do sada nije čitao neku knjigu Sally Rooney  i nije je odmah i zavoleo?Radosna vest je da više ne morate da objavljate staro gradivo pošto dugoočekivani novi roman konačno stiže 7. septembra. Priča je tipična za Rooney, tiha, jednostavna, svakodnevna, ali govori mnogo o ljudskoj prirodi i odnosima. Alice, Felix, Eileen i Simon su mladi, odrastaju, druže se, prestaju da se druže, pronalaze nove prijatelje, opet se druže, ali sve u svemu ih najviše brinu o svetu u kome žive, i šta znači i donosi budućnost koja ih čeka. Naručite sada jer je ovo definitivno knjiga o kojoj će svi brujati čitavu jesen.  


“hard lik water”

Yan Lianke

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 3)

Yan Lianke važi za jednog od najpopularnijih savremenih pisaca i za "Hard Like Water" se sa pravom očekuje da postane novi budući klasik. Priča prati ljubavnu vezu Ajun i Hongmei u periodu kineske kulturne revolucije, a knjiga je moćan multifasetni prikaz ne smao odnosa dvoje ljudi, već i čitave kulture i društva i ispituje sve od braka preko seksualne želje i čeženje do testiranja moći i oholosti. 

“millennial love”

Olivia Petter

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 4)

"Millennial Love" je sasvim sigurno jedan od najpopularnijih podkasta koji se bave pitanjem savremenih odnosa i dejtinga, i priča o objavljivanju knjige je već privukla opravdano mnogo pažnje. Teme kojima se bavi su iste kao u podkastu od savremenih romansi, preko dejting aplikacija do kontracepcije, preporuka za čitanje i pop kulturnih fenomena kao što je Love Island. Priča o ljubavi je univerzalna a Olivia Petter diskujtuje i analzira savremeni dejting i obavezno je štivo za sve nas koji više ništa ne razumamo. "Millennial Love" će biti objavljena 8. jula ali da, već može da se obavi pre-order. 


“misfits: a personal manifesto”

Michaela Coel

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 5)

Šta reći o ovom jedvačekanom štivu što već nismo, osim da vas podsetimo da izlazi 7. septembra? Knjiga bazirana na njenom sjajnom predavanju sa Edinburgh MacTaggart festivala, Coel poseže sa izuzetno ličnim i intimnim anegdotama iz svog života i karijere ne bi li dočarala kakav je njen put bio, i kako se bori za sopstveno mesto, moć, glas i kreativnost. Poziv za sve one koji se osećaju kao da "ne pripadaju" da razmotre da li je "pripadanje" uopšte dobra ideja. 

“tamni cvet”

John Galsworthy

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 6)

Svi znamo da je priča o ljubavi uvek kompleksna, višeslojna i ima više od jedne uloge koje se u njoj igraju i junaka koji je pričaju. "Tamni cvet" je roman-triptih koji prati život i ljubavi Marka Lenana. U proleću se kao oksfordski student vajarstva koji se zaljubljuje u Anu Stormer, suprugu svog profesora. U leto je već uspešan i ostvaren vajar, koji doživljava dramatičnu ljubav s nesrećno udatom Olivom Kremir, dok u trećem delu (Jesen), u poznim godinama života, poklanja srce Nel Dromor, ćerki svog prijatelja. Predivno napisano, zavodljivo i očaravajuće.


“animal”

Lisa Taddeo

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 7)

Gde bismo bili bez genijalnosti Lise Taddeo? Pitanje je, i svakako da smo radosni što se dogodila književnom svetu. Ovog juna autorka "Tri žene" donosi nam prvi roman "Animal". Fanovi Lising pisanja i iskrenosti, voleće i ovo delo koje donosi priču o ženskom besu. Joan je ceo život provela gledajući ili trpeći okrutnost muškaraca i kada njen partner učini užasan nasilnički čin, Joan beći u Njujork da pronađe utehu i oporavak i povrati snagu da se odupre godinama nasilja koje je iza nje.
 P.S. Načuli smo da Booka planira prevod, tako da dupli razlog za radovanje!

“geografske širine čežnje”

Shubhangi Swarup

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 8)

Shubhangi Swarup je možda i jedna od najeminentnijih savremenih indijskih književnica a ova knjiga je samo još jedan od dokaza zašto. "Geografske širine čežnje" prate naizgled nepovezive junake koji imaju samo jednu zajedničku stvar: svi su u potrazi za istinskom, dubokom bliskošću. Roman nas vodi širom cele Indije, od dolina do ostrva, od gradova do snežnih pustolina i ukoliko ste u potrazi za mentalnim begom iz grada i otkrivanjem priča o posvećenosti i ljubavi koje su univerzalne ma gde se nalazili ovo je idealno štivo za vas.


“starija, ali bolja, ali starija”

Caroline de Maigret i Sophie Mas

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 9)

Već sam naslov je dovoljan da nam privuče pažnju. Jeste, godine prolaze manje ili više nervoznim korakom za sve, ali ono što nam ostaje jeste da verujemo da u tom među vremenu postajemo bolje, zrelije, samopouzdanije verzije sebe. Autorke romana "Kako biti Parižanka" se na tom tragu vraćaju sa novim naslovom, koji ćete ako ste voleli prvi deo voleti sasvim sigurno. Šarmantne Francuskinje iskreno i transparentno govore o svemu onome što se događa na pragu pete decenije. Knjiga je namenjena četrdesetogodišnjim i starijim ženama koje su zbunjene promenama koje su ih zadesile a autorke duhovito, toplo i prisno pričaju o svojim iskustvima sa starenjem i daju pregršt korisnih, originalnih i zanimljivih saveta. 

“Frida kalo i boje života”

Caroline Bernard

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 10)

Da treba da se pobroje sve knjige napisane o životu meksičke umetnice Fride Khalo, od onih stručnih do belatristike, bilo bi potrebno prilično vremena. Frida je verovatno jedna od umetnica koje su posthumno toliko postale popularne da je njen lik i delo ponekada i na granici eksploatacije. Ipak, "Frida Kalo i boje života" donosi priču o autorki i govori o umetnosti, ali na prvom mestu o ličnoj slobodi i revoluciji. Idealno štivo za one koji žele da nauče nešto novo ali na lagan i neopterećujuć način. Priča o ženi koja je bila deo revolucije ali i revolucija za sebe. Kako bi rekla Frida iz knjige: "Moja revolucija se odigrava u meni. Ja sam revolucija".


“frantumalja”

Elena Ferrante

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 11)

Do sada smo se već u toj meri navikli da ćemo barem na pola godine čitati neku novu Ferante da bi bilo izuzetno čudno dočekati leto bez novog naslova. Srećom, stigla je "Frantumalje" koja se bavi jednim od neizbežnih pitanja  koje svi postavljaju tajnovitoj spisateljici a to je ko je Elena Ferante? "Frantumalja" vodi čitaoce za radni sto Elene Ferante i omogućava da zavirimo u fioke iz kojih su izašli njeni romani. Sastavljena od pisama, eseja i intervjua u periodu 1991–2016, ova knjiga je jedinstven prikaz autorke koja otelotvoruje apsolutnu strast za pisanjem i donosi najjednostavniji mogući odgovor. Ferante je spisateljica, žena, Italijanka, majka, ćerka, prijateljica, političko biće, i potpuno je nebitno kakvo je njeno pravo ime.

“Hinduizam”

Milica Bakić-Hayden

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 12)

Verovatno da nam je svima posle ovako turbulentnog perioda potrebno neko smirenje i da smo u potrazi za istim posezali za raznim rešenjima. Okretali se čitanju filozofske i istorijske literature, meditirali, isprobavali jogu, otkrivali nove kulture, u želji da malo pobegnemo ali možda i razumemo svet na drugačiji način. Knjiga "Hunduizam: Mnogo buke oko Tog Jednog" dolazi u pravom trenutku da nam pomogne da se snađemo i za sve da se upoznaju sa složenošću, bogatstvom i raznovrsnošću hinduizma. Pored osnovnih pojmova i ideja, knjiga se osvrće i na savremene tokove i probleme hinduizma, kao i globalni domet na primeru fenomena gurua, meditacije i joge, o kojima ima naročito mnogo polovičnih znanja.


“Plamen”

Leonard Cohen

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 13)

Malo ko je uspeo kao Leonard Cohen da analizirajući sebe, pišući o sebi i to bez imalo samoljubivosti, dotakne mnoge. Njegove pesme su pisane iz "ja" pozicije ali se čudesno tiču svakog živog bića i knjiga "Plamen" predstavlja skup beleški, crteža, pesama povučenog genija koji je prisao o ljubavi, religiji, i smrti tako prepleteno i blisko da svaku reč osetimo duboko u stomaku. Njegova opsednutnost vatrom je trajala ceo život i kako piše njegov sin Adam "Ako poželiš mračnije, ubićemo plamen" peva on na svom poslednjem, oproštajnom albumu. Sad se oseća više tame, ali plamen nije ubijen. Svaka stranica papira koji je on zacrnio trajno je svedočanstvo jedne goruće duše." Ne možemo se složiti više. 

“klara i sunce”

Kazuo Ishiguro

Veliki letnji specijal: Novi naslovi koje ćemo čitati ovog leta (фото 14)

"Klara i sunce" se na prvom mestu bavi pitanjem ljubavi koja ne prepoznaje jasne granice i forme i može da se dogodi bilo kad i bilo gde, i između bilo koga, čak i deteta i robota. U središtu ove priče, smeštene u blisku budućnost nalazi se android Klara, veštački prijatelj. Ona je napravljena kao čovekoliki robot izuzetno sposoban da posmatra i razume ljude i da sa njima razgovara, posmatra prolaznike i sunce i čeka da je neko kupi. Jednog dana se konačno i to dogodi i onog trenutka kada Klaru odaberu da pravi društvo Džozi, 14-godišnjoj devojčici oboleloj od nepoznate, potencijalno i terminalne bolesti, priča o odnosu mašina i ljudi postaje priča o ljubavi, i ispitivanje emocija i lojalnosti između ljudskih bića i androida.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor