Pretraga

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah

Tekst: BURO.

Ako gajite veliku ljubav prema čitanju, onda znate da je dobra preporuka zlata vredna, a osoba koja nam otkrije novi omiljeni naslov postaje veoma brzo unapređena sa nivoa "poznanik" na nivo "najbolji priajtelj" i "srodna duša". U poslednje vreme mnogo poznatih ličnosti, posvećenih čitalaca i ljubitelja pisane reči, pokreće svoje književne online klubove koji su dostupni svima, a ti klubovi su postali prave male zajednice za razmenu kvalitetnih naslova i parče dobre diskusije. Glumice, pevačice, voditeljke, ujedinjene su u misiji da otkriju nova sjajna imena i naslove i podele svoje mišljenje i donosimo vam nekoliko celebrity inicijativa na koje vredi obratiti pažnju. Od žena koje volimo, dolaze preporuke koje ćemo tek voleti i ako želite konstantan priliv novih naslova, obavezno bacite pogled na ove književne klubove čiji deo možete postati koliko odmah.

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 1)

Between Two Books

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 2)

Florence Welch, poznatija kao predivna, pretalentovana pevačica grupe Florence + The Machine, magičnog glasa i izgleda koji je dovoljno autentičan da postane Gucci muza, započela je svoj književni klub još 2012. godine i to preko Facebooka. Florence je svoju ljubav prema knjigama, pogotovo poeziji koju i sama piše, želela da podeli sa drugima pa je pokrenula stranicu koja je ubrzo pronašla svoj prostor i veliki broj pratilaca i na Instagramu. Svakih nekoliko nedelja dodaje novu knjigu na gomilu pročitanih i preporučenih, a uvek ih bira ona ili neko od njenih prijatelja - mahom takođe poznatih ličnosti iz muzičkog sveta koje volimo, kao što je na primer Maccabees bend. Nakon objavljivanja svake nove knjige, Florence ili ko je već u ulozi osobe koja preporučuje te nedelje, pozivaju sve koji žele da se pridruže diskusiji posle, tako da ukoliko želite neformalno ćaskanje o knjigama sa poznatom ekipom, ovo je prava adresa.

Favoriti sa liste:"How Much Of These Hills Is Gold" C Pam Zhang;"Na zemlji smo kratko predivni" Ocean Vuong

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 3)

Belletrist

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 4)

Belletrist je pokrenula glumica Emma Roberts kada je u razgovoru sa prijateljicom i filmskom producentkinjom Karahom Preiss, pričala na temu rutine čitanja i koliko je možda teško ali i neophodno izdvojiti određeno vreme u danu i posvetiti se sebi i knjizi. Belletrist podseća na lepotu čitanja i ohrabruje i poziva članove da je otkrivaju tako što čitaju po jednu novu knjigu mesečno. Njih dve biraju mesečni “domaći zadatak”, a naslovi su prilično raznovrsni i variraju od lake i zabavne literature pa sve do sofisticiranih naslova, a takođe vode i blog na kome redovno objavljuju i intervjue sa raznim autorima. Preporuka za novembar je knjiga “Collected Stories” spisateljice Shirley Hazard.

Favoriti sa liste: “Tri žene” Lisa Taddeo; “Searching For Sylvie Lee” Jean Kwok; “The Dragons, The Giant, The Women” Wayétu Moore

Pratite: @Belletrist

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 5)

Hello Sunshine - Reese’s Book Club

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 6)

Reese Witherspoon verovatno da nije mogla da da bolje ime svom književnom klubu, pogotovo zato što su preporuke zaista njene. Svakog meseca Reese Witherspoon bira jednu knjigu koju voli i koja kao centralni lik ima ženu. Od književnog kluba, Hello Sunshine je postao medijska kompanija koja želi da stavi žene u prvi plan i ima misiju da promeni ženske narative, a samim tim i položaj i pozicije. Donose priče koje vole od autorki kojima se dive, i kratke i duge, i zabavne i kompleksne. Reese je osnovala ovu književnu zajednicu 2017. godine, a ona sada već broji preko 1.8 miliona pratilaca. Neke od knjiga koje je ovde “otkrila” i preporučila su tokom vremena postale ozbiljno poznati naslovi ne samo u književnom svetu nego i u televizijskom, budući da su među njima i serije “Nevine laži” (urađena prema knjizi Liane Moriarty) kao i “Na sve strane mali požari” (Celeste Ng). U obe serije glumi Witherspoon i očigledno je da od nje možemo očekivati i dobre književne preporuke i omiljene buduće serijske naslove.

Favoriti sa liste: “I’m Still Here” Austin Channing Brown; “Untamed” Glennon Doyle

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 7)

Our Shared Shelf

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 8)

Još jedna Emma na listi koja je pokrenula svoj književni klub. Ovaj put u pitanju je glumica i UN ambasadorka dobre volje, Emma Watson. Our Shared Shelf je pokrenut 2016. godine sa idejom da bude mesto ohrabrivanja i podržavanja autorki. Feministički klub sa ciljem da se podele znanje, mudrost i iskustvo koje prevazilaze svet knjiga. Svakog meseca devojke diskutuju o novom naslovu, a priča o knjizi nekako gotovo uvek postane obojena i živim debatama, strastvenim razgovorima, intelektualnom radoznalošću i neretko uključuje i same autorke. Our Shared Shelf je mesto inspiracije i to ne samo za čitanje, a Emma i kroz svoj lični profil (@EmmaWatson) poziva na komentare i diskusiju i ukoliko budete koristili #OurSharedSpace možete pronaći još mnogo mnogo zanimljivog sadržaja.

Favoriti sa liste: "Voljena" Toni Morrison, "Butterfly" Yusra Mardini

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 9)

Oprah’s Book Club

Virtuelni bookclubs koje vode poznate ličnosti i kojima ćete želeti da se priključite odmah (фото 10)

Od Oprahe smo već navikli da nam otkriva svakakve priče o manje ili više poznatima, a ovaj put su u pitanju najbolji naslovi romana, priča, eseja po njenom izboru. U saradnji sa Appleom, napravljena je aplikacija preko koje je moguće downloadovati sve knjige koje preporučuje i imati ih svuda sa sobom. Trenutno aktuelna je "Caste" Isabel Wilkerson. Za svaku knjigu Oprah piše svoj komentar i zašto baš preporučuje ovaj naslov, i to tako iskreno, posvećeno i ubedljivo da je nekako gotovo nemoguće ne staviti na read listu naslov koji pominje.  

Favoriti sa liste: "American Dirt" Jeanine Cummins, "Love Warrior" Glennon Doyle Melton

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor