Pretraga

Zacrtali ste da ove godine više čitate? Usvojite ovu strategiju

Zacrtali ste da ove godine više čitate? Usvojite ovu strategiju

Tekst: BURO.

Danas je 15. januar što znači da je većina nas na dobrom putu da mahne svim novogodišnjim rezolucijama koje smo entuzijastično ređali jednu za drugom i od njih odustanemo. Not so easy! Ako ste, između ostalog, zacrtali da ove godine želite više da čitate, predlažemo da usvojite ove savete. Neke stvari će za vas možda raditi, možda neće i zato vas pozivamo da svoju strategiju maksimalno personalizujete.

Čitajte pre spavanja

Prvi predlog je da skrolovanje pred spavanje zamenite listanjem stranica knjige. Čak i da to bude samo pet strana, ipak ste pet koraka u prednosti u odnosu na neotvorenu knjigu. Malo po malo, čitanje pred spavanje ući će vam u naviku koja je svakako daleko zdravija od zurenja u ekran pred san.

Zacrtali ste da ove godine više čitate? Usvojite ovu strategiju (фото 1)

Čitanje po buđenju

Možda smo mi previše neerdy, ali vas svakako ništa ne košta da pokušate da, kao pred spavanje, i po buđenju pročitate par stranica. Bonus? Za razliku od joge, ovu aktivnost možete obaviti iz kreveta.

Uvek imajte knjigu pri ruci

Kroz svaki dan provuče se prazan hod, bilo da je to put do kancelarije i nazad ili čekanje u redovima. Skratite vreme tako što ćete u torbi uvek ostaviti mesta za knjigu.

Zacrtali ste da ove godine više čitate? Usvojite ovu strategiju (фото 2)

Otvorite vrata audio knjigama

Čak i ako ste old school čitalac, predlažemo da date šansu i audio knjigama. One su sjajan način da obavljate više radnji istovremeno, ali ako niste multitasking tip ličnosti, onda je dovoljno da se zavalite u svoju fotelju za čitanje, stavite slušalice i odlutate. Ne zaboravite da u ovoj kategoriji postoje i knjige čiji su naratori sami autori, a to je sasvim posebna kategorija uranjanja u druge svetove.

Razmišljate o vremenu za TV kao o vremenu za čitanje

Ovo je sjajan mentalni trik koji će vam pokazati vrednost odvajanja vremena za kvalitetnu knjigu. Ako imate slobodnih tri sata za bindžovanje, imate vremena i za čitanje. 

Zacrtali ste da ove godine više čitate? Usvojite ovu strategiju (фото 3)

Učestvujte u čitalačkim izazovima

Čitalački izazovi su sjajne alatke za veći broj pročitanih stranica, posebno za ljude od brojki. Na platformi Goodreads možete da odredite tačan broj knjiga koje ove godine planirate da pročitate i lako da ispratite kako napredujete u toj misiji. Izazovite sebe!  

Dizajnirate svoj čitalački kutak

Zašto da od čitanja ne napravite pun ugođaj? Neka vas pored vaše fotelje uvek čeka mirišljavo ćebe, prigušeno svetlo lampe i omiljeni slatkiš. Kada kreiate svoj čitalački kutak, daleko više ćete se radovati svakom novom čitanju u njemu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor