Watch list: Manje poznate biografije književnica

    26.07.2024.
    RECOMMENDED

    Filmovi o životima velikih književnica pružaju uvid u njihov kreativni proces, koji se verujte nam razlikuje, lične borbe i uticaj koji su imali na književnost i kulturu.

    Ljubitelji književnosti obožavaju filmske adaptacije (ako ne, onda bar da ih porede sa samim delima), a ujedno i beografije omiljenih svetski poznatih pisaca. Ukoliko spadate u ovu grupu ljudi, evo primera filmova koji nisu toliko popularni, a koji odgovaraju temi. Kako bismo još više suzili izbor, ovoga puta reč je o ženama u književnosti.

    Svaki od ovih filmova nudi različite perspektive na izazove i trijumfe ovih velikih žena, čineći ih inspirativnim za gledanje bez obzira da li ste ljubitelj i poznavalac književnosti – a posebno tada.

    Ukoliko želite bolje da razumete istorijske i kulturne kontekste njihovog stvaralaštva, izvolite

    BIOGRAFIJE KNJIŽEVNICA

    Sylvia (2003)

    Film „Sylvia“ prati život i karijeru jedne od najpoznatijih američkih pesnikinja, Sylvia Plath.

    Radnja filma fokusira se na njen buran brak s pesnikom Tedom Hughesom, borbu s mentalnim zdravljem i njen kreativni proces u svim tim stanjima. Silvija Plat je postala ikona zbog svoje poezije koja duboko zadire u teme depresije, ljubavi i identiteta. Književnica koja je svojim načinom života inspirisala žene autorke šiom sveta.

    The Hours (2002)

    „The Hours“ je film zasnovan na istoimenom romanu Michaela Cunninghama, koji istražuje živote triju žena povezanih s romanom „Gospođa Dalovej“ Virginiae Woolf.

    Jedna od njih je sama književnica Virginia, prikazana u periodu života u kom piše svoj poznati roman, bori se s mentalnim problemima i bolešću i suočava se s izazovima života i braka.

    Film ističe uticaj koji je velika spisateljica imala na književnost i istražuje teme identiteta i sudbine.

    Becoming Jane (2007)

    „Becoming Jane“ prikazuje rani život Jane Austen, jedne od najpoznatijih engleskih književnica, poznate po svojim romanima „Ponos i predrasude“ i „Razum i osećajnost“.

    Film prati romantičnu vezu s Tomom Lefroyem i kako je ta ljubavna priča uticala na njeno pisanje i stvaranje nezaboravnih likova i priča.

    Bright Star (2009)

    Iako se „Bright Star“ fokusira na pesnika Johna Keatsa, film takođe daje uvid u život Fanny Brawne, mlade žene koja je bila njegova velika muza i ljubav.

    Fanny je takođe imala sopstvene književne ambicije, a film istražuje njihov odnos i uticaj koji su imali jedno na drugo.

    The Brontë Sisters (1979)

    Ovaj francuski film prikazuje živote sestara Bronte – koje su postale književne legende zbog svojih romana kao što su „Džejn Ejr“ i „Orkanski visovi“. Film istražuje njihove porodične odnose, borbu za priznavanje u svetu književnosti i stvaranje njihovih remek-dela.

    Ovo je jedan od prvih filmova o sestrama koje su promenile tok književnosti i uticale na to da ljubavne drame posmatramo potpuno drugačije.

    A Quiet Passion (2016)

    „A Quiet Passion“ je biografski film o životu Emily Dickinson, jedne od najvažnijih američkih pesnikinja. Film prati njen život od mladosti do smrti, istražujući njenu povučenost, borbu s društvenim normama i intenzivnu posvećenost poeziji koja ju je učinila besmrtnom.

    Vita & Virginia (2018)

    „Vita & Virginia“ je film koji istražuje vezu između književnice Virginiae Woolf i njene ljubavnice Vite Sakvil-Vest. Njihova strastvena veza i međusobno nadahnuće imali su veliki uticaj na rad Woolfove, uključujući njen roman „Orlando“, koji je inspirisan Vitom.

    An Angel at My Table (1990)

    Ovaj film zasnovan je na autobiografiji novozelandske književnice Janet Frame. Film prati njen život od detinjstva do odraslog doba, uključujući pogrešnu dijagnozu šizofrenije i vreme provedeno u psihijatrijskoj bolnici. Janet je postala jedna od najvažnijih književnica svog vremena, poznata po svojim romanima i pričama koje istražuju teme izolacije i identiteta.

    Foto: YouTube, Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: