Kultni par: Rita Hayworth i Orson Welles

28.11.2023.
RECOMMENDED

Ne mogu više da trpim njegovu pamet. Veoma mu se divim, ali mi se jednostavno ne slažemo, rekla je Rita Hayworth novinarima o Orsonu Wellesu, za koga se udala 1943, a razvela pet godina kasnije.  Iako je njihova ljubavna priča trajala samo pet godina, bila je burna i poznata, pa do dana današnjeg važe za holivudski kultni par.

Ta Orsonova pamet koju pominje Rita posebno je bila izražena u njegovim mlađim danima, kada je snimio nekoliko kultnih filmova, dostigao svetsku slavu kao glumac i reditelj (njegov film Građanin Kejn proglašen je najboljim filmom XX veka). Svet mu se divio, a on se divio umetnosti, sebi i ženama. Iako je bio u mnogim vezama i brakovima, nikad nije ostao veran nijednoj partnerki.

Ovaj kultni par XX veka zvali su Beauty and The BrainRita je donela bujicu ženskog seksepila i fatalnosti na velike ekrane, posle misterioznog i uzdržanog imidža Marlene Dietrich i Grete Garbo (dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka), a Orson je zaista bio cenjen zbog svog raskošnog talenta i genijalnosti. 

– Reč genije šapnuli su mi na uho odmah po rođenju. To je bilo prvo što sam čuo još dok sam bio u kolevci, našalio se Welles u jednom od svojih intervjua, verjući da je intelekt nasledio oca Richarda Heada Wellesa, koji je izmislio svetla za bickl i majke Beatrice, koncertne pijanistkinje koja je sinu usadila ljubav prema umetnosti.

welles desctop

@sebcolorisation 

Rita nije imala klasičnu holivudsku karijeru glumica svog vremena. Rođena u Bruklinu kao Margarita Karmen Kansino, ćerka španskog plesača i plesačice irskog i engleskog porekla, od malih nogu bavila se plesom.

– Kad sam napunila tri i po godine, čim sam mogla da stojim sama na nogama davane su mi lekcije iz plesa. Nisam ih naročito volela, ali nisam imala hrabrosti da to kažem ocu, tako da sam počela sa časovima plesa. Probe, probe i probe, to je bilo moje detinjstvo, prisećala se kasnije Rita, koja je pohađala časove plesa svakog dana, nekoliko godina u Karnegi Holu, nastupajući javno još od šeste godine. 

Dok je nastupala u mestima kao što su Foreign Club i Caliente Club, spazio ju je direktor Foxa, koji joj nudi šestomesečni ugovor sa kućom, impresioniran njenim filmskim držanjem. Rita potpisuje ugovor i narednih meseci pojavljuje se u pet filmova.

kultni par rita i orson

@vintagesweven 

Njen prvi muž Edward Judson, za koga se udaje 1936, obezbeđuje joj nekoliko uloga u nezavisnim filmovima i aranžira probu sa Columbia Pictures studiom. Studio je smatrao da slika Hayworthove na filmu odiše stereotipom egzotičnih lepotica, pa glumica prolazi kroz nekoliko estetskih zahvata i bolni proces elektrolize – sklanjaju joj kosu sa čela, šireći ga. Transformiše se u crvenokosu lepoticu i počinje da koristi majčino prezime. Nakon filma Howarda Hawksa, Samo anđeli imaju krila, postaje filmska zvezda, čija karijera raste.  

Romansa između Rite i Orsona počinje 1942. godine na jednoj zabavi. Orson je tada bio u vezi sa glumicom Dolores del Rio, ali nju ostavlja jer se zaljubljuje u Ritu. Par započinje strastvenu romansu i brzo se venčava, 1942, a ona već sledeće godine rađa devojčicu Rebeku (1944).

345237057 6154057498015757 7316151541376920199 n 1

@erinmatthiessen 

U razdoblju kada joj se udvarao, posebno je zračila lepotom. Kada je ostala u drugom stanju, izgledala je kao boginja, kao da hoda iznad zemlje, rekao je Charles Vidor, reditelj filma Cover Girl, u kojem se kultni par pojavljuje zajedno.

Iako oženjen najvećom lepoticom tog vremena, Orson ni u drugom braku ne uspeva da se skrasi. Nastavlja romansu sa Glorijom Vanderbilt, upušta se u vezu sa Judy Garland, a kao jedna od njegovih ljubavnica iz tog vremena navodi se i glumica Lea Padovani.

403935438 1333376177549666 2521091875893007703 n

@hollywood.confidential 

Ipak, Rita je to doba sa Orsonom opisala kao vreme najveće sreće u svom životu.  

– Ako je to izgledalo kao sreća za nju, kakav li je onda bio ostatak njenog života, upitao se u jednom od intervjua okrutan Welles, koji ju je, ipak, opisao kao najdražu i najslađu ženu sa kojom je bio.

Premda im je brak bio u krizi, gotovo da su se rastali, Rita i Orson snimaju The Lady from Shanghai, 1947, koje on režira. piše scenario za njega i u kojem glumi. Ovo ostvarenje ne prolazi dobro na blagajnama, a ni kod filmskih kritičara, ali Rita dobija sve pohvale za glumu.

Nakon filma, glumica podnosi papire za razvod i par se razvodi 1948. Ni jedno od njih dvoje, očigledno u konstantnoj potrazi za ljubavlju i srećom, ne ostaje na ovom braku – Orson se kasnije ženi još jednom, a ona udaje još 3 puta.  

Saznaj više:
Povezani članci: