Kultni parovi: Kurt Cobain i Courtney Love

18.10.2023.
RECOMMENDED

Iako nazivan potparolom generacije X, vodeći predstavnik grungea i frontmen brenda Nirvana, pomenuti život Kurta Cobaina ali ne i njegovu priču sa Courtney Love, nemoguće je. Premda je njen muzički uticaj osporavan, i ona je ostavila veliki trag na muzičkoj sceni, ne samo kao Kurtova supruga i majka njegove ćerke, već kao važno ime alternativne scene devedesetih godina – album prvenac benda Hole, u kojem je bila frontmen, Pretty on the Inside, bio je prodavaniji nego Nirvanin.

S ozbirom na njihov stil života i društvenu dinamiku, mnoge stvari ostale su nepoznate u vezi sa životom i odnosom ovog kultnog para, pa čak i to kako su se upoznali. Neko kaže da su se sreli 1989. ili 1990, neko da se zvanično upoznavanje dogodilo 1991, ali ono što je sigurno jeste da su imalu burnu vezu, koju je novinarka magazina Vanity Fair opisala kao „divlju ljubav u kandžama narkotika“.

Dok su se zabavljali bend Nirvana bio je na vrhuncu, ali Cobaine zbunjen i depresivan zbog vrtoglave slave koja je došla sa njegovom muzikom i celokupnom famom koja se razvila oko njega. Spojila ih je ljubav prema rokenrolu i to što dolaze iz istog socijlnog miljea, a održala, i na kraju rastavila, sklonost prema porocima.

– Opijali smo se i bili smo non stop dogirani. Nabavili bismo pilule i onda bi otišli ​​u Alfabet Siti. Nosili bismo šešire i gutali drogu. Par meseci smo uzimali heroin. Kurt je samo želeo da ostane u stanu i da se drogira, farba i svira gitaru. To je jedino želeo da radi – ispričala je Courtney Love 2015, za vreme promocije biografskog filma Montage of Heck o frontmenu najpoznatijeg benda iz Sijetla.

Par se venčao 24. februara 1992. godine u Honoluluu, na Havajima, na manjoj privatnoj ceremoniji. Kurt je nosio svoju omiljenu kariranu pidžamu, a Courtney haljinu koja je ranije bila u vlasništvu glumice Frances Farmer. Ovaj kultni par iz devedesetih iste je godine dobio ćerku Frances Bean Cobain.

Gotovo čitava veza Kurta i Courtney bila je obeležena uzimanjem narkotika, uz povremene pokušaje da se „očiste“, da bi svaki put još dublje uronili u pakao zavisnosti. Neki njihovi prijatelji svedočili su za Vanity Fair da je Courtney uzimala heroin i dok je bila trudna, pa su čak intervenisale i socijalne službe, pokušavajući nekoliko puta da im oduzmu dete.

Kurt se, uz jačanje mentalnih poremećaja, do poslednjeg dana nije oslobodio poroka.

Čovek koji je pokrenuo čitavu generaciju svojom muzikom, zapravo nikada nije bio u stanju da uguši unutrašnje demone koje je rađala njegova usamljena mladost, niti je ikada uspeo da prigrli svoju novootkrivenu slavu. Zapravo, grozio se slave, smatrajući da ona uništava njegovu muziku.

Kurt Cobain je tragično preminuo 5. aprila 1994. godine. Zvanični izveštaji kao uzrok smrti navode samoubistvo. Njegova tragedija ostavila je dubok trag u muzičkoj industriji i među fanovima širom sveta, koji su u nekim razmišljanjima išli toliko daleko i tvrdili da ga je zapravo ubila Courtney.

Courtney Love je nakon Cobainove smrti kratko nastavila muzičku karijeru – drugi album benda Hole izašao je nekoliko meseci posle Kurtove smrti i bio rasprodat, jer su se na njemu čuli njegovi vokali. Danas se time ne bavi, a u intervjuima rado govori o nekadašnjem suprugu, nazivajući ga tužnim usamljenim momkom, kojeg je volela da kontroliše i koga i dan danas voli. Ipak autorska prava na Kurtov lik i delo ne kontroliše ona, već njihovo jedino dete, ćerka Frances.

Saznaj više:
Povezani članci: