Kultni parovi: John Lennon i Yoko Ono

  14.09.2023.
  RECOMMENDED

  Samo nekoliko dana nakon venčanja, Džon Lenon i Joko Ono su pozvali međunarodne novinare u svoj krevet u amsterdamskom hotelu, kako bi skrenuli pažnju na, u tom trenutku najvažnije pitanje: svetski mir. Ideja za neobičan način obeležavanja medenog meseca proizašla je iz činjenice da će ih mediji svakako pratiti u stopu nakom venčanja na Gibraltaru, pa su odlučili da ta pažnja bude produktivna. Odlučili su da neprijatnu medijsku opsesivnost uključe u svoju post-venčanu proslavu i promene tok i suštinu narativa u  nešto veće od njih samih.

  Tako je nastala prva sedmodnevna Bed-in manifestacija koja je imala jasnu i odlučnu poruku, a to je da se obustavi rat u Vijetnamu.

  Ljubavna priča ovog kultnog para počinje tri godine ranije.

  Džon Lenon i Joko Ono prvi put su se sreli u novembru 1966. godine u umetničkoj galeriji u Londonu, gde je Joko imala autorsku izložbu svojih avangardnih dela. Džonu se jako dopala postavka, te je želeći da zna više o umetničkom procesu,  započeo razgovor sa umetnicom. U tom momentu je bio oženjen svojom prvom suprugom.

  Taj brak nije dugo potrajao jer je Džon sve više vremena posvećivao druženju i umetničkoj saradnji sa Joko, te se i zvanično razveo 1968. godine.

  Godinu dana kasnije usledilo je venčanje, pa i čuveni medeni mesec, a njihova ljubavna priča je mnogo više od samo romantizovanog muško- ženskog odnosa, ona je prerasla u aktivizam, između ostalog.

  Džon i Joko su bili glasni zagovornici mira i društvene pravde. Iskoristili su svoju slavu i uticaj kako bi promovisali jedinstvenu poruku mira, organizujući događaje poput Bed-Ins, kampanju War Is Over! (If You Want It) i pesmu Give Peace a Chance.

  Imajući u vidu da je Džon i pre Joko uživao veliko divljenje i kultni status zvezde, mnogim fanovima Bitlsa Joko nije bila omiljena ličnost. Krivili su je za razilaženje benda, pa je i u takozvanom urbanom rečniku, Joko postala sinonim za fatalnu ženu koja je uništila muško prijateljstvo.

  Iako ih je povezivao mnogo veći, ideološki kontekst od samog zajedničkog života kao ljubavnog para, veza je bila turbulentna, naročito jer je bila pod lupom medija. Dve godine nakon kraće epizode  razdvajanja, dobili su sina Šona, 1975. godine, kada se i Lenon povukao iz muzičke industrije kako bi se posvetio porodici.  

  Nažalost, pet godina kasnije Džon Lenon je ubijen ispred svoje stambene zgrade u Njujorku 8. decembra 1980. godine. Joko Ono bila je s njim u trenutku smrti. Ubistvo je predstavljalo razarajući gubitak za svet muzike i mirovnog aktivizma, ali pre svega za Joko lično.

  Nastavila je da čuva nasleđe Džona Lenona i promoviše njihovu poruku mira putem različitih umetničkih poduhvata i filantropskih angažovanja. Njihova ljubavna priča, iako kompleksna i često turbulentna, ostavila je trajan uticaj kako na muzički svet, tako i na društveni aktivizam i globalnu mirovnu borbu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: