Kultni parovi: Anjelica Huston & Jack Nicholson

Jedna od najvećih ljubavnih priča XX veka - kultni par Anjelica Huston i Jack Nicholson.
21.11.2023.
RECOMMENDED

Ona je imala 21, a on 36 godina kada su se upoznali u aprilu 1973. Ćerka poznatog reditelja došla je na rođendansku žurku renomiranog glumca – u njegovu po zabavama čuvenu kuću na Mulholland Driveu u Los Anđelesu, a osvojio ju je i pre nego što je otvorio vrata – zaljubila se u njega nakon što je videla film Easy Rider 1969, ispričala je sve do detalja o svojoj 17 godina dugoj vezi sa Jackom Nicholsonom, Anjelica Huston u knjizi Watch Me.

Hustonova i Nicholson, kultni par 20. veka koji predstavljamo ove nedelje, te prve večeri po upoznavanju plesali su satima, a ona je ostala da prespava. Ubrzo su počeli da žive zajedno, a Anjelica je, sem što je u Holivudu bila poznata kao ćerka Johna Hustona, dobila nov epitet – devojka Jacka Nicholsona.

Nakon teške saobraćajne nesreće koju je doživela 1980. Hustonova odlučuje da se iseli iz Nicholsonove kuće, kupuje svoju i upisuje časove glume, rešena da se u potpunosti posveti karijeri.

– Imala sam dobar život s Jackom, ali bilo je potrebno da se udaljim od svih onih ljudi koje je privlačila njegova karijera. Nikada nisam živela sama. Čak nisam ni znala kakvu kafu volim da pijem ujutru, ispričala je glumica za New York Times 1985. godine.


Iako se odselila, Hustonova je zadržala sobu u Nicholsonovoj kući i konstantno su se čuli telefonom kada su bili razdvojeni. Njena odluka da se u potpunosti posveti glumi pokazala se dobrom, jer šest godina nakon toga osvaja Oskara za sporednu žensku ulogu u filmu Čast Prizzijevih – u ostvarenju koje je režirao njen otac, a glumio njen dečko, ona jedina među njima osvaja najveće priznanje Akademije.

– Nisam doživeo važniji trenutak u životu od gledanja svoje devojke kako osvaja tu nagradu, izjavio je kasnije Jack za magazin Rolling Stone.

Iako se nikad nisu venčali, ovaj kultni par često je spominjao temu braka u svojoj vezi, a Nicholson je jednom otkrio za magazin People da jednostavno nisu „stigli do toga“, objašnjavajući: „Često je molim da se uda za mene. Ponekad odbije, ponekad kaže da.“ Anjelica je kasnije otkrila da to i nije baš u potpunosti tačno – otkrila je da ga je jednom zaprosila, a on na to uzvratio rečenicom: „Mora da se šališ“, na šta ona, smrtno povređena, više nije potezala to pitanje.

Mada nikad nisu stigli do matičara, pokušavali su da postanu roditelji, ali im to nije polazilo za rukom.

– Postojao je određeni trenutak kada sam pokušavala da zatrudnim, što nije uspelo, izjavila je Huston za Vulture 2019. godine. „Istina je da nikada nisam mogla da se zamislim kao majka. Mogla sam da zamislim mnoge stvari, ali nikada da nosim bebu“

Premda su mnogo puta raskidali i mirili se – najduži prekid trajao je godinu i po dana, kada je ona uplovila u vezu sa Ryanom O‘Nealom, zauvek su raskinuli kada je on napravio dete nekoj drugoj ženi.

– Ponekad bih pronašla komad ženske odeće – jednom se na ulici pojavila devojka u mom sakou – ili bih pronašla nečiju kremu za ruke, ili bi neki nakit ostao u posudi za sapun. Ponekad bih uzela taj nakit i nosila ga, da vidim da li će se neko pojaviti i tvrditi da je njegov, ali to se nikada nije desilo, ispričala je Anjelica.

Nakon raskida, oboje su strašno patili jedno za drugim i iako nisu ostali u prijateljskim odnosima, oboje su u intervjuima lepo govorili jedno o drugom. Dogodilo se da mnogo godina kasnije zaigraju zajedno na filmu. U početku je situacija bila neprijatna, ali onda ju je Jack pozvao na ručak.

– Uporedio je našu vezu sa onom u knjizi „Ljubav u doba kolere“, jednom od mojih omiljenih knjiga, od jednog od mojih omiljenih autora, o jednoj od mojih omiljenih tema – beznadežnoj, beskrajnoj ljubavi, ispričala je glumica.

Saznaj više:
Povezani članci: