KULTNI PAROVI: Janeth Leigh & Tony Curtis

    09.01.2024.
    RECOMMENDED

    Ako nekad osetite blagu jezu pre navlačenja zavese na tuš kabini u kupatilu, jasno je ko je krivac za to – Alfred Hitchcock i čuvena scena iz njegovog filma Psiho, sa Janeth Leigh u glavnoj ulozi.

    Scena koja traje samo 45 sekundi, redefinisala je nasilje na ekranu i ustoličila Janeth Leigh na samom vrhu holivudskih zvezda, a ono što još treba da znate o njoj, sem što je bila jedna od „Hitchcockovih plavuša“ jeste da je ona mama glumice Jamie Lee Curtis, koju je dobila u braku sa holivudskim glumcem Tonyjem Curtisom.

    Jenet Leigh
    Janeth Leigh u filmu Psiho

    Jamie Lee Curtis, koja za sebe govori da je najstarija nepo beba u Holivudu, mlađe je dete našeg ovonedeljnog kultnog para i čvrsto čuva nasleđe na svoje roditelje, Janeth Leigh i Tonyja Curtisa, koji su u braku proveli samo 12 godina, ali Lee tvrdi za sebe da je „rođena iz ljubavi, a ne iz ogorčenosti“, o čemu je govorila na dodeli SAG nagrada 2023.

    jamie lee curtis

    Nakon što je primila nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje, Lee je otkrila za magazin People da nosi majčinu burmu jer je želela da njeni roditelji budu sa njom tu te večeri.

    – Bukvalno ni ja ne bih bila ovde bez njih, biološki ne bih bila ovde bez njih, istakla je Lee.  

    Predstavljamo ljubavnu priču Janeth Leigh i Tonyja Curtisa.

    janet leigh 2222

    U vreme kad su se Tony Curtis i Janeth Leigh upoznali, pedesetih godina prošlog veka, u Holivudu su se devojke delile na dobre i loše, a zapravo je bila opasna samo opasna ničija zemlja između njih. Na primer, Elizabeth Taylor smatrala se lošom devojkom, a Janeth Leigh dobrom, te nikad nije dobijala uloge zavodnica.

    MGM Studio je od Janeth Leigh napravio devojku koja je u posleratnoj Americi predstvaljala uzor kojem bi devojke trebalo da teže, kao i Debbie Reynolds i Doris Day.  

    U vreme kad je upoznao Janeth Leigh, Tony je po holivudskim merilima u to vreme bio nebitan. Ona je trebalo samo da se upozna sa njim na jednoj koktel zabavi i da se nastavi da priča sa drugima, ali – dala mu je svoj broj telefona. Osvojio ju je tvrdim njujorškim akcentom, ali i „crnom neposlušnom kosom i velikim osetljivim očima okruženim dugim tamnim trepavicama, kao i neodoljivom ličnošću“.  

    Janet Leigh

    Ono što je usledilo bilo je zapravo mnogo interesantnije nego sama njihova veza. Tony Curtis je sačekao nekoliko dana pre nego što ju je pozvao Janeth Leigh, a kada je to učinio pretvarao se da je Cary Grant. Prihvatila je njegov poziv na večeru, na kojoj joj je ispričao tužnu istinu o sebi: bio je siromašni sin jevrejskog krojača, odrastao u Njujorku, gde je njega i njegovog brata porodica smestila na nekoliko nedelja u sirotište, jer nisu mogli da im obezbede redovne obroke. Iako nije odrastala u bogatoj porodici, Janeth Leigh u svojoj kući tretirana je kao princeza, a tragična priča njenog budućeg muža bilo je nešto za šta se zapravo i zakačila.

    Iako je u to vreme spavao sa mnogim holivudskim lepoticama, Janeth Leigh bila je nešto posebno za Tonyja, a on se njoj učinio ekstrovertan, ali i grub i odvažan, čovek koji je širio svoj ironični humor na sve strane, zračeći životom. Pored njega je i ona bila življa.  

    janet leigh 3

    Iako su svi bili protiv njihovog braka – čelnici studija i njeni roditelji, Janeth Leigh i Tony Curtis venčali su se 1951. u Grinviču, da bi ubrzo kupili kuću na Beverli Hilsu.

    Ta kuća i porodični život nešto je što je ubrzo i razorilo njihovu vezu. U kući je Janeth Leigh držala sve stvari pod kontrolom – i previše. Kada bi Tony zatražio čašu vode, Leigh bi mu je dala. Čim bi on otpio gutljaj, ona bi je uzela i vratila u kuhinju kako ne bi oštetila dekor dnevne sobe. Na zabavama, Leigh je stajala odvojeno od supruga, posmatrajući ga – kada bi uhvatio čašu vina kao da pokušava da uguši kristal, ona bi mu dala znak da treba da je drži nežno vrhovima prstiju. 

    janet leigh 7

    – Nakon što sam oženio Janeth Leigh, osetio sam neku vrstu antagonizma od ljudi u Holivudu, možda zato što je ovaj jevrejski momak oženio šiksa filmsku zvezdu, ispričao je Tony, kojem je brak sa Janeth Leigh omogućio ulaz u grupu belaca protestanata (WASP – White Anglo-Saxon Protestants), tada najelitnijeg društvenog kruga u Holivudu.  

    Ipak, njihov dobar brak bio je samo privid, koji je održavala Janeth Leigh, skrivajući istine koje su ležale unutar nje. Tračevi da je njihov brak u krizi postali su tako glasni da je glumica napisala priču za Silver Screen, negirajući izveštaje i tvrdeći da ona i Curtis ostaju duboko zaljubljeni. Razgovarala je i s drugim časopisima, gurajući priču koju je tako očajnički želela da veruje. Razvod je bio neminovan.

    janeth leigh 88

    Uključujući razvod mojih roditelja, bilo je mnogo raskida brakova u mojoj najbližoj porodici, te sam se često borila sa idejom ljubavi, šta se događa s njom? Postoje samo neki podsetnici da sam rođena iz ljubavi, a ne iz ogorčenosti, takmičenja, ljubomore i zlobe koje su temelji svakog neprijatnog razvoda… Takođe zaboravim da su bili slavni i voljeni širom sveta, ispričala je o razvodu svojih roditelja Jamie Lee Curtis.

    Nakon razvoda 1962. godine, Janeth Leigh i Tony Curtis oboje su započeli nove veze i ponovo se venčali. Tony je izlazio s Marylin Monroe i Natalie Wood, a oženio se nemačkom glumicom Christine Kaufmann 1963. godine, od koje se razveo 1968. i iste godine oženio se Leslie Allen, sa kojom je imao dva sina, a od koje se razveo 1982. Godine 1992. venčao se sa Andreom Savio i razveo iste godine, 1993. se oženio se Lizo Deutch, ali su se razveli godinu dana kasnije. Godine 1998. Tony se oženio šesti i poslednji put sa Jill Vandenberg Curtis, koja je bila 45 godina mlađa od njega. Bili su zajedno do njegove smrti 2010. godine. 

    Nakon Tonyja, Janeth Leigh udala se samo jednom, iste godine kada se razvela od Tonyja, za berzanskog posrednika Roberta Brandta. Bili su zajedno 42 godine, sve do njene smrti 2004. godine. 

    Fotografije: @serendipity.sineti @vintagepaparazzi @the.golden.ages @fromhere.to.eternity @historia_del_cine1 @odimar_bomfim

    Saznaj više:
    Povezani članci: