Artshub: Takashi Murakami

    13.09.2023.
    RECOMMENDED

    Takashi Murakami je globalno popularan japanski umetnik, poznat po koloritnim i razigranim delima koja spajaju tradicionalnu japansku umetnost sa savremenim elementima pop kulture. Njegova vizuelna umetnost često prikazuje nasmejane cvetove, kultne likove poput Mr. DOB-a i jedinstvenu estetiku koji izravnava tradicionalne hijerarhije visoke i niske umetnosti.

    Superflat je kovanica koju je Murakami osmislio kako bi opisao svoj naglašeno dvodimenzinalni umetnički stil koji crpi inspiraciju iz anime, mange i japanske pop kulture.

    Murakami je stekao međunarodno priznanje kroz svoju saradnju sa luksuznim modnim brendom Louis Vuitton. Njegov dizajn za ovaj brend, prepoznatljiv po živopisnim bojama, jedan je od najtraženijih modela luksuznih tašni.

    Rihanna LV 2 1
    Photo: vogue.co.uk

    Kaikai Kiki Co., Ltd. je Murakamijeva kompanija za produkciju i menadžment umetnosti. Ova kompanija pordžava i promoviše mlade umetnike, doprinoseći globalnom uticaju savremene japanske umetnosti.

    Murakamijev rad u raznim oblastima vizuelne umetnosti imao je značajan uticaj na globalnu umetničku scenu i često se povezuje sa pokretom pop umetnosti. Njegova umetnost je predstavljana na značajnim izložbama, uključujući retrospektive u prestižnim institucijama poput Muzeja savremene umetnosti u Los Anđelesu (MOCA).

    Osim svojih razigranih i šarenih motiva, Murakamijeva umetnost često sadrži društvene i političke komentare, baveći se temama kao što su potrošačko društvo i globalizacija.

    Dobar deo svoje bogate karijere je posvetio dizajnu i proizvodnji limitirarin serija igračaka i grafičkim printovima, omogućivši na taj način globalnu dostupnost sopstvene umetnosti. Zato se može reći da ga je upravo ta sposobnost da premosti jaz između likovne umetnosti i komercijalizacije učinila istaknutom figurom u svetu umetnosti i treženim imenom u svetu kolekcionarstva.

    Saznaj više:
    Povezani članci: