Očekuje se da će Pikasova ,,Žena sa satom“ dostići cenu od 120 miliona američkih dolara na aukciji

    19.09.2023.
    RECOMMENDED

    Ulje na platnu iz 1934. godine pod nazivom ,,Femme à la montre“ (Žena sa satom) Pabla Pikasa očekuje se da će dostići cenu od oko 120 miliona dolara na aukciji ovog jeseni.

    Slikano tokom vrhunca njegove iconic karijere, ,,Femme à la montre“ je inspirisana dugogodišnjom muzom Pikasa Mari-Terez Valter, francuskom manekenkom s kojom je imao aferu od 1927. do 1935. godine. Tokom tog perioda, Pikaso je još uvek bio u braku sa svojom prvom suprugom, Olgom Hohtlovom, rusko-ukrajinskom plesačicom. Na kraju nije uspeo da sačuva tajnu svoje afere, jer je Valter bila simbol za mnoga njegova dela, što je dovelo do kraja njegovog prvog braka.

    Slika naslikana 1932. godine, ilustruje osećaj oslobađanja od tajenja afere, što se izgleda i proširilo na Pikasovo platno, na kome se u potpunosti opustio, koristeći jake primarne boje i prelepe forme, istovremeno pažljivo obraćajući pažnju na svaki mali detalj i stvarajući kompoziciju koja je istovremeno intenzivno složena, ali i harmonična.

    Aukciju će organizovati Sotheby’s New York, a slika će biti deo veće prodaje koja će uključivati kolekciju svetski poznatog kolekcionara umetnosti i filantropa Emily Fisher Landau i biće prikazana dela ,,Pink Tulip“ (1926) Džordžije O’Kif, ,,Securing the Last Letter“ (1964) Eda Rušea i ,,Triumph Over Mastery II“ (1987) Marka Tanseja. Aukcija ,,The Emily Fisher Landau Collection: An Era Defined“ će se održati od 8. do 9. novembra u Sotheby’s New York.

    Saznaj više:
    Povezani članci: