„Od tačke zanosa do tačke bola“: Dve umetnice i promišljanje ženskog unutrašnjeg sveta

  04.04.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/cover_tackabola.jpg

  Vizuelne umetnice Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov već par decenija grade svoje pojedinačne opuse. Ipak, u nekoliko proteklih godina učestalo su izlagale zajedno – ne iz želje da suoče svoja dela, već da pronađu linije spajanja i zajedničkog promišljanja. Izložba „Od tačke zanosa do tačke bola“ predstavlja neke od  preokupacija i jedne i druge umetnice i pokušaj da se njihova dela još jednom povežu, ovoga puta u kamernom formatu intimističke postavke.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680604322969839.jpg

  Edita Kadirić privržena je istraživanju unutrašnjeg sveta žene i njegovih spoljašnjih manifestacija. Na njenim crtežima prepoznajemo svu krhkost osećanja različitih životnih stanja i pokušaj da se ona opišu umetničkim sredstvima. Uranjanje u svoju slabost kako bi se iz nje crpela snaga za suočavanje ili preobražaj upečatljiv je i nezaobilazan znak dela Edite Kadirić. Verna crtežu kao svom mediju, umetnica pažljivo gradi slojeve (o)sećanja vodeći posmatrača kroz asocijativni svet u kojem ga očekuju poznata stanja. Tako nas crtež iz ciklusa Predatori upoznaje sa ženskom figurom kojoj se na licu nalazi predmet nalik na masku. Ipak, to nije maska koja u potpunosti skriva lice, što uslovljava i usložnjava i njenu funkciju: taj predmet je „hormonalna maska“ kojom Edita Kadirić označava jednu fazu suptilne promene u životu žene. Samo taj jedan predmet ukazuje na svu složenost iza pogleda odaslatog u daljinu, zagledanog u ono što je bilo i ono što dolazi. Na primeru ovog jednog crteža Edite Kadirić veoma lako se uočava osnovna nit njenog rada: njena umetnost ne plaši se da dodirne osetljiva, bolna mesta i da se na tim dodirima zaustavi, kako bi podstakla dolazak vremena za rast i metamorfozu subjekta.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680604396164676.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680604417535805.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680604335804087-scaled.jpg

  Izložba Od tačke zanosa do tačke bola spaja dva umetnička pogleda na istu realnost: na stvarnost žene koja svoje životne uloge nosi sa mešavinom osećanja zapitanosti, sete, kajanja, odgovornosti, radosti… U prostoru umetnosti, i Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov kroz svoje delo progovaraju o zahtevnom trenutku u kojem se nalaze one koje osećaju sav pritisak života u složenom i neuhvatljivom savremenom svetu. Svet u kojem se rađaju i žive ženske figure na crtežima Edite Kadirić i žene sa ulogama ispisanim na Šalu Maje Rakočević Cvijanov isti je onaj svet koji ih poziva da osveste svoje postojanje i zauzmu mesto u njemu. Mesto koje im, bez sumnje, pripada odavno, mesto koje nije definisano ni zanosom ni bolom, već hrabrošću da se o njima progovori.

  Izložba će biti otvorena danas od 19h u prostorijama galerije BEL ART u Novom Sadu. Kustoskinja je Nela Tonković. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: