Tri gradske izložbe koje ne želite da propustite

    15.04.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/aprilizlozbecover.jpg

    Proleće je promenljivo i kako smo još jednom iz ličnog primera videli može da donese i letnje temperature i sneg u razmaku od dva dana. Ipak, kakvo god da je vreme, sama atmosfera aprila je takva da nas poziva na šetnje gradom i ciljana ili besciljna lutanja. Na avanture, istraživanje, učenje nečeg novog. Ako osećete takav prolećni vrbopuc i noge vam same skreću ulicama grada u potrazi za inspiracijom i nečim što će vas oduševiti predlažemo da skrenete na neku od ovih adresa. Sjajni radovi, sjajni umetnici, i priče koje ćete zapamtiti.

    “Conflicts (We are here: future ecologies)”

    Kustoskinja: Natalija Paunić

    Galerija Eugster i Drugstore

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618476606327014.jpg

    “Konflikti” su multiplatforma koja se bavi pitanjem potencijalnih budućnosti i budućih ekologija. Istražuje posledice konflikata (kako onih bukvalnih kao što su ratovi tako i onih “neprimetnijih” kao što je sukob prirode i tehnologije) i kako utiču ne samo na uključene strane nego i čitav svet koji ih okružuje. Izložba povlači paralele i odnose između realnosti i fikcije, stvarnih događaja i onih sa primesama lažnih i spekulativnih elemenata, uz upliv popularne kulture, filma knjiga, verovanja. Izložba se realizuje na dve lokacije, okuplja sjajna imena kao što su Louis Henderson, Šejla Kamerić, Uriel Orlow, Elizabeth Price, Charlotte Prodger, Ben Rivers, Saša Tkačenko, Emir Šehanović, Bedwyr Williams, a prati je i serija live online eventova kao i serija razgovora pod nazivom Projects are prophecies, prophecies are projects.

    Izložba je otvorena do 24. aprila u prostoru Drugstorea, i do 1. maja u galeriji Eugster.

    “Many happy returns”

    Iva Pešić

    Umetnički prostor U10

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618476628227576.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618476691344179.jpg

    Projekat “Bela stena” je inicijalno zamišljen kao onaj koji će analizirati i istraživati trojstvo dokolica/vikend naselja/ekosistem primarno iz perspektive sećanja autora, to jest lične istorije. Prespajajući lično i kolektivno pamćenja na Belu stenu kao prostor gde je autorova porodica posedovala sojenicu od ranih 60-ih, autor konstruiše narativ usredsređen na toponim koji je od svojih početaka postepeno postao vikend naselje dostupno svim društvenim klasama, a koje se danas može doživeti kao paradigma izumrlih društvenih ideja ukorenjenih u principima solidarnosti, kolektivnog napora i jedinstva.
    Izložba se otvara sledeće srede 21. aprila, a 30-minutno predavanje-performans će biti izvedeno u tri precizirana termina tokom trajanja izložbe tokom kojeg će fizički biti aktivirana video instalacija sačinjena od fotografija, video zapisa i zvučnih slika.

    Termine performans-predavanja pogledajte ovde

    Saznaj više:
    Povezani članci: