Virtuelni muzeji, online galerije, digitalne kolekcije: Umetnost zbog koje ne morate da napuštate stan

    19.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/artonline_cover.jpg

    Vikend je obično super prilika da se obavi ono što ne stignemo tokom nedelje, pa tako i da se svrati u muzej ili galeriju na izložbu. Ako niste stigli na otvaranje (što je nekad i dobro budući da su obično krcata i ne može ništa da se vidi kako treba) tu je vikend da se nadoknadi propušteno, a i ta dva prelepa dana, onako generalno, jedina i daju mogućnost da ne gledate na sat i možete da se izgubite u nekom od muzeja na dva ili tri sata. Naravno, ukoliko ste na putovanju i na odmoru onda možete da lutate po pariskim i londonskim muzejima svaki dan do mile volje, ili ako ste eto na prinudnom odmoru kao svi mi trenutno, onda vreme malo drugačije teče.

    Ipak, postoji jedna posebnost kada je umetnost u pitanju. Ne samo što imamo više vremena za nju, nego je ovo vreme u kom je neophodna i ako će nešto nadživeti krizu u kojoj smo, a i bilo koju drugu, to je umetnost. I ako će nam nešto pomoći da je lepše i lakše prebrodimo i nadživimo to je opet umetnost, koja ima neverovatne potencijale i tehnologiju na svojoj strani da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Zato ovo subotnje popodne provedite uz neki od radova, a mi vam otkrivamo sjajne online lokacije na kojima možete da ih nađete i koje možete da “posetite” gde god da ste.

    Met publikacije online biblioteka

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584634317985755.jpg

    Nevezano za aktuelno stanje, i već neku godinu unazad, Metropolitan Museum of Art je svoju kolekciju knjiga, članaka i publikacija, otvorio za javno korišćenje. Većina naslova je besplatna i za čitanje i za download, neki su dostupni samo za čitanje online, a najmanji broj je onih za koje nešto mora da se doplati. Pet decenija izdavaštva i izlaganja se nalazi poskladištveno ovde. Od flamanskih remek-dela koje imaju u kolekciji, preko kineske keramike i kaligrafije, do “Alexander McQueen: Savage Beauty”. Knjige pokrivaju period od 1964. do danas i raznorode teme: kostim, modu, savremenu umetnost, istoriju umetnosti, primenjene umetnosti, keramiku, grnčariju, nakit… Ovaj put naš izbor je “Marcel Breuer- Bauhaus Tradition, Brutalist Invention” ali sveukupni spisak knjiga broji preko 1.600 naslova tako da za sva interesovanja ima ponešto.

    “Bad Corgi”, Ian Cheng

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/158464749090713.jpg

    Bad Corgi” je svoju premijeru imao 2016. kao u Serpentine galeriji, kao deo digitalnih poručenih radova. Tada je opisan kao “mindfulness aplikacija koja može da nam pomogne da izbacimo negativna osećanja” a danas tvrdimo da je veoma praktično imati je pri ruci. Što je i moguće budući da postoji kao igrica na iOS App storeu. Ian Cheng, dizajner i umetnik koji je napravio rad-igricu “Bad Corgi”, kaže da ona poziva da se prepustimo, da pustimo kontrolu i kontempliramo haos. Ako je Hans Ulrich Obrist rekao da je “‘Bad Corgi’ igrica kao ni jedna druga jer spaja digitalnu kulturu i umetnost i koristi se metaforama da bi predstavila svet u kom se stalno borimo da zadržimo kontrolu i uvedemo red koji nam se konstantno opire, ne znamo šta čekate da počnete da trčite po haotičnom svetu zajedno sa malim nestašnim korgijem.

    Podkast “Art for your ear”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584634317659125.jpg

    Danielle Krysa, art svetu poznatija kao Jealous Curator, koja je nakon godina vođenja art bloga rešila za započne podkast koji je jednako zanimljiv i pitak kao i njena razmišljanja o umetnosti. „Art for your ear“ donosi priče o nekim od njenih omiljenih savremenih umetnika, i baziran je na ideji “ćaskanja” i “tračanja”. Kako sama kaže, omiljeni deo studiranja istorije umetnosti su joj bili tračevi: koga je umetnik voleo, za kim patio, ko ga je inspirisao, zašto je radio šta je radio i svi ostali iza-scene detalji o njima i onima sa kojima su sarađivali. Tako je podkast nastao kao upravo to, insajderske priče iz života umetnika sa kojima sarađuje. Priče iz prve ruke, od vrlo mladih ili tek priznatih umetnika, pre nego što ih budete saznavali u knjigama istorije umetnosti.

    Sajam Art Basel, Hong Kong

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584634317925197.jpg

    Da, ovog vikenda možete otići čak i na sajam. I to u Hong Kong. Art Basel je bio predviđen da se održi kao i uvek do sada, ali nova vremena, nove potrebe. Tako su juče lansirane online viewing rooms, virtuelne galerije u kojima je predstavljeno više od 2.000 radova, iz 231 galerije koliko ih je ukupno na ovogodišnjem Art Baselu. Sve što bi posetioci videli uživo, sada će videti preko ekrana, što za njih verovatno nije baš najidealniji scenario jer su planirali da budu tamo, ali je super prilika za ostale koji u Hong Kong teško da bi otišli, da sada pronađu svoje nove favorite. Okej, možda nećemo baš moći da kupimo, ali da pratimo rad njihovih autora da. Sajam je otvoren od 20. do 25. marta i možete ga posetiti kad god. Nema radnog vremena, nema gužve, genijalno! Među favoritima su “sobe” galerija Lehmann Laupin i Sprüth Magers, ali uvereni smo da ćete već naći svoje favorite.

    X Muzej

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584647490626241.jpg

    X muzej je novi muzej u Pekingu koji svojim delovanjem pokušava da “uhvati”, objasni i predstavi zeitgeist novog milenijuma, stvarajući platformu i “instituciju” koja odgovora budućim generacijama. Kao što je koosnivač Michael Xufu Huang rekao “X muzej želi da funkcioniše kao jedinstveni prostor koji daje priliku mladim talentima”. Ovaj muzej ima i fizički prostor, galeriju sa lokacijom i adresom, ali i za njihov rad, i ovaj trenutak je posebno važan virtuelni muzejski program i sadržaj koji se tu stvara i predstavlja.

    Tura kroz muzeje

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584634317955367.jpg

    Neke muzeje ne bi bilo loše i inače obići ovako. Recimo, Louvre jer bi bio efikasan sistem da se izbegnu gužve i čekanja. Doduše, da, bilo bi nam pretužno da ne možemo da se izgubimo u onoj magičnoj zgradi, i rasplitanju kako smo u potrazi za jednim radom stigli do drugog. Dok opet ne bude prilika za to, bacite se na neku od online tura. Recimo egipatsku za početak. Kad savladate kurs Čuda starog Egipta onda pravac u Louvre na turu Egipatski antikviteti, da sve to vidite i potvrdite.
    I lokalni muzeji su otvorili svoja „vrata“ publici pa nas tako Muzej istorije Jugoslavije, poziva da „ostanemo u muzeju“, a Narodni muzej u virtuelne šetnje.

    Google Arts & Culture

    Ture „Koje knjige je čitao Van Gogh?“

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584634318052271.jpg

    Google Arts & Cultre je najbolji prijatelj mnogih ljubitelja umetnosti već dosta dugo, a ovih dana je i jedan od načina da napajamo oči lepotom, uživamo u remek delima širom sveta i švrljamo po muzejima bez švrljanja. Sistem je genijalan i možete do Guggenheim muzeja na jedan klik, a već na drugi ste u Museo Casa del Alabado u Ekvadoru. Radove možete da pretražujete po stilu, po umetniku, po paleti boja, po gradovima, kroz muzeje, ili tematske izložbe – naš trenutni favorit je izložba kroz radove Vincenta van Gogha, i temu knjiga u njegovim delima. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: