BURO. žena nedelje: Jana Oršolić

    11.04.2021.
    RECOMMENDED

    Jana Oršolić je jedno od onih imena koje bi moglo da se nađe u kategoriji Žena nedelje i svake nedelje. Zbog svoje predanosti dizajniranju fontova zbog kojih čim vidimo nešto prepoznatljivo njeno na mrežama, znamo da je u pitanju nešto važno i poruka koju treba da primimo. Zato što na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde radi kao vanredna profesorka na predmetu Pismo, pomaže da neki novi sjajni mladi uobliče svoje ideje, da se formiraju mladi talenti, i to oni koji ne uče samo koja su školska pravila, i kako se nešto tehnički izvodi, već koliko se ljudskosti ulaže u to, i kako se pravilno komunicira. Zato što je upravo ona osoba koja je učinila da nežnost bude ponovo kul i kao idejna tvoriteljka projekta “Samo nežno prema sebi” podsetila da smo nekada previše brzi, nepravedni, grubi, prezahtevni i to najviše prema sebi samima, i da je neophodno da nekada damo sebi malo oduška. Pauzu, predah, trenutak podrške da potapšemo sami sebe po ramenu i kažemo “bravo” ili “nije strašno, proći će”. Verovatno da ne postoji bolji opis njenog aktivizma od kako sama kaže „nežni aktivizam“, a upravo takav nam je svima preko potreban. Ruka da nas neprimetno pridrži, ili samo malo klimanje glavom da znamo da tu u prikrajku postoji neko na koga možemo da računamo. 

    Takvi su Janini radovi, a najnoviji „Kad budeš bila spremna“ nastao u sklopu istoimenog projekta, još jednom podseća koliko su poverenje, podrška i solidarnost važni. I kako ih moramo praktikovati kolektivno da bi imali smisla i odjeka. Jana u tome neprestano pomaže svojim delovanjem i između ostalog upravo zato je ove nedelje BURO. žena nedelje. Pitali smo je da nam kaže nešto više o projektu, ali i šta je okidač za društvenu solidarnost i kako je održati.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618126597240802.jpg

    „Društvo postaje solidarno i podržavajuće kada pojedinci koji ga čine krenu u lične promene. Kad osvestimo i prihvatimo svoje slabosti i počnemo da ih transformišemo u nešto snažno, osvajamo kapacitet da budemo empatični. Kad sebe počnemo da spašavamo možemo i nekome drugome da pružimo ruku. Taj neko će ruku pružiti nekom sledećem i tako pravimo lanac podrške.

    Projekat koji ovih dana vidimo svuda potpisan rečenicom „Kad budeš bila spremna“ osmislio je kreativni tim Direct Media. Stefan Gajić iz ove medijske agencije zna za moj nežni aktivizam i ljubav prema slovima, pa me je pozvao da im se priključim u ovom projektu tako što ću ispisati tu rečenicu. Na digitalnim bilbordima u centru Beograda ona se pojavljuje tokom deset sati sa idejom da pokaže da je za takve velike iskorake iz mraka potrebno vreme. Jednako je ubedljiva i kad je ugledate kao sliku u svom uobičajenom listanju novosti na društvenim mrežama. Mirna je, solidna, pouzdana, podržavajuća. Tu je da ponudi siguran prostor i zagrljaj.

    Kao dizajnerki i edukatorki nikada mi nije bilo dovoljno da pravim lepe slike i učim studente samo pravilima struke. Potrebno mi je da se povežem sa ljudima, dam svoju perspektivu, da pokažem ranjivost i dam prostor drugima da osete isto. Volim kad uspem da pokažem kroz svoj rad koliko smo isprepletani, da ponudim da zajedno plešemo kroz muku ali i da budem lokomotiva koja povuče ljude da nastave dalje. Nežno i snažno.“

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618126597287733.jpg
    Saznaj više:
    Povezani članci: