BURO. žena nedelje: Milica Laufer

    16.04.2021.
    RECOMMENDED

    Svi znamo da je ovom svetu potrebno malo (u najmanju ruku) štelovanja i popravljanja da bi bio bolji, da bi bio ono što može da bude i što smo u par navrata videli da ume. Svi znamo da nam nedostaje pažnje, brige, empatije, glasnogovorenja, jednakosti, solidarnosti. Svi znamo da na tome moramo da radimo zajedno i neprestano. Ono što ne znaju svi je kako. Kako prodrmati one koji se prave da ne vide sve što nije u redu, i sležu rameni jer „tako je kako je“? Šta raditi, šta čitati, koga slušati da bismo bili sigurni da se krećemo u željenom pravcu? Kako nežno a uporno okretati kormilo i navigirati ka cilju koji se zove afirmacija, solidarnost i jednakost?

    Jedna od žena koje znaju tu malu tajnu i odgovor na pitanje “kako” je Milica Laufer. Milica je završila srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i master Studije kulture i roda na Alternativnoj akademskom obrazovnoj mreži u Beogradu a takva kombinacija je verovatno pre ili kasnije morala dovesti do projekta kao što je MILICA magazin. Od svojih početaka ovaj magazin je baziran na zajedništvu i slavi proboj ženskih principa u svakodnevnom životu, umetnosti i društvu, a Milica kao osnivačica i glavna i odgovorna urednica uz grupu sjajnih mladih žena, posvećenih stručnjakinja iz svojih oblasti, kreira sadržaj koji osvetljava sve teme koje su važne. Koje nisu “ženske” ali jesu pisane iz ženskog ugla. Koje nisu pisane samo za žene, nego za sve one koji razumeju i žele da razumeju šta znači biti žena u svetu koji je još uvek predominantno muški.

    Upravo iz tog razloga, prva knjiga iz izdavaštva MILICA magazina je bila “Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” autorke Čimamande Ngozi Adiči. Kultni feministički esej koji na jednostavan i duhovit način objašnjava šta znači biti „feministkinja“ i zašto bi to trebalo da budu svi bez obzira na rod. Zato što je važno tu istu lekciju razumeti od malih nogu, i vaspitavati i devojčice i dečake tako da budu jednaki i mogu sve što požele, i oblikovati svet u kom „boys will be boys“ više ne znači ništa i nije nikakvo opravdanje, Čimamande je adaptirala i izdanje za decu a MILICA magazin je zaslužan za novo sprsko ilustrovano izdanje koje je od nedavno dostupno u prodaji. Zato je, između ostalog, Milica Laufer naša ovonedeljna BURO. žena nedelje i pitali smo je da nam objasni kako i zašto se opredelila za izdanje ovog eseja, i zašto je stvarno važno da svi budemo feministi i feministkinje. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618729272193069.jpg

    „U izobilju novije feminističke literature izabrala sam eseje Čimamande Ngozi Adiči najpre zbog njenog doslednog feminističkog pristupa ali laganog i duhovitog pripovedanja, zahvaljujući kojem feminizam postaje razumljiv i prihvatljiv svima – ne samo ženama i ne samo feministkinjama. Upravo nam je taj Čimamandin otvoreni pristup koji spaja, povezuje i promoviše različite aspekte ženskih principa i zalaže se za njihov ravnopravni društveni status, ideja vodilja i za razvijanje koncepta MILICA magazina.

    U svom proslavljenom eseju “Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” Čimamanda već upućuje na neophodnost feminističke lektire posvećene deci: “Predlažem vam da počnemo da se pripremamo za jedan drugačiji svet. Pravedniji svet. Svet srećnijih muškaraca i srećnijih žena, doslednih sebi. A počećemo ovako: moramo drugačije da vaspitavamo svoje ćerke. Moramo i svoje sinove da vaspitavamo drugačije”. Ovo je, dakle, adaptacija za decu same autroke, koju smo u našem izdanju na srpskom jeziku opremili izuzetno razigranim ilustracijama devojčica i dečaka koji pohađaju Atelje za likovnu umetnost u Dečjem kulturnom centru Beograd“.

    Saznaj više:
    Povezani članci: