Girl Crush Thursday: Jovana Gligorijević

    11.05.2022.
    RECOMMENDED

    Jovana Gligorijević je novinarka, feministkinja i medijska borkinja. Njeni tekstovi koje najviše obljavljuje u nedeljniku „Vreme“ doneli su važne priče, stavili lupu na goruće probleme, i upirali prst u oko. Ono što je najvažnije, jeste njihova angažovanost ali i etički kodeks koga se uvek pridržavaju. Jovana je takođe i aktivna članica grupe „Novinarke protiv nasilja nad ženama“ i edukatorka kada je izveštavanje o ovom problemu u pitanju. Ali njen rad, ide mnogo šire od polja novinarstva. Osim što nam svakodnevno ukazuje na kvarove u društvu i predlaže rešenja, ona je i neko ko je u više navrata otvoreni govorio o depresiji i mentalnom zdravlju, opet, na pravi način. 

    Ove godine, ona je dobinitca Nagrade za štampane medije koja nosi naziv čuvenog novinara Dejana Anastasijevića i to za tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica – Zavera ćutanja koja je dugo trajala“, kojim je javnost prvi put saznala za ovaj slučaj. 

    „Ova nagrada je na leđima svih žena koje su istupile i progovorile o seksualnom nasilju“, rekla je ona.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652357262831402.jpg

     

    U obrazloženju žirija piše da je njen tekst „višestruko je značajan“ zato što „njegov doseg prevazilazi godinu za koju je autorica nominovana za nagradu Dejan Anastasijević“.

     

     

    „Ovdje nije samo riječ o izuzetno osjetljivoj temi seksualnog nasilja u istraživačkoj stanici Petnica obrađenoj na visoko profesionalni način kao rezultatu višemjesečnog minucioznog istraživanja, brižljivom provjeravanju i ukrštanju informacija, te briljantno napisanom članku. Naime, Jovana Gligorijević je postavila zanatski i etički standard koji svako onaj tko se bavi novinarstvom – pogotovo istraživačkim – nikada ne bi smio smetnuti sa uma. Njen tekst je precizan i jasan, pojave su nazvane pravim imenom bez podilaženja bilo kojoj interesnoj grupi, tema je obrađena isključivo u javnom interesu, svaki senzacionalizam je bio isključen. Ovdje posebno treba naglasiti i zaštitu žrtava na način kakav gotovo nije zabilježen u novinarskoj praksi Srbije. Istraživanje Gligorijević je nemjerljiv doprinos borbi protiv seksualnog nasilja ukazivanjem da je ono prisutno i na mjestima gdje ga nipošto ne bi smjelo biti“, navodi se. 

     

     

    Nagradu dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, u znak sećanja na velikog novinara Dejana Anastasijevića. Ove godine na konkurs se javilo 67 novinara sa 72 medijska teksta i priloga.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: