Girl Crush Thursday: Nađa Bobičić

    29.06.2022.
    RECOMMENDED

    Nađa Bobičić je književna kritičarka, aktivistkinja i feministkinja. Osnovne i master studije završila je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, master studije kulture i roda na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je upisala i doktorske. Od 2012. godine redovno objavljuje književnu kritiku na više književnih portala i medija u regiji (Booksa.hr, Politikin kulturni dodatak, Treći program Radio Beograda, časopisi Polja, Quorum i dr.) Učestvovala je u međunarodnoj edukaciji mladih kritičara Criticize This! i dobila nagradu za najbolju regionalnu mladu književnu kritičarku 2013. godine. Od 2014. sa grupom ‘Pobunjene čitateljke’ uređuje portal za književnu kritiku Bookvica.net u okviru kojeg je 2018. uredila zbornik Rat iz dečje perspektive i gde možete naći feministička čitanja različitih romana. Ova organizacija je prošle godine ustanovila i knjiženu nagradu Štefica Cvek. 

    Nađa je definitivno jedna od najaktivnijih feminističkih književnih kritičarki na postjugoslavenskom prostoru, ali i neko ko je angažovan u okviru Centra za ženske studije, i ko se trudi da nas svakodnevno opominje, edukuje i primerom lične borbe pokaže koliko su važni kritika, retorika i aktivizam. 

    Pre nekoliko dana ona je gostivala u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S gde je komentarisala odluku suda o abortusu u Americi i diskutovala o mogućim posledicama za naš region. Istakla je da bi trebalo posvetiti pažnju analizi različitih konteksta u kojima su se neke politike i zakoni stvarali i podsetila da je u našem regionu, u Jugoslaviji, abortus dekriminalizovan 1952. godine, a u Ustav je odredba unesena 1974. godine.

    „To je zaista bila revolucija na koju su se onda ugledali i jugoslovenski socijalisti i zbog čega mi imamo potpuno drugačiji razvoj reproduktivnih prava na ovim prostorima“, rekla je ona.

    „To se neće desiti, zato što mi imamo prava u ovom sistemu i zato što smo mi naslednici nečega što se zove Antifašistički front žena. To je najveća vojska, antifašistička, u Jugoslaviji. Najveće učešće žena je bilo u NOB-u, sto hiljada žena je bilo na prvim linijama borbe i izborilo se protiv fašizma“, dodala je. 

    „Mi se udružujemo, povezujemo se sa drugaricama iz regiona i iz sveta, međusobno se podržavamo, pobedili smo i jače fašizme nego što su sada, tako da nas apsolutno neće uplašiti. A odgovoriće i žene u SAD, već to rade“, zaključila je ona.

    Saznaj više:
    Povezani članci: