Girl Crush Thursday: Sanna Marin

    25.08.2022.
    RECOMMENDED

    Sanna Marin, 36-godišnja finska premijerka, pre tri godine, 2019, postala je najmlađa osoba na svetu koja predvodi vladu. Pre ove funkcije, Marin je vodila Ministarstvo saobraćaja, a članovi Socijaldemokratske stranke izabrali su je za premijerku, nakon što je premijer Anti Rine dao ostavku. „Nikada nisam razmišljala o mojim godinama ili polu, razmišljam o razlozima zbog kojih sam se upustila u politiku i o stvarima zbog kojih smo stekli poverenje biračkog tela“, rekla je Marin kada je postala predsednica Vlade, pošto su svi komentarisali njene godine.

    Rođena rođena je 16. novembra 1985. u Helsinkiju.Premijerka je odrasla sa majkom i njenom partnerkom u iznajmljenom stanu. 2015. godine rekla za sajt Menaset da se kao dete osećala „nevidljivo“ jer nije mogla otvoreno da govori o porodici koja nije tradcionalna, ali da je uprkos tome rasla okružena ljubavlju i pažnjom. Navela je i da ju je majka uvek podržavala i da joj je usadila verovanje da može da postane šta god poželi. Ona je prva iz porodice koja je završila fakultet. U politiku je ušla sa 20 godina, a dve godine kasnije već se kandidovala za odbornicu u Tampereu, gradu severno od Helsinkija. Nije izabrana, ali u narednih sedam godina, ne samo da je postala odbornica, već je u 27. godini postala i predsednica odbora. Brzo je napredovala u finskim Socijal-demokratama, partiji levog centra, čija poslanica je postala 2015. U partiji je smatraju jakom levičarkom, i snažnim zastupnikom finskog socijalnog sistema.

    Tokom ovih nekoliko godina koliko je u vlasti, širom sveta Sanna je prepoznata kao značajna liderka, veliki uzor i feministkinja koja će svojom ulogom u vrhu doneti promene na globalnom nivou. Premijerka kontinuirano zagovara rodnu ravnopravnost, borbu za ženska prava i glasno govori o radnim pravima žena, majčinstvu kao i o seksizmu u politici. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1661425025926231.png

    Ove godine, gledali smo njene fotografije gde u martinkama i majici iz second hand-a ide na festival i bila nam je kul. Međutim, naslovi koji ovih dana preplavljuju mreže i medije osuđuju je zbog nekoliko snimaka, na kojima se ona – provodi. Đuska, pije, smeje se i uživa sa prijateljima – krajnje neprihvatljivo za jednu ženu u tridesetim, sudeći po medijima. Globalni naslovi krenuli su sa dovođenjem u pitanje njene funkcije i napravili toliki pritisak da je Sanna na kraju uradila test na droge. Ipak, njena reakcija je kruna svega i ono što smo zapravo i navikli da dobijamo od nje: pravičnost i dostojanstvenost. Ona je rekla da su to privatni snimci i da je glupo što su se našli online. 

    „Ja sam živo biće i ponekad žudim za radošću i zabavom usred ovih mračnih oblaka. To je privatno, to je radost i to je život“, rekla je ona. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: