Da li će ovo biti godina Paula Mescala?

    12.01.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/paulmescal_cover.gif

    Pre dve i po godine pojavio se tiho i suptilno u hit seriji Normal People rađenoj po istoimenom romanu Sally Rooney i dovoljna je bila jedna epizoda da svet odmah poludi za njim baš zbog te tihe, iskrene i zavodljive neposrednosti kojom zrači njegova gluma. Posle ove serije o odnosu dvoje mladih u savremenom dobu, usledile su još dve uloge koje su ovog glumca lansirale u centar pažnje i istakle autentičnost njegovog umetničkog izraza. Prvo u filmu „Mračna kći“, rađenom po romanu Elene Ferante, gde je uz Oliviu Colman i Dakotu Johanson tumačio lik irskog studenta Willa koji na grčkom ostrvu radi za džeparac kao pool-boy, a zatim i u sjajnom filmu Afetersun, o kome smo pisali, gde je njegova gluma dostigla vrhunac u glavnoj ulozi mladog tate Caluma. Ono u čemu je ovde najviše zabriljirao, a što je u ranijim ostvarenjima zagrevao, jeste perfromans istraživanja muškosti. Posmatranje pokreta njegovih ramena dok sedi okrenut leđima na krevetu i plače, njegov dah, pogled ili čarobni ples u poslednjoj sceni, oslikavaju ranjivost muškarca i emociju koju smo do sada retko viđali u kinematografiji. Sa druge strane u Gods Creatures imao je ulogu koja je sušta suprotnost krhkosti prethodnim, i kako sam kaže, zanimljivo mu je da istražuje kroz uloge te dve krajnosti, toksičnu, fizičku stranu i onu skrivenu emotivnu, kao kod Conella i Caluma, biće muškarca koje je skriveno u njegovoj glavi i srcu.   

    Dakle, Paul je za vrlo kratko vreme pokazao ogroman potencijal i postao miljenik publike, ali i nekih poznatih arthouse reditelja. Srećom početkom godine, zadesile su nas odmah neke odlične vesti i obelodanjene njegove nove uloge i sudeći po njima, godina u kojoj smo će biti značajna, ako ne i neka vrsta prekretnice za ovog irskog glumca. 

    Jedna od bombastičnih vesti svakako je da kultni film iz 2000. Gladiator dobija nastavak i upravo Paul će biti u njemu! Glasine o nastavku legenadrnog ostvarenje Ridley-a Scotta traju već godinama, ali napokon su okončane pouzdanom informacijom. Za lokacije snimanja filma odabran je marokanski grad „Uarasat“ koji zbog predivnih pejzaža ima reputaciju omiljenog mesta za filmske stvaraoce. Setimo se, da je uloga Maksimusa, rimskog generala koji je postao gladijator, promenila karijeru Russela Crowea. Ne samo da mu je donela Oskara za najboljeg glumca, već ga je lansirala na vrh svih vodećih listi. Upravo će Mescal preuzeti glavnu ulogu u ovom nastavku, gde neće zameniti Russelovog Maksimusa, čiji je lik preminuo u originalnom filmu, već će umesto toga igrati Lucija, sina Lucile, koji je sada odrastao čovek jer se priča odvija godinama kasnije. Ova uloga bi zaista mogla da bude ogromna odskočna daska do samog vrha za Paula.

    Od velikih naslova tu je i najava filma „Foe“ čija je produkcija počela u Australiji. U glavnoj ulozi Paulu Mescalu će u ovom sci-fi trileru praviti društvo Saoirse Ronan i Mescal i Aaron Pierre, a rediteljsku palicu drži Garth Davis (“Top of the Lake,“Lion”). Radnja filma smeštena je u blisku budućnost kada korporativna moć i propadanje životne sredine pustoše planetu. Glavni junaci su Hen i Junior, mladi bračni par koji živi usamljeničkim životom na izolovanoj farmi. Jedne noći, kucanje na vrata stranca po imenu menja sve: Junior (Paul) je nasumično odabran da putuje do velike eksperimentalne svemirske stanice koja kruži oko Zemlje. 

    Tu je i film „Strangers“, naučna fantastična drama o dramaturgu o njegovom detinjstvu, odrastanju i vezi sa roditeljima u kom glume i Claire Foy i Adam Scott, kao i još par mističnih naslova izlistanih na imdb-u koje jedva čekamo da odgonetnemo. 

    Navijamo za Paula i jedva čekamo da vidimo ove nove uloge i revolucionarne nijanse koje unosi u otelotvoravanju svojih junaka! I prizivamo možda još neku seriju jer nam sat vremena njegovog performansa definitivno nije dovoljno!

     

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: