Dead ringers: Cronenberg priča u savremnom kontekstu

  17.04.2023.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/cover_serijaiva.jpg

  Još par dana deli nas od konačnog emitovananja serije Dead ringers koju svi mediji već dugo najavljuju. Serija je pre nekoliko dana imala premijeru epizode u Kanu koja je izazvala stajaće ovacije, što je još više podgrejalo našu želju da na svojim ekranima konačno gledamo ovu, sudeći po trejleru, napetu, bizarnu i uzbudljivu priču. Po onome što do sada znamo, serija je bazirana na istoimenom filmu iz 1988. godine koju potpisuje niko drugi do veliki David Cronenberg, a u kom je igrao Jeremy Irons. Serija donosi priču o identičnim bliznakinjama koje su genijalne ginekološkinje, pa ne samo da pomažu ženama da vode računa o reproduktivnom zdravlju i donesu decu na svet, već, prema njihovim rečima, „prave decu ni od čega“, što pokreće brojna etička pitanja. Dakle, smišljaju neke nove načine za porađanje žena. U glavnim ulogama je genijalna Rachel Weisz, što je još jedan dodatni razlog da ovaj psihološki triler obavezno stavimo na listu za gledanje. Dugo je nismo gledali, a podsetimo se da je 2005. za ulogu u filmu The Constant Gardener ona osvojila i Oskara. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1681728602966254.png

  Ovoga puta za scenario je zadužena Alice Birch, scenariskinja koja je poznata po filmu Lady Macbeth, ali čije se ime nalazi i iza nekih omiljenih epizoda serija Nomal people i Succession. 

  U originalnom Cronenbergovom filmu upoznajmo Beverlija i Eliota, braću blizance i ginekologe sa sopstvenom uspešnom klinikom i stalnim protokom pacijenatkinja. Iako mnogo liče, oni su potpuno suprotni. Eliot je samouvereni ženskaroš koji zavodi neke od žena koje posećuju njihovu kliniku. Kada izgubi interesovanje za njih, nabacuje ih svom stidljivom bratu Beverlija. Međutim, to je ljigav trik Eliota koji se menja sa svojim bratom bez znanja žena koje ga viđaju. Kada poznata glumica jednog dana poseti kliniku, ona postaje centar uvrnutog ljubavnog trougla između oba brata. Film ima klasične kronenbergove crte telesnog horora i nasilja prožete mračnim psihoseksualnim tonovima.

  Nova serija će se najverovatnije dotaknuti nekih tematskih elemenata iz originalnog filma dok će i dalje zadržati svoj modernizovani stil, a s obzirom da su doktorke u ovom izdanju žene, a Alice potpisuje scenario, iščekujemo i neku feminističku perpsektivu ženskog reproduktivnog zdravlja. Brojimo sitno.

  Saznaj više:
  Povezani članci: