Fleishman is in trouble: Savremena drama o razvodu kakvu smo priželjkivali

    05.04.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/cover_serija.jpg

    Za sam početak, da se odmah zapljunem kao veliki fan Jesse Eiseberga i njegovog čudnjikavo-šterberskog pristupa glumi. Socijalna anksioznost koju glumi, ili jednostavno samo poseduje kao biće, čini da svaka njegova uloga koju sam ispratila do sad odiše posebnom vrstom zavodljivosti i empatije. U ovoj seriji „Fleishman is i trouble“, zasnovanoj na istoimenom romanu američkog pisca Taffija Brodesser-Aknera, ta njegova životna nesnađenost i autentičnost izraza možda čak i najviše dolazi do izražaja. Osim njega, glavnu ulogu tumači i fenomenalna Claire Danes, koja igra njegovu bivšu partnerku. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680688129256814.png

    Jesse je Toby Fleishman, doktor kog upoznajemo u ranjivom trenutku razvoda od njegove voljene, ambicioze i karakterno „teške“ supruge Rachel i to nakon petnaest godina braka i dvoje dece. Pripovedačica cele priče i glas naracije koji nam nudi predivne poetične i zabavne rečenice u kojima ćete uživati više nego u samom dijalogu je njegova velika prijateljica sa koledža, Liby , koju igra Lizzy Caplan. Ona je takođe udata, živi rutinski ustaljen život sa dvoje dece i posrednički upija iskustva koja joj bude želju za promenom, kroz Tobya i njegovu novootkrivenu seksualnu slobodu. 

    Toby je ostavljen sa decom, u novom stanu i novom životu, koji mu nudi niz opcija (na Tinderu) a i uopšte zahvaljujući kojima upoznaje novog sebe, ali i izazov da prihvati onog starog, ranjenog i razočaranog. 

    Kroz osam epizoda, od kojih su prve sadržajno dosta jače, na prilično svež i pronicljiv način sagledavamo tzv krizu srednjinih godina kod muškaraca o kojoj se mnogo raspravljalo, ali i napetost između progresivnih verovanja i trajnih patrijarhalnih vrednosti u generaciji koja sada ulazi u srednje doba. Ovo je serija o zbunjujućoj, često dosadnoj i nametnutoj bračnoj dinamici kod parova milenijalsa, koji su rastrzani između zakorelih tradicija i zabavljanja u eri koja pokušava da se odmakne od starih konvencija i pruži nove formate.

    Ipak, ova priča o teškom braku i razvodu punom ljutnje nije samo gusta studija slučaja moderne rodne ili supružničke dinamike. Preplavljena je intenzivnim emocijama, ali ton serije je takođe oblikovan obiljem ironične duhovitosti, često usmerene na likove.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680688189035191.png

    Gledano iz daleka, ova serija je još jedna tužna, zabavna i lako identifikujuća savremena priča o ljubavi, njenom krahu, očekivanjima i navigiranju kroz moderne lavirnite odnosa. Međutim, ona nam nudi detaljnije uplive u određena osećanja koja kinematografija često ne prepoznaje. Oni koji su protičali knjigu, kritikovali su je kao „previše blagu“, ali njena blagost i tretiranje ranjivosti i teških životnih trenutaka kroz dozu humora i ironije je upravo ono što se meni najviše dopalo u epizodama. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: